© Rootsville.eu

Tom Hambridge (US)
tiltle: Blu Ja Vu
music: Blues
release date: september 15, 2023
label: Quatro Valley Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Tom Hambridge

© Rootsville 2023


Als je een muzikale carrière hebt als zanger en drummer, waarbij je meer dan 1000 nummers hebt geschreven, 100 albums hebt geproduceerd en met iedereen hebt samengewerkt, van Chuck Berry en Bo Diddley tot Buddy Guy, dan komen er twee dingen in je op. Je moet uitzonderlijk getalenteerd zijn. Jij moet Tom Hambridge zijn. Hambridge is het viervoudig Grammy-winnende wervelende talent achter – naast vele andere projecten – drie van de meest geprezen albums van blueslegende Buddy Guy: Living Proof (2011), Born To Play Guitar (2016), The Blues Is Alive And Well ( 2018), Keb Mo's Good To Be (2022) en voor zijn werk aan de opkomende bluesster Christone “Kingfish” Ingram's albums 662 (2022) en Kingfish (2020).

Hambridge is zo'n geweldige maker en producer van muziek geweest dat Guy over hem zegt: 'Zo iemand kom je maar één keer in je leven tegen. Ik noem hem de witte Willie Dixon. Maar af en toe neemt Hambridge de tijd om een album voor zichzelf te maken. Zijn nieuwste, Blu Ja Vu, is de eerste sinds zijn The NOLA Sessions uit 2018, een sprankelend eerbetoon aan de muziek uit New Orleans. Blu Ja Vu is een terugblik op enkele van de nummers die Hambridge heeft geschreven of samen geschreven – meestal met Richard Fleming – en geproduceerd voor zijn muzikale vrienden. Enkelen van hen doen hier iets terug, dus het is weer een bluesachtige déjà vu.

Hambridge lanceert dit album met een van zijn beroemdste partners, Buddy Guy, met een vocaal duet op het rauwe, hard rijdende “Ain't It Just Like Love” met een meeslepende honky-tonk piano break van Kevin McKendree, gevolgd door een felle Guy gitaar explosie. Joe Bonamassa doet mee voor 'That's My Home', en voegt zijn krachtige zang en nog meer boosaardig gitaarwerk toe achter een rusteloos refrein: 'Waar ik mijn gitaar neerleg, dat is mijn thuis.' 'Wear You Out', geschreven in samenwerking met Gary Nicholson, is een bewijs van een Stratocaster uit '54, een Eldorado van de zeventig, en een vrouw die 'niet tevreden kon zijn', dus 'Ik ga niet langzamer tot ik je draag uit." In 'Blues Don't Care' wordt Christone 'Kingfish' Ingram ingeschakeld op gitaar en zang voor een stoere blueslezing over hoe weinig het de blues kan schelen. '

Rob McNelley voegt koortsachtige gitaarlicks toe om de rillingen van “Sick With Love” uit te drukken, waarna “Automatic” hard doorrijdt met wat auto-erotische lyriek: “I got a T-Bird Ford, 1965, 4-barrel V8, I'd like om je een lift te geven – het gaat automatisch.” ‘Symptoms of Love’ is weer een solo-inspanning uit Hambridge, die mooi aansluit bij de muzikale diagnose van ‘Sick With Love’. “Brother John Boogie” is een opzwepend instrumentaal boogie-woogie met mondharmonica-legende James Cotton (R.I.P.) die de band leidt en eindigt met een vreugdevolle schreeuw. “Get Out Of Town” is een onstuimige roadhouse-tweestapper gevuld met barrelhouse-piano. Josh Smith zorgt voor etherische gitaarspanning achter het nieuwe bewustzijn dat te vinden is in 'Smarter Than I Was': 'Ze bracht mijn ziel naar een donkere kant, maar halverwege werd ik wijs.

“Johnny Winter” is een bluesrock-protestnummer dat de heel reële vraag stelt: “Hoe komt het dat Johnny Winter, hij niet in de hall of fame staat?” – dat is de Rock & Roll Hall of Fame. “Meet Me In Chicago” is mede geschreven door Robert Randolph, en bevat opnieuw Tom Hambridge.

tracks:

1. AIN’T IT JUST LIKE LOVE 4:34
2. THAT’S MY HOME 2:47
3. WEAR YOU OUT 3:06
4. BLUES DON’T CARE 2:54
5. SICK WITH LOVE 4:13
6. AUTOMATIC 2:57
7. SYMPTOMS OF LOVE 3:37
8. BROTHER JOHN BOOGIE 2:48
9. GET OUT OF TOWN 2:27
10. SMARTER THAN I WAS 5:06
11. JOHNNY WINTER 3:09
12. MEET ME IN CHICAGO 3:34
13. END OF THE LINE 2:52