© Rootsville.eu

STRAF (NL)
tiltle: Zeppelin!
music: Roots
release: april 07, 2023
distributie: Sonic-Rendezevous
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: STRAF

© Rootsville 2023


STRAF is een 7-koppige formatie uit het Nederlandse Brabant en alhoewel deze provincie zich Situeert in het zuiden bij onze noorderburen en er daar hoogstwaarschijnlijk geen havenstadje in de buurt te vinden is kunnen we hun muziek toch ergens relateren met het zeemansleven. Hun nieuwste album is er eentje met als titel "Zeppelin!'.

11 nummers die wel uit het leven lijken gegrepen en dus de rauwheid aantonen met die tijd van toen. Een tijd van toen we nog rond de kachel zaten en het enige entertainment bestond uit de volkse verhalen die dan door mondelinge overleving een eigen leven kwamen te leiden. Verhalen die door deze muzikanten in het hedendaagse zijn geschreven en van muzikale hoogstandjes zijn voorzien.

Van blues, over de Balkan tot zelfs een knipoog richting New Orleans. En NOLA verwijst dan naar het muzikale jazzy momentum dat uit de speakers komt te galmen bij het horen van 'Niets Aan De Hand'. Ook op 'Wolvenaard' is hun muziek het even beentje en komt het zo tot een muzikaal verhaal naar buiten. Een buitenwereld van alcoholisten en psychopaten die je zo proberen uit te leggen dat onze wereld er eentje is waar gekken in thuis horen.

STRAF, een band die wanneer ze als straatmuzikanten zouden optreden een file komen te veroorzaken in iedere binnenstad waar ze zouden aantreden zelfs ook bij het rockende 'Het Beest', een nummer dat iedere doorleefde volkspersoon in zijn biografie kan opnemen. Ook op 'Parels' kom je een mallemolen aan instrumenten te horen, eentje dat me toch een beetje doet terug denken aan een nummer uit mijn jeugd.

Moesten de leden van 'STRAF' zich aan de andere kant van het water leven zouden ze ook meteen geassocieerd worden met de cultmuziek van meester-songsmid Tom Waits. Tijd voor een ballade hebben die van STRAF ook gevonden en met 'Marie-Louise' komt ook dit een duidelijke stempel te dragen.

Mede door het instrumentarium belanden ze op 'Orkest Met Gouden Tanden' ergens in de Balkan en kan je dit dus onderbrengen bij Nederlandse Klezmer. 'Dood In De Grond' is dan hoogstwaarschijnlijk weer geschreven met een 'Second Line' in gedachte daar waar 'Ikke' dan weer creapy overkomt. 'Ha Ha He He' mag je dan weer onderbrengen als een two-step en dit weliswaar korte 'cajun'ke' zal meer dan ooit voor de nodige interactie zorgen op hun 'Live' concerten. Met 'Willem' worden dan de grenzen afgetast met de blues en zo wijst 'De Klok' dan vijf voor twaalf aan en moeten deze zeven 'originals' studio 'Wild Verband' gaan verlaten. Wij hebben meer dan genoten en zelfs ieder woord glashelder verstaan en zie ik in plaats van een 'Zeppelin' eerder sterretjes vliegen van emotie, of dan toch als allerlaatste. Knap, straf...STRAF!

tracks:

 1. Niets aan de Hand
 2. Wolvenaard
 3. Het Beest
 4. Parels
 5. Marie-Louise
 6. Orkest Met Gouden Tanden
 7. Dood in de Grond
 8. Ikke
 9. Ha Ha He He
 10. Willem
 11. De Klok
 12. Zeppelin!

musicians:

Lambèrt Verhoeven: accordeon & zang
Pill van Kempen: akoestische gitaar, trompet, banjo & zang
Jeffrey Willems: elektrische gitaar & zang
Peter Dupont: alt- en bassaxofoon, accordeon, voetpomptoeter & zang
Leon van Egmond: trombone, mondharmonica & zang
Wannes Rombouts: basgitaar & contrabas
Kees Swanenberg: drums & zang