© Rootsville.eu

Skip Wilkins Trio (CZ)
tiltle: In Morava
music: Jazz
release date: november 17, 2023
label: New Port Line Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Skip Wilkins

© Rootsville 2023


Skip Wilkins brengt zijn tijd mogelijk slechts gedeeltelijk door in de Delaware Water Gap, PA, aangezien hij ook in Centraal-Europa woont. Maar hij is niet alleen regelmatig aanwezig in de legendarische Deer Head Inn van Water Gap, de locatie met live-opnames van Keith Jarrett, Gary Peacock en Paul Motian, tot Phil Woods, tot Jim Snidero - Wilkins woont eigenlijk in de Deer Head. The Deer Head is echter slechts het epicentrum van de spectaculaire pianist en componist; waar Wilkins zich ook heeft begeven, hij heeft opgetreden met enkele van de onbetwistbare groten uit de jazz, van Stanley Turrentine tot Clark Terry tot Dave Liebman en nog veel meer.

Nu heeft Wilkins een nieuw trioalbum, In Morava (Na Moravě), dat op 17 november 2023 uitkomt. Met oude vrienden en collega's als bassist Josef Fečo en drummer Tomáš Hobzek is In Morava (Na Moravě) een ontroerend eerbetoon aan Wilkins' uitgebreide reizen aan beide kanten van de vijver, en de naaste medewerkers die de pianist onderweg heeft gemaakt. Daartoe behoort de Tsjechische tenorsaxofonist Rostislav Fraš, die op drie nummers te gast was (twee opnames van ‘Kája’ en ‘Really’ (‘Fakt’) voordat hij in 2019 vroegtijdig overleed na een lang gevecht met een hersentumor. 44. "Rost'a stierf voordat hij deze opname ooit had gehoord", zegt Wilkins over de overleden grote jazz. "Het album is aan hem opgedragen."

Opener “My Beautiful Stranger” heeft een bijzondere emotionele aantrekkingskracht; het begint op een humeurig, verminderd akkoord. Hoewel ze niet in het nummer voorkomen, hangt de boog van het nummer af van de tekst van zanger/componist Maureen McElheron. “Ze schreef een lied met als thema iemand ontmoeten in een lift in New York”, zegt Wilkins – wat zeker past bij de titel.
‘Nearly Good Wine’ is een herkenbaar bebopdeuntje – met een paar twists. “Vaak begint het ontstaan van elke songtitel met een grap”, zegt Wilkins. Om hem het te horen vertellen, noemde zijn toenmalige bassist – een niet-moedertaalspreker van het Engels – de aangeboden wijn ‘bijna goed’. En op muzikaal vlak: “Het blijft niet waar je denkt dat het zal liggen”, wat betreft de toonsoort.

Wilkins typeert ‘My Czech Family’ (‘Moje česká rodina’) als ‘een meeslepende wals’. Toegegeven: ‘Ik heb veel walsen geschreven, maar deze is anders. Toen ik uiteindelijk besloot het op te nemen, wist ik dat Josef het fantastisch zou spelen – ik kon hem het horen spelen. Na het genoemde 3/4 deuntje verandert In Morava (Na Moravě) de zaken met “Where Are You”. Where Are You Going, Frank?’ (“Franto, kam jdeš?”), dat Wilkins beschrijft als “een mineur-toonsoort die funky is.” Net als ‘Nearly Good Wine’ heeft het deuntje een uitgebreide vorm: ‘De A-secties zijn echt harmonisch gemakkelijk te verteren; de brug is melodieus, maar harmonisch gezien een beetje uitdagend.”
Het programma gaat verder met “Kája” – de tweede van twee opnames. Net als in take één toont wijlen tenorman Fraš zijn talenten. “Het is voor een Tsjechische muzikant die hij goed kende, en de bassist wist het goed, en iedereen in de Tsjechische jazzscene wist het goed”, zegt Wilkins, verwijzend naar pianist Karel Růžička – “Kája” – wiens zoon Karel Jr. beschouwd

Dat brengt ons bij het titelnummer, “In Morava” (“Na Moravě”). “Ik heb dit soort apparaat al eerder gebruikt, bij een ander stuk,” zegt Wilkins, “waar ik een koraal vooraan en achterin een deuntje plaatste dat zich in dezelfde emotionele ruimte bevindt als het deuntje, maar een prelude en een postludium toeliet. … De melodie in het midden is niet harmonisch complex, maar het B-gedeelte wel; dat is het releasepunt.

“Bohunka’s Cakes” (“Bohunčiny koláče”) is een andere wals, zij het met een andere smaak. “Een eerbetoon aan een vriend – een bedankje voor Bohunka, die deze taarten voor ons maakte.” Tijdens een verblijf in Praag op tournee bakte de vriendin van de drummer taarten voor de groep; als ze terugkeerden naar het crashpad, zouden ze nog meer taarten aan het bakken zijn. “Het leek mij de juiste reden om een lied voor haar te schrijven”, blikt Wilkins terug. “Het is helemaal geen lyrisch, emotioneel, droevig deuntje. Het is een wals. Maar het danst omdat zij danst.”

Zoals Wilkins het stelt: ‘Really’ (‘Fakt’) is ‘zeer experimenteel van aard’. "Ik wil dat het niet avond na avond als hetzelfde deuntje klinkt", zegt hij. “Het tempo kan anders zijn; het gevoel kan compleet anders zijn; het kan halverwege stoppen en verandering voelt. En na een van de genoemde 'Kája', eindigt In Morava (Na Moravě) met 'Threads', dat Wilkins 'een rubato-avontuur door harmonie en melodie noemt, dat ik besloot te zingen.' Ja, Wilkins is zowel zanger als pianist en componist, en hij laat zijn pijpen vliegen voor de finale. Maar gedurende In Morava bewijst Wilkins dat hij een prachtige zanger is, al is het maar vooral met zijn hart, geest en handen.

tracks:

  1. My Beautiful Stranger
  2. Nearly Good Wine
  3. My Czech Family (Moje ceska rodina)
  4. Where Are You Going, Frank (Franto, kam jdes)
  5. Kaja (take two)
  6. In Morava (Na Morave)
  7. Bohunka’s Cakes (Bohunciny kolace)
  8. Really (Fakt)
  9. Kaja (take one)
  10. Threads