© Rootsville.eu

The Moore-McColl Jazz Society (US)
tiltle: Up and Gone
music: Jazz
release date: october 06, 2023
label: Madison Records
info artist: The Moore-McColl Jazz Society
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


The Moore-McColl Jazz Society, afkomstig uit Atlanta, Georgia, bestaat uit Beth Moore (zang, piano, Rhodes, orgel) en Chance McColl (elektrische gitaar, zang) en biedt een verfrissend modern perspectief op de jazzorgel/gitaarcombo's uit de jaren zeventig. Hun geluid nodigt luisteraars uit om na te denken: "Wat als Groove Holmes een duet zou maken met Boogaloo Joe Jones met drums, contrabas en een driestemmige blazerssectie?"

Dit dynamische duo, dat hun creatieve energie heeft gebundeld om een ongeëvenaard jazzgeluid te componeren en te produceren, combineert op meesterlijke wijze blues en jazz om een genre-vervagende reis te creëren die een eerbetoon is aan het verleden en tegelijkertijd een kenmerkende 21e-eeuwse flair omarmt.

Hun debuutalbum werd live opgenomen in de legendarische 800 East Studios in Atlanta. De keuze om alle muzikanten in één kamer te verenigen, doordrenkte het album met een levendige energie, een textuur van spontaniteit en authenticiteit. Beth Moore haalt met plezier herinneringen op: "Het titelnummer, 'Electric Fantastic', is misschien wel mijn favoriete nummer omdat het veel energie, pittige blazers, funky spel met attitude heeft EN je zin geeft om te dansen."

The Moore-McColl Jazz Society maakte indruk met Electric Fantastic en bracht een verhaal van een uur lang over vriendschap, muzikaliteit en eerbetoon aan klassieke jazz en blues, versterkt door enkele van de beste talenten van Atlanta. Hun reis stopte daar echter niet. Na een kerst-EP uit 2021 is er nu Up and Gone, een volledig album doordrenkt van funk-invloeden uit de jaren 70 en verteld door de gezamenlijke stem van McColl en Moore. Voortbouwend op de fundamenten gelegd door Electric Fantastic, is dit nieuwe album een gedurfde verkenning van het evoluerende geluid van het duo, waarbij hun verfijnde songwritingpartnerschap en een voortdurende toewijding aan hun muzikale vakmanschap worden onthuld.

Het openingsnummer ‘What’s Still Happening!!’ is een eerbetoon aan de jaren 70, een decennium dat vaak wordt gezien als het hoogtepunt van de jazzfusion. Het wordt gevolgd door 'Somebody Calling', een cover van het nummer van Robin Trower, waarin de bereidheid van de band wordt getoond om buiten hun comfortzone te treden met overdubde gitaren, een Univibe en zelfs een talkbox!

Het titelnummer, ‘Up and Gone’, neemt luisteraars onmiddellijk mee naar de filmische wereld van een politieshow uit de jaren 70, compleet met gruizige B-3-orgelklanken en een opvallende trompetsolo van Caleb Lattimore. McColl zegt: "Joey Jones heeft faser aan het gitaarnummer toegevoegd om het echt uit dat decennium te dateren." En daar stopt de reis niet.

‘Sunlit Flower (Against the Sky)’ biedt een uitgekleed, intiem akoestisch moment en onthult het vermogen van het duo om harten met eenvoud te raken. ‘Back to Atlanta’ is een soulvol eerbetoon aan de geboorteplaats van McColl. Hij legt uit: 'De titel verwijst naar mijn verhuizing van de buitenwijken naar Atlanta zelf. Het weerspiegelt de liefde die ik mijn hele leven voor Atlanta heb gehad. Ik heb ergens anders gewoond (Boulder, Seattle), maar Atlanta is altijd thuis. Waarschijnlijk het meest rechttoe rechtaan jazznummer op het album.

Het album vereert de luisteraars verder met eerbetoon, zoals 'A Song for Vince', een knipoog naar de legendarische Vince Guaraldi, en er wordt voldoende soloruimte gegeven aan de getalenteerde spelers van de band, zoals de verbazingwekkende Randy Hunter op saxofoon en Justin Powell op trompet. “Verblijf in A Minor.” “No Apology” brengt de groove tot een prikkelende conclusie, waarbij een funky riff wordt gecombineerd met een gruizige, soulvolle zang. In de woorden van McColl: “Wah wah op een jazzplaat? Sorry niet Sorry!" Er is inderdaad niets om je voor te verontschuldigen; Up and Gone is een feest voor jazzfans, een bewijs van de blijvende allure van het genre.

De Moore-McColl Jazz Society heeft opnieuw hun muzikale kwaliteiten bewezen door een album af te leveren dat een eerbetoon is aan het verleden en tegelijkertijd zijn eigen onderscheidende identiteit in het heden uitwerkt. Up and Gone is niet zomaar een jazzalbum; het is een sonische verkenning, een auditieve liefdesbrief aan een vervlogen tijdperk, en een herbevestiging van de eindeloze mogelijkheden die jazz onze samenleving blijft bieden.

tracks:

1. What’s Still Happening!! 5:17
2. Somebody Calling* 7:54
3. Up and Gone 5:37
4. Sunlit Flower (Against the Sky) 4:07
5. Back to Atlanta 7:54
6. A Song for Vince 3:28
7. Sojourn in A Minor 6:32
8. No Apology 4:39