© Rootsville.eu

Tim Woods (US)
tiltle: For You
music: Blues
release date: july 07, 2023
label: self-released
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Tim Woods

© Rootsville 2023


Al bijna vijf decennia heeft de carrière van zanger en gitarist Tim Woods hem meegenomen op een lange en legendarische reis die elk jaar nieuwe hoofdstukken blijft schrijven. Oorspronkelijk afkomstig uit West-Pennsylvania - waar hij nog steeds een vaste waarde is in de muziekscene - groeide Tim op in een virtuele 'smeltkroes' van muziek. Doordat oudere broers hem blootstelden aan een breed scala aan stijlen, waaronder jazz, blues, bluegrass en rock, kreeg Tim's waardering voor alle muziek al op jonge leeftijd wortel. Tijdens zijn vormende jaren groeide deze bewondering uit tot een diepe liefde voor de blues van Willie Dixon, Howlin' Wolf en Muddy Waters. Tim begon voor het eerst op te treden als professional met geïmproviseerde rock-'n-rollbands - lang voordat het genre "jamband" zo wijdverspreid en populair werd als het nu is - door psychedelische blues te spelen en vaak te jammen met lokale spelers.

De gitarist, singer-songwriter Tim Woods uit West-Pennsylvania blijft zijn invloeden voortzetten zijn hoes voor zijn vierde soloalbum, For You, dat op 7 juli 2023 uitkomt. De tien nieuwe nummers lopen het scala aan stijlen van blues tot folk, rock tot etherische jamband psychedelia met tinten van Van Morrison, The Grateful Dead, Neil Young, Peter Green en The Doors. Opname in Georgië met oude vriend, producer en multi-instrumentalist, Bobby Lee Rodgers, samen met geweldige spelers Paul Hornsby op orgel en saxofonist Erik Lawrence. Woods gaat verder waar zijn vorige albums stopte met zijn zoektocht naar persoonlijke groei en muzikale verkenning.

De blues uit Chicago en L.A komt samen, "Can't Stop Rockin'", opent het album met een furieuze twee beat stomp terwijl Woods zijn verslaving aan de muze bekent. Het swingende titelnummer 'For You' is een gewaagd nummer dat draait en draait als een gammele tilt-a-whirl kermisattractie. Een zware jaren 70 gestileerde gitaar duwt de boodschap van hoop en vrede in "Are You Kind?" De gemakkelijk vloeiende vier op de vloerrockballad "It's True" spreekt over zelfvernieuwing en de kracht van vergeving. De funky instrumentaal, "Mimic", is een eerbetoon aan de oprichters van de jamband, The Allman Brothers Band, met gelikt samenspel tussen de gitaar van Woods en de B3 van Rodgers.

Woods reflecteert op de nasleep van de Covid-lockdown op de diep groovende 'Low Down Blues'. Vervolgens duwt hij de emotionele envelop op het opwindende epos "Believe", en dringt er bij ons allemaal op aan om te blijven doorzetten. Het langzaam brandende "Reaching Out" pulseert met hongerig verlangen en psychedelische ziel. Woods begint aan een andere reis tijdens het uitgebreide boekdeel 'The Story', een ruimtelijk geluid dat roept Midden-Oosterse mystiek op in een moderne rocksetting. Het laatste aanbod is de akoestiek gedreven "Binnen", een romantische herinnering aan een magische nacht


tracks:

1 Can’t Stop Rockin’ 3:48
2 For You 2:41
3 Are You Kind? 4:37
4 It’s True 3:50
5 Mimic 2:48
6 Low Down Blues 3:35
7 Believe 4:49
8 Reaching Out 3:48
9 The Story 5:29
10 Within 4:3