© Rootsville.eu

The Mike Jacoby Electric Trio (US)
tiltle: The Long Haul
music: Americana
release date: august 18, 2023
promotion: KG Music Press
info artist: The Mike Jacoby Electric Trio

© Rootsville 2023


"Echte drums en bas", beschrijft Mike Jacoby The Mike Jacoby Electric Trio en hun nieuwe album, The Long Haul. Zijn laatste soloalbum, Long Beach Calling uit 2019, was het derde in een reeks albums met Jacoby op alle instrumenten. "Het was een opluchting om de band op The Long Haul te kunnen gebruiken", bekende hij. “We spelen sinds 2019 samen en hebben een echte band. Het was geweldig om hun magie te krijgen en ze schitteren allebei.

Het trio bestaat uit Mike Jacoby op gitaar, zang (en op het nummer "She's Funny That Way"-piano), Don Read op bas en Mike Levin op drums. The Long Haul bevat ook Lisa Jackert op viool en Art Bailey Jr. op piano voor drie van de deuntjes. Het album is in eigen beheer geproduceerd en werd ook opgenomen en gemixt door Jacoby. Het werd gemasterd door de Grammy Award-winnende mastering engineer Gavin Lurssen in zijn studio in Burbank, CA.

Samen met de drie soloalbums op zijn naam (The Big 5-0, NorthEastSouthWest, Long Beach Calling), was Jacoby een van de oprichters van de alt-countryband Haymaker en nam hij drie albums op met die band: Music From Ed's House ( 2005), Beyond the Break (2010), en Nu, Nu, Nu (2013).

Nummers die The Long Haul zouden worden, begonnen te evolueren in de oefenstudio - het geluid van de band bracht de kracht en levendigheid van elk deuntje naar voren en smeedde een sonisch pad voor de nummers om te worden wat ze altijd bedoeld waren. De pandemie maakte de zaken ingewikkeld, dus voor de opname stuurde Jacoby mp3's naar de band die ze in hun eigen ruimte zouden opnemen en naar hem terugstuurden. Jacoby heeft een idee van hoe hij wil dat de nummers klinken voordat hij opneemt, maar de nummers zijn niet allemaal geschreven voordat ze werden opgenomen. "Ik probeer een collectie te bedenken die bij elkaar past", zei hij. “Naarmate het opnameproces vordert, zullen er nummers zijn die geschreven moeten worden omdat ze op het album moeten komen. Ik gooi constant nummers op en naast het album om de juiste combinatie te vinden.

Jacoby staat bekend om zijn vermogen om naadloos over te schakelen van serieuze liefdesliedjes naar grappige, gekke liedjes. The Long Haul neemt de luisteraar mee op een reis door uiteenlopende onderwerpen: giftige familierelaties, gebroken liefdesaffaires, liedjes vol inzicht en optimisme, een bezoek aan een ter dood veroordeelde en een shout out naar Bend, Oregon. “Het is nogal een verzameling”, lacht Jacoby.

Het album kreeg zijn titel nadat de band de omslagfoto had gemaakt en een vriend een opmerking maakte over de "lange hal" op de foto. "Opmerkelijk genoeg had ik gewerkt aan een nummer genaamd 'The Long Haul' en dat paste perfect", merkte Jacoby op. . "Toevalstreffer? Jij beslist!"

De albumopener, "Right Off The Bat", zet de toon voor de plaat - een vrolijk, grappig nummer over de gevaren van online daten. Hierna volgt "Everybody I Know", een prachtige, rockende ode aan vriendschap. "Misschien gewoon misschien" stond oorspronkelijk op een Haymaker-cd, Beyond the Break. "Ik was nooit blij met de regeling", zei Jacoby. "Dus heb ik het opnieuw gemaakt als een akoestisch / viool up-tempo nummer." Het titelnummer is ook een uitblinker, meeslepend en opwindend en het laatste nummer geschreven voor de cd en het laatste nummer op de cd. "Het nummer gaat over de reis van het leven en de dingen die je onderweg oppikt (of zou moeten oppikken), " legt hij uit. "Het eindigt met een mooie lange fade ... zoals het leven soms doet."

Voor Mike Jacoby komt het nummer altijd op de eerste plaats. Met een liefde voor muziek geboren in klassieke rock 'n' roll, is zijn schrijven stevig geworteld in de aderen van Americana en alt-country. Hij brengt altijd een fris en uniek perspectief in de kern van het verhaal van elk nummer, variërend van inzichtelijk tot dwaas, van aangrijpend tot hilarisch. The Long Haul zal je naar binnen laten nadenken en je aan het lachen maken - vaak tegelijkertijd.