© Rootsville.eu

Vincent Hsu & The Jazz Supreme Orchestra (TW)
tiltle: The Spirit of Love River & Mississippi River
music: Jazz
release date: october 20, 2023
label: Truth Revolution Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Vincent Hsu

© Rootsville 2023


Hsu's vierde album als bandleider laat luisteraars voor het eerst Hsu's composities tot leven brengen door een groot ensemble. Music for the River Jazz Suite vangt de rauwe spanning van de concertsfeer, live opgenomen in de Weiwuying Recital Hall in Taiwan. Hsu blaast deze diep emotionele en soulvolle werken leven in en wordt vergezeld door saxofonisten Hank Pan, Shen-yu Su en Jonas Ganzemüller, trompettist Wen-feng Cheng, violist Yu-chen Tseng, klarinettist Chieh-an Fan en trombonist Yi-chun Teng. , gitarist Shih-chun Lee, pianist Musaubach, drummer Kuan-liang Lin en congaspeler Carol Huang.

In 2002 verhuisde Hsu naar New York City om te studeren bij jazztitan Cecil McBee. Hsu vond diepe, impactvolle muzikale connecties met Latin-jazzgrootheden Andy en Jerry Gonzalez, Luis Perdomo en Zaccai Curtis. In de loop van de afgelopen twintig jaar heeft Hsu een opmerkelijke compositorische stem verfijnd die jazz en Afro-Cubaanse muziek combineert met zijn Taiwanese roots.

Music for the River Jazz Suite: The Spirit of Love River & Mississippi River is Hsu’s eerste werk voor een groot ensemble en bevat zijn eigen composities uitgevoerd door een 12-koppige band. Het uitgebreide en complexe sonische palet komt voort uit unieke instrumentatie die strijkers, hoorns en Latijnse percussie combineert. Het personeel van de band weerspiegelt, net als de uitgevoerde muziek, de globalisering van de jazz op zijn best, aangezien het ensemble bestaat uit 10 Taiwanese muzikanten en een paar muzikanten uit Argentinië en Duitsland. “Ik hoop dat dit werk de aandacht kan vestigen op het feit dat Afro-Cubaanse muziek in Azië wordt gespeeld. Ik wil onze visie op Latijns-Amerikaanse muziek delen.”

Het album begint met "Cotton Field", een compositie die de wreedheden erkent en mediteert waarmee slaven te maken kregen tijdens de opbouw van de Verenigde Staten. Het begin van het stuk begint met een langzaam tempo om de emotionele ervaring aan te geven van slaven die met tegenzin naar het veld lopen. Later in het stuk neemt het tempo toe en wordt bijna jubelend - dit symboliseert de veerkracht, moed en het geloof van Afro-Amerikanen. Dit is een echt ensemblestuk, dat niet alleen de enorme instrumentale scherpte van het ensemble laat zien, maar ook hun naadloze samenspel. ‘River Is Wide’ presenteert ons de dualiteit van water: het idee dat de rivier ons leven geeft, maar het ook kan wegnemen.

“Rumba for the River Trilogy” bestaat uit drie composities: “Father’s Melody”, “Memphis Creek” en “Dragon Dance”. Hsu merkt op: “Father’s Melody gaat over de melodieën die mijn vader zong toen ik klein was en vertegenwoordigt de invloed van mijn kindertijd. “Memphis Creek” gaat over de stad Memphis, met haar gemengde muziekculturen: Rock & Roll, Blues, Jazz en Country zijn allemaal te horen in de stad. Daarom heb ik dit deuntje geschreven om die muzikale invloeden weer te geven. “Dragon Dance” portretteert de drakenbootracetraditie die wordt gehouden op de Taiwanese Love River tijdens het jaarlijkse festival op de vijfde dag van de vijfde Chinese maanmaand. Deze viering beschermt individuen het hele jaar door tegen kwaadwilligheid en kwalen.

“Unknown Stars” is een verhaal over hoop en vastberadenheid, wat aangeeft dat slaven in het Zuiden naar de sterren keken voor richting om vervolgens naar het Noorden te ontsnappen voor vrijheid. Deze emotionele ballad bevat een geweldige duopassage van violist Yu-chen Tseng en Hsu, evenals de solo van saxofonist Hank Pan, “Like a Lighthouse in the Dark”. “A Pilot’s Day on the Mississippi River” is een compositie over de kinderdroom van Mark Twain om stoombootpiloot te worden, een verhaal dat altijd weerklank heeft gevonden bij de bassist-componist. “Toen Twain eindelijk op de boot stapte, realiseerde hij zich hoe de rivier de Mississippi altijd van koers verandert, en dat het een hele uitdaging is om te navigeren.”

"River Workers” is een oprechte muzikale compositie die inspiratie haalt uit de individuen wier leven nauw verweven is met de rivier terwijl ze zich bezighouden met hun moeizame werk. "Oya" is een deuntje dat Hsu schreef voor de regengodin Yoruba Orisha-Oya. Hsu geeft aan: 'Ze heeft de macht om stormen en wind te beheersen. Het getal dat zij vertegenwoordigt is 9 in de Yoruba-religie, daarom schreef ik deze compositie in het metrum van 9/4.” De rauwe energie van dit stuk is voelbaar en geeft werkelijk de jubelstemming van de sfeer van een live concert weer.

tracks:

  1. Overture: Cotton Field (10:10)
  2. River Is Wide (4:16)
  3. Rumba for the River Trilogy: Father's Melody (10:55)
  4. Rumba for the River Trilogy: Memphis Creek (8:20)
  5. Rumba for the River Trilogy: Dragon Dance (5:10)
  6. Unknown Stars (5:32)
  7. A Pilot's Day on the Mississippi River (7:53)
  8. River Workers (8:42)
  9. Oya (5:09)