© Rootsville.eu

Tom Buenger (US)
tiltle: Blues from Caucasia
music: Blues
release date: september 08, 2023
label: independent
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Tom Buenger

© Rootsville 2023


Na meer dan een decennium in het Amerikaanse leger en nog eens bijna tien jaar in het Amerikaanse bedrijfsleven, heeft Tom Buenger kwam naar voren en bracht een hernieuwde focus met zich mee op vocale prestaties, muzikaliteit en eenvoud terug naar blues, gospel, roots en Amerikaanse muziek. Van donkere Texaanse bars, zuidelijke muziek hallen, Californische wijnmakerijen en brouwerijen in de Pacific Northwest, Tom Buenger haalt inspiratie uit de zoals Ray Charles, Earth Wind & Fire, Howlin’ Wolf, Eric Bibb, Amos Lee en meer. Tom Buenger houdt stevig vast aan de blues, terwijl het hulde brengt aan de gospelwortels van Amerika. In 2021 kwam Tom uit zijn debuutalbum, Suburban Gospel, met Tom Buenger op akoestische gitaar, bas, mondharmonica, en zang, begeleid door de bekroonde elektrische gitaristen Teresa Russell & Rafael Tranquilino die spectaculair presteerde. Toms tweede album, Blues From Caucasia, staat gepland voor release 8 september 2023, met Teresa Russell, Rafael Tranquilino, Richard Williams en Chris Eger.

West Coast-songwriter, multi-instrumentalist en getalenteerde zanger, Tom Buenger, is terug klaar om te barsten op de nationale scène met zijn tweede album, Blues From Caucasia. De bekroonde muzikant bracht een decennium door in het Amerikaanse leger voordat hij zich ten noorden van Seattle vestigde in Mount Vernon WA, Hij keerde terug naar zijn wortels in een kleine stad nadat hij had gereisd en invloeden van over de hele wereld had opgeslorpt.

De tien nieuwe originelen en een geïnspireerde cover weerspiegelen zijn liefde voor rock, soul, blues, roots en gospel. Buenger wordt opnieuw vergezeld door de bekroonde gitaristen Teresa Russell uit Los Angeles Rafael Tranquilino uit Mexico-Stad en cohorten uit de Pacific Northwest, gitarist Chris Eger, Richard Williams op bas, en drummer Cyrus Zerbe. Openingsvoetstamper 'Above The Sun' is een vrolijke Tulsa-bluestreinshuffle met een tentrevival melodie. Het dramatische liefdeslied ‘Start A Fire’ combineert neo-soulzang met gruizige bluesharp en zinderende hoofdgitaar. Blues van wanhoop, ‘That Ain’t Right’, pronkt met wat opzwepende drums, nog heter mondharmonica en grommende zang van Buenger die op overtuigende wijze de rol speelt van een man die verkeerd is gehandeld.

Mean Things” is een misleidende titel voor een brutale, gemakkelijke akoestische wandeling met zoet gitaargepluk over een man die probeert ‘het goede te doen’, terwijl hij vecht tegen zijn innerlijke demonen. Buenger en zijn gezelschap doen hun best in het Orange Blossom Special-stijl country-fiddle-deuntje: “Get With Me”, terwijl hij zichzelf probeert te verkopen aan een toekomstige liefdesbelang. De vocale showcase ‘Don’t Stop’ is dat wel vergelijkbaar met een nummer van de Blind Boys of Alabama, waarin de boodschap van hoop en inspiratie wordt overgebracht met lagen van rustgevende harmonieën. De ultragladde ballad ‘Feel Alright’ is een krachtige akoestiek gedreven stukje moderne R&B met hoge productiewaarde. ‘Fight No More’ laat meer van zien Buenger's vocale vaardigheden terwijl hij alle harmonie-backups op de track met een eenvoudige gitaar afhandelt begeleiding en mondharmonicakleuren op een frisse creatieve manier. De Piedmont Blues-update: “Talk To Me,” is een zoet solo-akoestisch nummer dat traditionele stijl combineert met moderne energie. 'Soul Of A Man', eerst opgenomen in 1930 door bluesevangelist Blind Willie Johnson, wordt getransformeerd in een stijgende hymne van persoonlijk getuigenis en lof voor een verheffende zegening.


tracks:

01. Above the Sun
02. Start a Fire
03. That Ain’t Right
04. What You Gonna Do
05. Mean Things
06. Get With Me
07. Don’t Stop
08. Feel Alright
09. Fight No More
10. Talk To Me
11. Soul of a Man