© Rootsville.eu

Steve Howell (US)
tiltle: Gallery of Echoes
music: Country Blues
release date: august 11, 2023
label: Out of the Past Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Steve Howell

© Rootsville 2023


De Texaanse troubadour Steve Howell heeft in de laatste fase van zijn carrière tien albums gemaakt leven samen met leden van zijn band, The Mighty Men, en vele anderen muzikanten uit Shreveport, Little Rock en het Ark-La-Tex-gebied. Een gerenommeerd liefhebber van rootsmuziek en het Great American Songbook, Howell keert terug met een solo-opname van een man en zijn gitaar die de diepten van wortels verder uitgraven en Blues muziek.

De elf nieuwe nummers van Gallery Of Echoes presenteren verfijnde en liefdevolle neemt composities over uit de catalogus van zijn helden, zoals Blinde Lemon Jefferson, dominee Gary Davis en blinde Willie McTell. Het album werd meesterlijk ontworpen door Jason Weinheimer, die er ook bas op speelde spoor. De muziek is een masterclass in vingerplukkend gitaarwerk Howell's geliefde Collings en Thompson gitaren. Hoewel de liedjes misschien wel zijn beschouwd als "Old Timey", zoals ze ontstonden in de late jaren 1800 tot het begin In de jaren 1900 neemt Howell nooit zijn toevlucht tot pantomime of minstrelsy, maar levert hij eerder elk met authentieke gratie en de oprechte vertelling van een geweldige blues verteller.

De compositie van Blind Lemon Jefferson, "Stocking Feet Blues", opent de set met Howell rolt behendig van de lopende baslijn die de vorm van een man bepaalt klaag over een vrouw die zijn genegenheid afwijst. Howell pakt de Appalachian aan viool- en banjomelodie, "Cluck Old Hen", brengt de duistere komedie uit de 1880 tot leven met flair. Moderne bluesfans kennen The Allman misschien wel Brothers-versie van "Statesboro Blues" die Howell terugkeert naar het origineel arrangement opgenomen door Blind Willie McTell in 1928. Nog een Jefferson-melodie, "Easy Rider Blues", was een blauwdruk voor gitaristen om unisono zang en gitaarlijnen tegenover een herhalende hook-lijn, zoals gedemonstreerd door Howell to perfectie. Bekend om zijn vele liederen/preken waarop dominee Gary Davis de zijne baseerde "Twelve Gates To The City", op een bijbelvers uit Openbaringen, dat Howell levert met gepaste eerbied en lof.

Delicate majeur toets fingerpicking maskeert het verdriet en verdriet van "All My Friends Are Gone', en het waargebeurde verslag van de moord op de jonge Delia Green, die vele versies van het nummer inspireerde. De maestro presteert onberispelijk opname van de lome zwerftocht 'Mississippi Blues', getranscribeerd van een Lomax uit 1942 veld opname. Howell presenteert nog twee nummers van de geliefde Rev Gary Davis, de gospel meezingen "Sit Down On The Banks Of The River," en de saucy "Sally, Where'd You Get Your Liquor From?", Zijn verder demonstrerend intense beurs van Piemonte Blues en de man die het introduceerde bij de wereld in de jaren dertig. Howell crediteert Nick Katzman voor het arrangeren van de traditioneel volkslied "I'm Going Away", met complexe melodische contouren. Het instrumentale nummer "Dallas Rag", getranscribeerd van een opname uit 1927, sluit het album af als een heerlijke mignardise van confectie met strijkers

tracks:

1. Stocking Feet Blues
2. Cluck Old Hen
3. Statesboro Blues
4. Easy Rider Blues
5. Twelve Gates to the City
6. All My Friends Are Gone
7. Mississippi Blues
8. Sit Down on the Banks of the River
9. Sally, Where'd You Get Your Liquor From?
10. I'm Going Away
11. Dallas Rag