© Rootsville.eu

Willie J. Campbell (1957-2022) (US)
tiltle: Be Cool
music: Blues- Soul
release date: august 18, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)

© Rootsville 2023


Willie J. Campbell, oude bassist van de James Harman Band en de Fabulous Thunderbirds, stierf op 18 december 2022 na een gevecht met ALS. Willie J. was de eerste bassist op tientallen albums, maar velen zullen eerst denken aan zijn sleutelrol in de klassieke vijfkoppige "Those Dangerous Gentlemens" line-up van de James Harman Band in de jaren tachtig: Harman, Campbell, Stephen Hodges op drums en de tweegitaaraanval van Kid Ramos en Hollywood Fats.

Muziek heeft het vermogen om langdurige herinneringen te creëren die eeuwig zijn monument solide als rots. Slechts enkele maanden voor zijn tragische dood opgenomen en vastgelegd voor een postume release, Be Cool, het debuut soloalbum van Willie J. Campbell, is een blijvend eerbetoon aan de gezel bassist, zanger, songwriter, adviseur en zijn 50-jarige carrière als lid van bekroonde groepen, The Fabulous Thunderbirds, James Harman Band, Mannish Boys en de Proven Ones.

Campbell kreeg de steun van een stoet muzikale vrienden en familie voltooi dit enige album dat zijn uitgebreide talent aanhang benadrukt een terminale diagnose van ALS (amyotrofische laterale sclerose). Goede vriend en gitarist, Kid Ramos, samen met Brian Templeton, co-produceerde het project met Willie J, die meer dan een dozijn ongelooflijke muzikanten te gast bracht, waaronder Kim Wilson, Sugaray Rayford, David Hidalgo, Joe Louis Walker, Janiva Magness, Jimi Bott, Jimmie Wood, Jason Ricci, Anson Funderburgh, Mike Morgan, Shawn Pittman, Johnny Ramos, Condron Hampton, Mondo Cortez, Pat McDougall en Brooks Milgate.

Blue Heart Records werkte nauw samen met de familie Campbell alle aspecten van het voorbereiden van de muziek voor release om ervoor te zorgen dat deze vijftien nummers tellende collectie van rock, soul en blues weerspiegelt nauwkeurig de impact die Willie had mensen om hem heen, van fans tot medemuzikanten, klinische patiënten en zijn geliefden familie. Sugaray leidt het ensemble op het openingsnummer "You Better Let Go", een funkified preek over het kwaad van het materialisme. De donderende tomtoms van Jimi Bott match de stuwende piano van Milgate op de verschroeiende rocker, "No More", en David Hildalgo uit Los Lobos leent zijn bekende East LA-stem aan de relaxte mensen shuffle "Deze keer." Janiva Magness levert een van haar kenmerkende krachtpatsers optredens op de charismatische slowblues "Can't Stay Away" en Jason Ricci blaast vette bluesharp over de gitaaraanval en Hill Country-beat van de Fat Possum-blues "Drone". De lopende bas van Campbell past hand in hand met die van Bott swingende groove op het onstuimige instrumentale "Docksidin'", perfect ter ondersteuning van de scheurende solo's en het gerinkel van Milgate's B3.

Iedereen doet mee aan de Stones beïnvloedde losse groove rocker "My Fault", en Templeton zorgt voor opschudding getuigenis van zijn geloof in de liefde op de gospel-showstopper "Forever Shall Be." Het door hoorn aangedreven R&B-nummer met een Jersey Shore-gevoel, "Standby", is een geweldig voertuig voor het showmanschap van Sugaray. Shawn Pittman bracht de slinkse veranda naar binnen blues in "Devil On My Shoulder" met hete solo's van Ramos, Wilson en Morgan. Kid en Templeton hebben veel plezier met zingen over een wilde vrouw terwijl Milgate de barrelhouse-piano pompt op 'She's A Twister'. Jimmy Wood bepleit zijn zaak terwijl de jongens hem steunen en zangers verblijven op de gruizige 'One Man Chain Gang.” Kim Wilson stapt naar de microfoon om zijn geroemde te zingen en te spelen mondharmonica op een spetterend overzicht van "You Can't Stop Her", als eerbetoon aan Huey "Piano" Smith de New Orleans R&B en rock 'n' roll pionier. De uitgestrekte ballad 'Use As Needed' is het emotionele hoogtepunt van het album met Ramos en Templeton stortte hun hart en ziel in het nummer om hun dierbare vriend te eren en wapenbroeder.
De geliefde compositie van Peter Green, "Albatross", sluit het album af met de iconische instrumentale gitaar een passende allegorie voor Willie J. Campbell's leven als één van de eerste rocknummers die de nadruk legden op gevoel in plaats van op techniek.

tracks:

01 You Better Let Go
02 No More
03 This Time
04 Can't Stay Away
05 Drone
06 Docksidin'
07 My Fault
08 Forever Shall Be
09 Stand By
10 Devil On My Shoulder
11 She's a Twister
12 One Man Chain Gang
13 You Can't Stop Her
14 Use As Needed
15 Albatross