© Rootsville.eu

Track Dogs (US/Irl/E)
tiltle: Blind Summits & Hidden Dips
music: Folk - Americana
release date: october 6, 2023
label: Mondegreen Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Track Dogs

© Rootsville 2023


Zoals gebruikelijk rusten Track Dogs Track Dogs Track Dogs niet op hun lauweren. de Ieren, Het Engelse en Amerikaanse kwartet uit Madrid zijn de pandemie voorbij geschoten stilte - instrumenten vlammend. Blind Summits & Hidden Dips is Track Dogs’ derde album in 18 maanden. Het album Where to Now? uit 2022 was gevolgd door de samenwerking met Show Of Hands, een Top 20 Folk Charts dubbelalbum, The ‘Dog Show Sessions’ Live, dat culmineerde in een Optreden april 2023 in de Royal Albert Hall.

Na het meer naar binnen gerichte geluid van Where to Now? Track Dogs wilde iets vastleggen dat voldoet aan de energie en levendigheid van hun liveshows - of het nu gaat om hun Royal Albert Hall-lak, hun aanrecht, de intimiteit van huisconcerten, hun vreugde op Glastonbury, hun Trafalgar Vierkante triomf, of hun power op het hoofdpodium van het Shrewsbury Folk Festival. Als Mensen die bekend zijn met de band zullen het weten: Track Dogs heeft zich altijd met verschillende stijlen beziggehouden, en dat is niet zo ook deze keer terughoudend. De hand van hun niet zo dode man laten zien dat het een vol huis van Americana is Muziek, bluegrass, Latino, folk en zelfs blues, Track Dogs laat zien dat ze echt hun eigen genre spelen. Wat voor soort muziek speelt Track Dogs? Het antwoord is Track Dogs-muziek.

Er is voor elk soort Americana-muziek of folkliefhebber iets te vinden in de wendingen van Blind Summits & Hidden Dips. Je vindt folkrock met Eagles-invloeden, ‘Cover Your Tracks’. Er is bluegrass in Bill Monroe-stijl, ‘Water the Lawn’, plus een rockabilly-helling op Lester Flatt standaard, ‘Slaap met één oog open’. Er zit brutaal koper in het rumba-getinte openingsnummer ‘The Way of Things’. De lef van het album bevat een origineel, funky bluesnummer, met Blues Brother en James Taylor saxofonist Lou Marini over ‘Be Your Silver Bullet’.

De cover van Fleetwood Mac’s ‘Rhiannon’ viert vrouwen op het kruispunt van de Britse cultuur en Americana Music. Track Dogs’ kijk op de compositiekenmerken van Stevie Nicks jonge Spaanse vocale meester, Lu Garnetroept de Welshe heks afgebeeld door Mary Bartlett, auteur uit Wisconsin Leider die het lied had geïnspireerd.

De in Stockport gevestigde Amerikaanse celliste Adrianne Wininsky en haar partner, arrangeur/violist, Chris Demetriou toevoegen introspectieve strijkers op ‘Peace Inside’. Het tweetalige nummer ‘Play Nice’ en de ska-backbeat van ‘Strange Days’ zien Track Dogs hun hoed kantelen naar zonovergoten delen van de muziekwereld.

De zoute afsluiter van het album is een brutaal maar aangrijpend eerbetoon aan de overleden grote dichter Les Barker, Sequin-koningin van de folk. Alice Jones, die Yorkshire 'summat' geeft met haar Alice Jones-honky-harmonium op deze zeeliedkruiden van Barker's gedicht ‘Disaster at Sea’.


tracks:

1. The Way of Things (3:45)
2. Cover Your Tracks (3:34)
3. Be Your Silver Bullet (feat. Lou Marini) (4:07)
4. Water the Lawn (2:34)
5. Peace Inside (2:36)
6. Play Nice (3:35)
7. Sleep With One Eye Open (3:01)
8. Strange Days (3.04)
9. Rhiannon (feat. Lu Garnet) (4:08)
10. Disaster at Sea (with Alice Jones) (1:24)