© Rootsville.eu

Sunnysiders (HR)
tiltle: 27 Stitches
music: Blues
release date: oktober 12, 2023
label: Dancing Bear
info artist: Sunnysiders
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2023

 

Sunnysiders begon als duo met zanger, gitaar, ukelele en mondharmonicaspeler Boris Hrepić ‘Hrepa’ en zanger en percussionist Antonija Vrgoč ‘Rola’. In 2010 wonnen ze de 2e Croatian Blues Challenge en in 2011 speelden ze in de halve finales van de 27e International Blues Challenge in Memphis, VS. In navolging van Memphis namen ze als volledige band vier albums op: genomineerd voor Porin Award License to Blues (2011), 10 kartolina s daleke obale (2016), uitgereikt door Fender Mega Music Click Play (2017) en The Bridges (2020). The Bridges bereikten positie 117 in de Top 200 Contemporary Blues Albums. Single 'You're Not That Good For Me To Cry' bereikte vele radio-toplijsten en ging door naar de halve finale van de International Songwriting Competition 2020 in Nashville. Derde albumsingle Tiny Soul bereikte positie 41 op Roots Music Report Contemporary Song Chart.

Rola en Hrepa schreven het nummer Keep the Blues Alive en namen het op, met Kroatische bluesers en Croatian Youth Band, in Ardent Studio in Memphis. In 2020 promootten ze het nummer, als vinyl- en chocoladesingle, op Chanell 3 in Memphis. Ze zijn er trots op dat ze het podium hebben ondersteund en gedeeld met onder meer Johnny Winter, Ana Popovic, Eric Sardinas, Manu Lanvin, Mike Vernon, Eric Noden & Joe Filisko en Norman Beaker.

Boris was lange tijd president van Croatian Blues Forces, een Kroatische bluesvereniging die een Keeping The Blues Alive-prijs ontving, een bluesmentor in Poprock School en Kids Blues Camp Lonjsko Polje, lid van Blues Foundation en European Blues Union en art director van Thrill Bluesfestival. Hij is ook jurylid bij internationale blueswedstrijden (International Blues Challenge, European Blues Challenge, International Mississippi Blues Trail Challenge) Sunnysiders treden op als kwintet, met Rola en Hrepa en Luka Banić op elektrische gitaar, Tomi Novak op bas en Miha Vlah op drums. In mei 2022 begonnen ze met het opnemen van hun vijfde album in Split met Miki Nopling als producer, en in maart 2023 voltooiden en mixten ze het in Parijs, in Studio 180.

Het album opent met ‘Shake And Shiver’. Die coole opening bevat de diepe en oprechte zang van Hrepa, waarbij de lijnen worden afgeleverd met een intimiteit die luisteraars naar binnen trekt. Vlak daarna begint het nummer en neemt Rola de zang over, met Hrepa nu in een ondersteunende rol, wat interessant is. Het nummer groeit uit met een blazerssectie en bevat een goede groove. Jakša Jordes speelt saxofoon, Šime Glavina speelt trompet en Luka Lazar speelt trombone op deze. H Dat wordt gevolgd door ‘Who Stole The Rainbow’, dat ook een sterke groove heeft. Volgens de liner notes van de schijf is dit het oudste nummer op het album, geschreven door Boris Hrepić en Denis Bižaca toen ze nog tieners waren. Het gaat om het bieden van onderdak aan een jonge vrouw die is mishandeld.

Het titelnummer van het album, ‘27 Stitches’, is een van de coolste nummers, met een gemene, donkerdere sfeer, zoals je zou kunnen horen van Tom Waits. Hrepa en Rola zingen deze samen. “27 Stitches en ze doen alle 27 hechtingen pijn. Het geweldige geluid wordt aangevuld met Gogo Zujić op rabab, Stipan Kujundžić op tar en Hari Klarica op bodhran. Dit is een van mijn persoonlijke favorieten. Dan heeft “Weekend Cigarette” iets van een popgevoel als het begint. Maar dan voegt die treurige mondharmonica op die vroege momenten een ander tintje toe. “ De mondharmonica laat dan los. Dit nummer bevat mooi werk op gitaar, plus prachtig werk van gastmuzikant Vedran Dakić op piano.

‘Soup’ opent met een sterke puls, waardoor het voelt alsof het een hard rocknummer zou kunnen worden. Interessant genoeg wordt het eigenlijk lichter en speelser, waarbij de toon verandert naarmate ze de hoofdregel van het nummer uitbrengen. Het bevat een aantal geweldige stukken op mondharmonica, en Vedran Križan voegt zich bij de groep op accordeon. De instrumentale gedeelten hebben een zwaarder, rockend geluid. Ze schakelen weer over met “Love You At All”, dat begint met mooi werk op akoestische gitaar. Dit ligt meer op het gebied van de volkskunst. “Het wordt gevolgd door nog een hoogtepunt: “Walk Till Tomorrow.” Deze zorgt in het begin voor een sterke sfeer, waarbij die mondharmonica ons over een desolaat landschap bereikt.

“You Can’t Use Your Friend” heeft meer een traditioneel bluesritme, en de blazerssectie komt terug en biedt prachtig werk. Ook Andrea Jelavić voegt zich bij de groep op fluit. Rola levert een sterke vocale prestatie, en dit nummer bevat heel mooi werk op gitaar tijdens dat instrumentale gedeelte. Dat wordt gevolgd door ‘Love Remote’, een rechttoe rechtaan rocknummer dat als een verrassing komt. Speciale gast Davorin Bogović voegt zich hierbij op zang bij de groep. “Love Remote” is geschreven door Boris Hrepic en Luka Banić. Vervolgens schakelt de band opnieuw over met “What About You”, dat opent met aardig werk op akoestische gitaar.

“Devil’s Loans” bevat een kleine knipoog naar George Thorogood. Dit is weer een serieus cool nummer, het klinkt als een heerlijke combinatie van invloeden en instrumenten. Stipan Kujundžić s op tar, Gogo Zujić op rabab en Hari Klarica speelt bodhran. Dit is weer een van de hoogtepunten van het album. Het album wordt afgesloten met ‘Highway To Blues’, dat een griezelige opening heeft. Dit is een donkere, spookachtige snelweg waar ze zich op bevinden. Dit is een fantastisch slotnummer.


tracks:

 1. Shake And Shiver
 2. Who Stole The Rainbow
 3. 27 Stitches
 4. Weekend Cigarette
 5. Soup
 6. Love You At All
 7. Walk Till Tomorrow
 8. You Can’t Use Your Friend
 9. Love Remote
 10. What About You
 11. Devil’s Loan
 12. Highway To Blues