© Rootsville.eu

Vin Venezia (US)
tiltle: The Venetian
music: Jazz
release date: 2023
info artist: Vin Venezia
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Gitarist Vincent Venezia is een talent in de hedendaagse muziekscene. Hij begon gitaar te spelen op achtjarige leeftijd en studeerde bij verschillende instructeurs uit zijn geboorteplaats Cliffside Park, New Jersey. Hij is bekwaam in verschillende muziekstijlen, is een veteraan van Broadway- en Europese tournees en werkt gestaag in het driestatengebied als leider, sideman en componist sinds hij aan het William Paterson College afstudeerde met een graad in Jazz Studies and Performance.Vincent kreeg les van de beste artiesten van onze tijd: jazzgitaristen Bob DeVos, Harry Leahey en klassiek gitarist Leonid Bolotin.

Vin bezat een natuurlijk talent en een onwrikbare toewijding aan zijn vak. Venezia’s muzikale reis begon met een formele training, waarbij hij zijn vaardigheden aanscherpte onder begeleiding van gewaardeerde mentoren zoals Bob DeVos en Harry Leahey. Vin studeerde aan de William Patterson University for Jazz Studies and Performance en ontving twee keer een NEA-beurs om te studeren bij jazzgrootheid Mike Stern. Geïnspireerd door een breed scala aan genres, waaronder blues, rock, jazz en klassiek, ontwikkelde hij een unieke stijl die verschillende muzikale invloeden naadloos met elkaar verweven. Gevoed door een onverzadigbare nieuwsgierigheid en een niet aflatende toewijding aan zijn vak, begon Vincent aan een levenslange zoektocht naar muzikale uitmuntendheid.

Uit de openingsnummers van 'Days of Wine and Roses', waarmee dit toepasselijk getitelde album wordt geopend, kon ik opmaken dat Vin een doorgewinterde professional was. Iets aan zijn warme toon, geduldige en soulvolle frasering, rijke akkoordstemmen en vloeiende legatolijnen verraden het. Hier was een ervaren speler met een stijlvolle, ouderwetse benadering die kenmerkend was voor jazzgitaarmeesters als Jim Hall, Joe Pass, Wes Montgomery en Pat Martino. Maar naarmate ik verder naar The Venetian luisterde, werden andere aspecten van het brede vocabulaire van Venetië onthuld.

Zijn brandende versie van ‘Solar’ van Miles Davis had een duidelijke Pat Metheny-invloed op de blaassectie, terwijl hij meer Wes-invloed op het spel van de akkoordmelodie onthulde. Zijn modernistische versie van 'Alone Together' bevatte een vleugje vervelende vervorming op de tag, terwijl zijn onbegeleide akoestische baritongitaar met stalen snaren van 'Lush Life' afwisselend herinneringen opriep aan Larry Coryells album The Lion and The Ram uit 1976 en Metheny's solo-baritongitaar uit 2003. meesterwerk, One Quiet Night.

Elders in The Venetian herinnerde Vin’s vrijlopende duet met saxofonist Danny Walsh op ‘Tune Up’ van Miles Davis aan Joe Pass en Zoot Sims op hun Pablo-release uit 1983, Blues for Two. En zijn explosieve gitaarsynthspel op “Without a Sound (Reprise)” was iets heel anders. Dat zijn een heleboel kleuren en texturen afkomstig van slechts één enkele gitarist op één album.

tracks:

1.Days Of Wine And Roses 6:40 (Mancini)
2.Solar 5:29 (Davis)
3.Stella By Starlight 9:44 (Young/Washington)
4.Alone Together 8:04 (Dietz/Schwartz)
5.How Insensitive 7:33 (Jobim)
6.Windows 7:30 (Corea)
7.Lush Life 5:52 (Strayhorn)
8.Nardis 6:55 (Davis)
9.Tune Up (Davis)
10.Tell Her You Saw Me 4:34 (Metheny)
11.I Love You 6:31 (Porter)
12.Without A Sound 3:06 (Venezia)
13.Without A Sound (Reprise) 1:09 (Venezia)