© Rootsville.eu

The Pacific Jazz Group (US)
tiltle: selftitled
music: Jazz
release date: june 23, 2023
label: Ropeadope Records
info artist:The Pacific Jazz Group
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Pianist Dred Scott heeft een nieuw project, dat afwijkt van zijn vorige (11) opnames. Het project heet The Pacific Jazz Group. Het label van Dred had hem in zijn eerdere jaren bij hen de 'maestro van de chaos' genoemd, en Dred heeft het cv om dat te staven - hij heeft gespeeld en opgenomen met een lange lijst van diverse artiesten, variërend van Liza Minellii, Courtney Love, Anthony Braxton, Pete Seeger, Nina Hagen, Patti Smith, Zigaboo Modeliste, Joe Henderson, Joe Morello, Andrew Cyrille, Moby en Ricki Lee Jones. Eerder produceerde hij zelf 10 platen (5 voor Ropeadope), en zijn trio speelde bijna tien jaar lang elke dinsdagavond om middernacht in de Rockwood Music Hall. In de afgelopen tien jaar is Dred het rustiger aan gaan doen, hij werkte 8 jaar als huispianist voor Del Posto en nu is hij huispianist en muziekregisseur voor het privérestaurant Shaun Hergatt in 432 Park. Dit nieuwe project markeert de terugkeer van Dred naar de clubs.

Dred wordt vergezeld door saxofonist en componist Eric Crystal, al meer dan 25 jaar een steunpilaar van de muziekscene in de San Francisco Bay Area. Crystal is een immens innovatieve, veelzijdige en melodieuze improvisator en maakt sinds 2002 integraal deel uit van de Boz Scaggs-touringband. Crystal speelt sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax en speelt ook keyboards, melodica en akoestische en elektrische gitaar. Hij is te zien geweest op de nieuwste release van de legendarische muzikant Fool To Care, die debuteerde op # 1 in de Billboard Blues-hitlijsten, evenals op Scaggs 'twee verzamelingen standaarden - Speak Low en But Beautiful - Standards Volume 1.

De ritmesectie wordt verankerd door bassist John Wiitala, die heeft gewerkt met enkele van de grootste namen in de jazz, waaronder Joe Henderson, Junior Cook, Charlie Rouse, James Moody, Bud Shank en Cecil Payne. Hij toerde met Richie Cole, Arturo Sandoval, Shorty Rogers en Jessica Williams, en speelde op jazzfestivals over de hele wereld, waaronder Monterey, North Sea, Montreux, Detriot en JVC/Concord. Zijn opnamekredieten omvatten werk met Scott Hamilton, Jessica Williams, Mark Levine en Anton Schwartz.

Drummer/vibrafonist/saxofonist Smith Dobson V treedt al bijna twintig jaar op in de Bay Area. Dobson, oorspronkelijk afkomstig uit Santa Cruz, CA, is lid van een belangrijke jazzfamilie. Zijn vader, wijlen Smith Dobson IV, was meer dan twintig jaar een wereldberoemde pianist en regisseur van de Jazz-serie in Garden City in San Jose, waar hij artiesten begeleidde als Art Pepper, Stan Getz, Bobby Hutcherson, Harold Land, Chet Baker, Red Norvo, Tal Farlow en Lee Konitz.

Smith heeft de eer gehad om samen te werken met enkele van de grote jazzartiesten, lokaal en internationaal, zoals Bobby Hutcherson, Red Rodney, John Handy, Sheila Jordan, Red Holloway, Pete en Conte Condoli, Phillip Harper, Hal Stein, Noel Jewekes, Ben Goldberg, Graham Connahs' Sour Note Seven, Darren Johnstone, Will Bernard en Kenny Brooks. In 2000 werd Smith door percussionist William Wynant gevraagd om zich bij hem en de San Francisco Contemporary Music Players te voegen om werken uit te voeren van componisten Charles Mingus en Anthony Davis (die met de groep optraden op zijn eigen composities), voor een concert in de Yerba Buena Theater. Smith was halverwege de jaren 90 ook lid van de ska/punk/rockband The Square Roots. De Pacific Jazz Group voor Dred Scott is het hoogtepunt van een jazzstijl waar hij grote affiniteit mee heeft.


tracks:

1.Bernie's Tune             
2. Maid in Mexico               
3. Line for Lyons          
4. Casa de Luz                         
5. Festive Minor               
6. Nights at the Turntable     
7. Utter Chaos

musicians:

Dred Scott - piano
Eric Crystal - tenor saxophone
John Wiitala - bass
Smith Dobson - drums