© Rootsville.eu

The Rodriguez Brothers (US)
tiltle: Kemet: Reunited: Live at Dizzy's Club
music: Jazz
release date: july 21, 2023
label: RodBros Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: The Rodriguez Brothers


© Rootsville 2023


De veteranen van de New Yorkse jazzscene, Rob en Mike Rodriguez hebben samengewerkt met enkele van de meest gevierde muzikanten in de jazz, waaronder Roy Haynes, Ray Barretto, Chick Corea, Charlie Haden, Eddie Palmieri, Arturo Sandoval, Paquito D'Rivera, David Sanchez, Wynton Marsalis, Joe Locke, Carla Bley, Gonzalo Rubalcaba en Maria Schneider. Door zich te concentreren op het nieuw leven inblazen van composities die hun werk samen hebben bepaald, kwam het concept voor het album voort uit de ongeplande onderbreking veroorzaakt door de wereldwijde pandemie, en de daaruit voortvloeiende wens om het jubileum te vieren door de unieke chemie van de band te delen met een live publiek.

Voor Mike komt die chemie voort uit "al die jaren broers en zussen zijn en het vertrouwen en de muzikaliteit die ieder van ons in de groep brengt." Gezien het gedeelde ritueel van het afmaken van elkaars muzikale zinnen, is Rob het daarmee eens, eraan toevoegend: "er is geen manier om het te beschrijven, maar het is zeker ingebed in de metadata van onze muziek." Doordrenkt van de Cubaanse cultuur, met grooves die voortkomen uit de muzikale tradities van bolero's, cumbia-ritmes en de cha-cha-cha, blijven de broers verfijnde manieren vinden om "een Latijns-Amerikaanse esthetiek samen te smelten met jazzelementen om het oor van de luisteraar uit te rekken en te trekken en te nemen hen op een muzikale reis.” Geïnspireerd in hun vormende jaren door het hedendaagse werk van Danilo Perez, David Sanchez, Ed Simon, Chick Corea en Gonzalo Rubalcaba, leunen de broers ook zwaar op de muziek die hun Cubaanse vader deelde toen hij voor een in Miami gevestigd platenlabel werkte. Zoals Rob zich herinnert, "we zijn opgegroeid met het luisteren naar Paquito D'Rivera, Chucho Valdez, Irakere, Arturo Sandoval - de katten uit Cuba, de oudere Cubaanse bigbands en alle Cubaanse folkloristische muziek."

Rob is klassiek geschoold in percussie en piano en wordt nog steeds beïnvloed door de grooves die zijn drummer-vader tijdens zijn carrière heeft gecultiveerd, waarbij hij opmerkt dat "het allemaal voortkomt uit ritme in termen van mijn compositieproces." Voor Mike is de trompet altijd een voertuig geweest voor het vertellen van lyrische verhalen: “Ik wil bergen verzetten als ik speel. Niet met flitsende techniek, maar met een stijl die mensen ontroert en aan hun hart trekt.” Je kunt die bergen voelen wankelen terwijl Reunited zich ontvouwt met kenmerkende nummers die het liveconcert van de groep in Dizzy's opzwepen.

Getiteld naar de bijnaam van hun percussieve vader, vindt "Gitmo's Groove" dat Rob een "vervelende Afro-Cubaanse songo"-beat channelt die wordt gedeeld tijdens een familiejamsessie. Vreemde meters vloeien "organisch" terwijl het nummer op kunstzinnige wijze het mozaïek van invloeden verkent die het kenmerkende geluid van de band vormen. "Guayaquil" is een eerbetoon aan het thuisland van hun moeder, Guayaquil, Ecuador. Rob experimenteerde met een Columbia cumbia-ritme dat populair blijft in Ecuador, en componeerde het lied gevormd door herinneringen aan hoe "mama zou dansen op cumbia-muziek op feestjes en dus begon ik aan haar te denken."

Opgewonden door de aankoop van een iRig digitaal bedieningspaneel, botste Mike tegen wat de baslijn zou worden voor het heerlijk gewaagde "Impromptu". Tekstueel slalomt het nummer door akkoordwisselingen die Mike heeft gemaakt als 'verrassingselementen', terwijl het ritmisch wordt voortgestuwd door een versterkte 'clave met een randje'. Functionerend rond de alomtegenwoordige groove van de "C7-vibe", waar zoveel jamsessies op gedijen, belichaamt "Descargnation" de "Spanglish" aard van het hybridiseren van Latin-kunstenaars met jazz. Mike, ooit de artiest, gebruikt de blues en cha-cha-cha om "kleuren toe te voegen" aan de compositie.

"Love Samba" vindt Rob zijn innerlijke Antônio Carlos Jobim channelen met alle harmonischen en melodische elegantie die kenmerkend zijn voor deze gekoesterde Braziliaanse muzikale traditie. Geschreven in de vroege ochtenduren na een nachtelijke jamsessie, beschrijft Rob "Lulu's Song" (een eerbetoon aan hun moeder) als "een nummer dat zichzelf schreef". Deze heerlijke ballade biedt meer dan genoeg ruimte voor prachtige solo's van beide broers. Hoekig en nieuwsgierig, "Minor Things" vindt de perfecte balans tussen het eren van traditie en de unieke vindingrijkheid die The Rodriguez Brothers brengen in Latin jazz. De broers eindigen op een hoge toon en gebruiken de montuno-sectie om de melodische en ritmische structuur van het nummer op creatieve wijze uit elkaar te halen.

Of je nu voedsel nodig hebt voor je hersenen, passie voor je ziel of gewoon de juiste grooves om naar de dansvloer te glijden, Reunited is een krachtige herinnering aan de intelligentie, het vakmanschap en de verjongende geest die The Rodriguez Brothers in elke muzieknoot stoppen die ze maken.

tracks:

  1. Gitmo’s Groove  (6:51)  -  composed by Rob Rodriguez
  2. Guayaquil  (9:52)  -  composed by Rob Rodriguez
  3. Impromptu  (10:40)  -  composed by Mike Rodriguez
  4. Descargnation  (11:38)  -  composed by Mike Rodriguez
  5. Love Samba  (8:49)  - composed by Rob Rodriguez
  6. Lulu’s Song  (7:04)  -  composed by Rob Rodriguez
  7. Minor Things  (8:47)  -  composed by Rob Rodriguez