© Rootsville.eu

Teresa James & The Rhythm Tramps (US)
tiltle: Rose-Colored Glasses Vol. 2
music: Blues
release date: september 15, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Teresa James

© Rootsville 2023


Wanneer je een volume 1 uitbrengt wordt er uiteraard ook een volume 2 varwacht en daarmee lost Teresa James samen met haar Rhythm Tramps dus met 'Rose-Colored Glasses' alle verwachtingen in. Tussen volume 1 dat in 2021 werd uitgebracht en deze volume 2 zag diezelfde Teresa James er eerder jaar nog het nut van in om een ode aan 'The Beatles' uit te brengen met 'With A Little Help From My Friends.

Toetsenist Teresa James en haar band, de Rhythm Tramps, hebben lange tijd geregeerd als een van Los Angeles' toonaangevende hedendaagse blues-outfits, hoewel hun ongewoon fantasierijke repertoire, veel ervan leverde door Terry Wilson, James' echtgenoot, producer en bassist, is geenszins strikt beperkt tot de 12-maats vorm. Hun CD "Here in Babylon" uit 2018 werd genomineerd voor een Grammy in de categorie Contemporary Blues Album. Nu is er met "Rose-Colored Glasses" een opvolger die op 17 september officieel zal voorgesteld orden.

Die roze bril die Teresa James draagt op de albumhoes van haar nieuwste release, Rose Coloured Glasses Vol. 2, zijn veel meer dan alleen een slimme prop en titel. Zij vertegenwoordigen de voortzetting van een visie die bijna precies twee jaar geleden begon, toen James en haar muzikaal het uitbundige Rhythm Tramps – met als frontman haar warme soulvolle zang – bracht Rose-Colored Glasses Vol. 1, waarbij ze de geneugten van liefde en leven vinden door de lens van hun roze muzikale kijk.

In aanvulling op twee zilveren medailles ontvangen van de Global Music Awards en een Libera Award-nominatie voor Best Blues Record ontving James ook haar tweede Blues Music Award-nominatie (Contemporary Blues Female Artist) na de release van Vol 1Omdat die glazen overstroomden van die visie, zijn die ingrediënten weer op hun plaats voor Vol. 2, nog een dozijn expressieve nummers, met de hand gemaakt door producer/bassist/songwriter/echtgenoot Terry Wilson samen met James en gestreeld door James' honingzoete stem die elk nummer als een nummer behandelt emotionele redding. Wilson merkt op: "Zo vaak dacht ik dat ik klaar zou zijn met een deuntje, en dan Teresa zou binnenkomen, het horen en me leren hoe het gedaan moest worden, vooral melodisch en dynamisch. De Tramps en een paar vrienden zijn hier hun gebruikelijke knappe zelf, waardoor James haar kan mixen Texas wortelt met de huidige omgeving van Los Angeles in het frisse, swingende, landelijke zuiden Californische ziel. De expressieve zang van James is soepel en sensueel, met slechts een vleugje romantische grit en altijd precies afgestemd op haar boodschap. De kers op de taart van het project was een reisje naar Malmsbury, Engeland, waar James en Wilson de gelegenheid hadden om hun te bezoeken en van hen te leren vriend, Grammy-winnende producer en engineer, John Porter, terwijl hij het mixen voltooide mastering van het album.

Dit avontuur begint met de belofte van de zwoele opener: I'd Do It For You, met de gelofte: 'Ik zou ervoor zorgen van je rekeningen, ik zou je je pillen geven, ik zou je kwalen genezen...' 'Better Angels' is een gemakkelijke zoektocht naar betere engelen met wat honky-tonk ondertonen van toetsenbordwizard Kevin McKendree. "Lean on Love” is percussief, rotsvast advies over de emotionele steun die beschikbaar is als je voorover leunt richting – richting liefde, natuurlijk.

“The Idea Of You” is een zacht soulvolle ballad in een kleinere combo-setting die de nadruk legt op James' angstaanjagende vocale wending. “That's What I'm Talking About” is een zacht swingend geheel met een heerlijke vloeistof gitaarloop gevolgd door een sensuele saxsolo van Paulie Cerra. “Ik heb geen reden meer nodig om erin te vallen Love” komt tot leven met een vleugje R&B die James naar haar man drijft. James krijgt een krediet voor co-schrijven op ‘Flip Flop’, met slimme woordspelingen die het dilemma benadrukken van een liefde die ‘me in een hotspot heeft gebracht …
catch you on the flip-flop....” “The Heart Wants What It Wants” is een welsprekend lyrisch juweeltje als Wilson combineert toetsen, gitaar en bas achter een aangrijpende vocale wending.

'Ain't Nothing For Certainr', een ander nummer met de naam en stijl van James erop, benadrukt de wil om dat te doen overleven: "Er is niets zeker in de wereld waarin we leven, geef nooit op, geef nooit toe..." "Just Don't Think About It’ is een luchtige ode aan hartzeer. “Brand New Flame” dient als een fakkelachtige uitnodiging: “ Ik ben niet op zoek naar een one night stand, en ik wil geen komen en gaan man…. als je op zoek bent naar een gloednieuwe vlam, nou, ik ben een hete...' Hoe dichterbij, een vrolijk 'Second Chances', klopt met de belofte van roze optimisme: ‘Ik geloof in tweede kansen, ik geloof in liefde op het eerste gezicht, ik geloof in echte romantiek...“Inderdaad. En dat is de belofte van deze sprankelende Teresa James & the Rhythm Tramps-sessie, gemaakt met warmte, passie en muzikaal genie. Die roze Brillen lijken het prima te doen.


tracks:

01 I'd Do It For You
02 Better Angels
03 Lean on Love
04 The Iedea of You
05 That's What I'm Talking About
06 I Don't Need Another Reason To Fall In Love
07 Flip Flop
08 The Heart Want What It Wants
09 Ain't Nothing for Certain
10 Just Don't Think About It
11 Brand New Flame
12 Second Chances