© Rootsville.eu

Vicente Archer (US)
tiltle: Short Stories
music: Jazz
release date: june 09, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Vicente Archer

© Rootsville 2023


Op deze gedenkwaardige release, geproduceerd door de beroemde trompettist Jeremy Pelt, duikt Archer in verhalen en liedjes uit zijn 25-jarige carrière als musicus met grootheden als Robert Glasper, John Scofield, Nicholas Payton en Norah Jones. Meer dan een muzikale herinneringsdoos is Short Stories echter een kijk op het leven en zijn kleine momenten in geluidsschetsen. Archer is een familieaangelegenheid en brengt oude vrienden en medewerkers Gerald Clayton op piano en Bill Stewart op drums samen om te delen in het vertellen van verhalen.

In het typische carrièretraject van de meeste artiesten komt een debuutalbum ver voordat het als sideman op meer dan 150 albums wordt vermeld, ver voordat het 5 Grammy-nominaties en 1 overwinning binnenhaalt, en zeker jaren voordat het samenwerkt met artiesten in het echelon van Pat Metheny, Wynton Marsalis, Mary J. Blige en Terence Blanchard – maar Archer heeft altijd aanleg gehad om conventies uit te dagen. Short Stories laat luisteraars een intieme reis maken in de muzikale geest van een van de meest gevierde bassisten in de recente jazzgeschiedenis. Op deze belangrijke release blijft Archer zoals altijd gefocust op het vastleggen en weergeven van het huidige moment met gratie en muzikaliteit - in plaats van zijn debuutalbum te gebruiken om zijn improvisatievermogen te demonstreren.

Short Stories bevat materiaal van elk van de bandleden, evenals interpretaties van materiaal van enkele vrienden en medewerkers van Archer, waaronder Pat Metheny, Nicholas Payton en de producer van het album, Jeremy Pelt.

"Mirai" begint het album op een heldere toon en roept thema's van hoop op. "Mirai" is toepasselijk het Japanse woord voor "toekomst". Het stuk is een prachtige meditatie over de relatie van Archer met zijn dochter. Archer merkt op: “[Mirai] is de titel van een anime-film die mijn toen 2-jarige dochter en ik graag samen keken... De huidige momenten die we samen doorbrengen, dat zullen haar herinneringen aan mijn kindertijd worden. De manier waarop al dit mooie heden op een dag de hartslag van het verleden zal zijn, de tijd bijhoudend door haar zich ontvouwende toekomst. Mirai is mijn manier om dat gevoel, dat mooie cadeau vast te leggen, al is het maar voor even.

De componist merkt op: ""Bye Nashville" is een bitterzoet afscheid van een stad die vier jaar lang ons thuis was. Een plek waar ik altijd al had willen wonen, maar moest vertrekken toen op 3 maart 2020 een tornado ons huis trof. -lang' om je aan het lachen te maken zodat je niet huilt. Een manier om te accepteren wat is, en door te gaan naar het volgende hoofdstuk.”

Drummer Bill Stewart droeg twee composities bij voor de opname: het contemplatieve 'Drop of Dusk' en het gespierde 'Space Acres', dat onderdeel werd van het repertoire van het trio tijdens hun ambtstermijn bij Scofield. Pianist Gerald Clayton bracht het rapsodische “Round Comes Around” op tafel. Clayton levert tinten van Monk met een solo-piano-intro dat leidt tot een vurig en beslist modern pianistisch refrein, goed ondersteund door de stellaire ritmesectie. "Round Comes Around", een echt ensemblestuk, toont een aantal verbluffende melodische improvisaties van zowel de bandleider als Clayton en Stewart.

De producer van het album, Jeremy Pelt, componeerde "13/14" - hier met nuance en intentie afgeleverd. Het stuk demonstreert het zeldzame vermogen van het trio om collectief te improviseren, melodische en ritmische refreinen met elkaar te verweven die elkaar perfect aanvullen, voortkomend uit een collectieve kennis van de muzikale stem van elke speler en diep luisteren. Het laatste nummer van het album, "It Takes Two to Know One", is een compositie van trompettist Nicholas Payton. Archer heeft de afgelopen twintig jaar met Payton getourd en Bill Stewart heeft de afgelopen zeven jaar met Payton getourd - het behoeft geen betoog dat beide muzikanten doordrenkt zijn van Paytons muzikale vocabulaire en stem. Archer en Stewart, gevolgd als een duo, geven een masterclass in terughoudendheid, dynamiek en groove!

tracks:

  1. Mirai (4:50)
  2. Round comes around (7:32)
  3. Space acres (4:49)
  4. Lighthouse (2:49)
  5. Drop of dusk (6:08)
  6. 13/14 (3:14)
  7. Message to a friend (4:40)
  8. Bye Nashville (4:53)
  9. It Takes Two to Know One (5:02)
  10. It Takes Two To Know One (alternate take) (5:02)