© Rootsville.eu

Wayward Jane (Scot)
tiltle: The Flood
music: Folk
release date: september 08, 2023
label: Down The River Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Wayward jane

© Rootsville 2023


The Flood is het derde album van de Schotse folk en roots 4-koppige Wayward Jane. Het markeert de meest volledige realisatie tot nu toe van een uniek geluid dat de band de afgelopen 8 jaar zorgvuldig heeft verfijnd.

The Flood, vastgelegd in het prachtige Heriot Toun in de Scottish Borders, is een verzameling van voornamelijk originele liedjes en deuntjes, die tegelijk vertrouwd en geruststellend zijn, maar ook niet tot een bepaald muziekgenre behoren. Er zijn sterke invloeden uit de Amerikaanse folk, de oude tijd en de wereld van de door de duim aangedreven akoestische gitaar, maar het is ook duidelijk een opname gemaakt door muzikanten die opgegroeid zijn in de Britse/Schotse traditionele folkmuziekscene.

Er is een breed gevoel en stemming te zien in de twaalf nummers van het album, ontleend aan de gevarieerde benaderingen van arrangement en lyrische compositie. Het resultaat beweegt vloeiend van afgemeten liefdesbrieven naar de geboorteplaats van de band via donkere soundscapes die de eenzame hoogvlakten oproepen, naar tedere momenten die het verdriet van de huidige wereldwijde crises raken en klagende melodieën die zijn gecomponeerd om een jong kind te kalmeren. Deze zitten zij aan zij met traditionele Amerikaanse folknummers en nieuw geschreven oude timey-haspels die geschikt zijn voor de hollers van de Appalachen.

De plaat is ontwikkeld en gemixt door vriend van de band en audiotovenaar Graeme Young, met wie Wayward Jane verheugd is weer samen te werken. Het werd vakkundig gemasterd door Sam Proctor, die verantwoordelijk is voor vele klassieke releases in de hedendaagse Britse folkscene (Bellowhead, Spell Songs, Sam Sweeney). In een tijd van afnemende verbinding en aandachtsspanne, is The Flood een plaat om bij neer te gaan zitten en je over je heen te laten spoelen.

tracks:

1. Edinburgh Rain (5:44)
2. Brokeback (5:24)
3. Shake Sugaree (4:39)
4. Crossing Over Water (6:38)
5. The Flood (2:54)
6. Down the River (3:52)
7. A Stone’s Throw (4:23)
8. Little Satchel (5:12)
9. Doucement (4:47)
10. Little Bazoo (3:51)
11. Didn’t it Rain (3:39)
12. Liberty (5:39)