© Rootsville.eu

Tony Holiday (US)
tiltle: Hotel Mississippi
music: Blues
release date: 2023
label: Forty Below Eecords
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Tony Holiday

© Rootsville 2023


Er is iets met Tony Holiday dat mensen samenbrengt. In feite stond de gemeenschap vanaf het begin centraal in de jonge carrière van Holiday. Sinds de verhuizing van Salt Lake City naar Memphis in 2017, staat Holiday centraal in een heropleving van de soulblues in Memphis, verankerd door een contingent jonge, slimme, goed opgeleide muzikanten met een "familie-achtige" houding en een sterk geloof in elkaar. Begeleid door legendes uit het verleden, bouwen Holiday en dit losse Memphis-collectief voort op de rijke tradities van de stad en zetten ze voort.

Motel Mississippi, het vierde album van Holiday, werd ongeveer een uur buiten Memphis opgenomen in Coldwater, Mississippi, in Zebra Ranch, de studio van wijlen de grote Memphis-legende Jim Dickinson (The Rolling Stones, Big Star). Door de combinatie van de klanken van North Mississippi Hill Country, Delta Blues en Memphis-soul, bestaat Motel Mississippi uit gelijke delen hypnotiserende blues, stuwende soul en juke joint stamper. Het album bestaat uit zes originelen en twee covers, "Rob & Steal" van Paul Wine Jones en "Nobody But You" van Asie Payton.

Het gedreun en de drive van nummers als "Rob & Steal" en "Get By" contrasteren met jukejoint-grooves als "Just As Gone", terwijl ze een nieuw territorium betreden met de met Cajun doordrenkte dubbele mondharmonica-instrumentaal "Yazoo River". Het album werd opgenomen door een andere steunpilaar van recente opnames in Memphis, Kevin Houston (Southern Avenue, North Mississippi Allstars, G. Love). Andere muzikanten op het album zijn onder meer Lee Williams Jr. op drums, Terrance Grayson op bas, Aubrey McCrady op gitaar, Jake Friel op mondharmonica en Mikey Junior op achtergrondzang.

Motel Mississippi volgt Soul Service uit 2020, geproduceerd door een andere vaste medewerker, Ori Naftaly van Southern Avenue. Dit volgde op twee delen van Tony Holiday's Porch Sessions, waarin Holiday door de Verenigde Staten en door heel Europa reisde om bluesmuzikanten op te nemen op hun eigen veranda's, voor juke-gewrichten, op het platteland en zelfs op de stoepen van de ruige nacht. plekken in bruisende steden, resulterend in twee veelgeprezen albums. De gastenlijst vond een evenwicht tussen oudere legendes zoals Grammy®-winnaars Charlie Musselwhite en Bobby Rush, voormalig Muddy Waters-gitarist John Primer en de iconische Lurie Bell, naast enkele van Holiday's collega's Southern Avenue, Victor Wainwright en John Németh. De laatste twee zijn belangrijke mentoren geweest voor Holiday sinds zijn verhuizing naar Memphis.

tracks:

01. Rob and Steal
02. Get By
03. Trouble
04. She’s So Cold
05. Just As Gone
06. Nobody But You
07. You Know Who I Am
08. Yazoo River