© Rootsville.eu

Various Artists
tiltle: Jingle Al The Way
music: Blues
release date: october 20, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)


© Rootsville 2023


Merry Christmas Baby, Ja, het is die tijd van het jaar. Tijd om na te denken over hoe we Halloween doorkomen en Thanksgiving zonder dat de feestelijke vakantiestemming vóór de kerstman opraakt komt naar de stad.

Wat is een betere manier om dat te bereiken dan met muziek die bij de gelegenheid past? Vooral als het vrolijke, heldere muziek is die vers is samengesteld voor het seizoen Blue Heart Records, dat bij zijn debuut een eigen versie van een blauwe kerst aanbiedt vakantiealbum, een compilatie van de artiesten van Blue Heart en Nola Blue Records.

De Texas Horns scheuren dit sprankelende pakket open met een scherp stel hoorns en een vrolijk vocaal refrein, dat de traditioneel meer plechtige ‘Silver Bells’ actualiseert. Benny Turner houdt het soulvolle pleidooi in het zeer bluesy ‘I Want Some Christmas Cheer,” terwijl hij worstelt met een bezoek aan degene van wie hij houdt: “Gotta See My baby, She's in Chicago......”

De vakantiekastanje “Santa Baby” krijgt een zwoele update van Lil Red & the Rooster, en het even klassieke ‘I Saw Mommy Kissing Santa Claus’ ravotten mee een New Orleans-sfeer van Teresa James & The Rhythm Tramps. Rick Vito lanceert een rockend gitaargedreven 'I Was A Bad Boy This Year', sinds 'al dat rocken een gat in zijn kous.” Jim Koeppel geeft in ‘Slim Down Santa’ grappig advies, waarin hij suggereert dat hij ‘een Even wachten, anders heb je nog een kerstnacht met rendieren nodig' en een hint naar wat ondeugende mevrouw Claus in gedachten heeft. Clarence Spady biedt funkified spirit voor de seizoen in “Christmas.”

Bobby Gentilo baant zich een weg door James Brown's 'Santa Claus Go Straight to' the Ghetto’, en de Kroatische bluesman Tomislav Goluban creëert een oogverblindende, met harp doorspekte instrumentale versie van ‘Amazing Grace’. Mark Cameron wordt slim gesproken woord “Nick's Place”, met een onderscheidend beeld van al het harde werk bij “a place they call the poll...’ Geen enkel bluesachtig vakantiealbum mag zonder een versie van Johnny Moore klassieker 'Merry Christmas Baby', en Laura Tate stelt niet teleur, met een opzwepende, met sax gekruide R&B-versie. Vaneese Thomas volgt met haar eigen, volmondige pleidooi voor ‘Peace and Good Will’.

Peter Veteska en solo pianobegeleiding bied het weemoedige en aangrijpende 'I'll Be Home For Christmas' aan. Tiffany Pollack, met de hulp van Johanson, doet de tekstueel en melodisch prachtige ‘River’ herleven in een heerlijke lezing van het te zelden gehoorde lied van Joni Mitchell. Hoe dichterbij Teresa James komt, gesteund door de Texas Horns in een zacht swingende, sociaal bewust: ‘Even Santa Gets the Blues’, waar ‘moeilijke tijden zijn waar je ook gaat, zelfs de Santa Got The Blues.