© Rootsville.eu

Wayne Brereton (Irl)
tiltle: The Robin's Call
music: Singer-songwriter - Folk
release date: november 03, 2022
label: self-released
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Wayne Brereton

© Rootsville 2023


Wayne Brereton is een folk/ballad singer-songwriter uit Co. Offaly Ierland. Hij speelt sinds zijn leeftijd gitaar in optredensbands veertien en werd voor het eerst verliefd op ballade / folk en traditionele muziek toen hij was een centraal lid van de band Turas van zijn vader. Hij treedt ook op als bas speler en extra zang voor Derek Warfield en de Young Wolfe Tones evenals frontman van zijn eigen, steeds populairder wordende band, The Cardinal Sins.

Wayne citeert Luke Kelly, Shane McGowan en Christy Moore en natuurlijk zijn multi-getalenteerde vader als zijn grootste invloeden voor het maken van hem eigen stijl. Wayne spreekt Gaelisch en heeft ook als reisleider gewerkt in Kilmainham Gaol, wat hem heel erg op één lijn brengt met de liefde en cultuur van Ierse liedjes en ballads.

Wayne's grootmoeder Minnie werd geboren in Schotland en opgevoed door Ieren ouders voordat hij op 16-jarige leeftijd in 1932 terugkeerde naar Ierland, waar hij de zijne bijbracht sterke verbinding met Schotse ballads, volksmuziek en Australische folk muziek, een plek waar enkele van zijn familieleden begin 1900 emigreerden. Wayne is op reis geweest met deze verzameling liedjes, verzameld over een aantal jaren, en heeft verre reizen gemaakt breed. Inspiratie opdoen door zijn invloeden en zijn liefde voor de Ierse taal, maar ook het overwinnen van gezondheid.

Toen het project in 2019 begon, kreeg Wayne een tegenslag als gevolg van een aangeboren hartaandoening. Een klep die hij had die hij in 1995 ontving, stopte plotseling met werken en stopte met zijn actieve leven. De daaropvolgende pandemische beperkingen Het gevolg was dat Wayne zes weken lang zonder bezoek in het ziekenhuis werd opgenomen, wat soms stressvol was verontrustend, voordat Wayne in februari 2021 werd vrijgelaten en weer op de been was, en triomfantelijk terugkeerde naar de studio om zijn debuutrelease, The Robin’s Call, te voltooien.

De titel van het album is geïnspireerd door de beide grootmoeders van Wayne, die vaak over het roodborstje spraken als een sterke veerkrachtige vogel die zichzelf beschermt en altijd zal terugkeren naar waar hij zou moeten zijn, en in de lokale folklore gelooft men dat een roodborstje dat bij je achterdeur of tuin aankwam, betekende dat er iemand was overleden en dat ze terugkwamen om te zeggen Hallo om te zien of het goed met je gaat.

tracks:

1. Keg of Brandy (3:43)
2. 'S Cuma Grian No Sion (2:47)
3. The Mountains of Pomeroy (feat. Eva Coyle) (6:05)
4. Shepherd Lad (3:47)
5. The Diamantina Drover (5:00)
6. When First Unto This Country (3:06)
7. Come Rain or Come Shine (2:47)

musicians:

Wayne Brereton: vocals, guitar, bass
Trisha Mulraney: fiddle, whistle, piano
Bernadette Moran: whistles & backing vocals
John Tobin: bodhran & bouzouki
Eva Coyle: vocals / piano (The Mountains of Pomeroy)