© Rootsville.eu

The 'Original' Strikes (NL)
Blues
Move2Blues (Muzecafé)
Zolder (12-01-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Move2Blues
info band: The Original Strikes

© Rootsville 2023


2023, een nieuw jaar, een nieuw begin en dat is ook zo voor de organisatie 'Move2Blues' die zich dit jaar verplicht zagen om andere oorden op te zoeken. Uiteraard zal dit op gebied van logistiek een hele aanpassing zijn zowel voor bestuur als de bezoekers.

Zo is de vaste stek voor 'Move2Blues' nu het 'Muzecafé' in de prachtig gerestaureerde mijn-site van Zolder alwaar ook 'be-Mine Blues' hun maandelijkse 'Sunday Evening Blues' komen te organiseren en zo zou Zolder wel eens het nieuwe bluesdorp van België kunnen worden en gaat nu twee maal de maand vanuit Gevarenwinkel met de bluesmobiel richting Zolder. Eén verbetering is alvast opmerkelijk en dat zijn licht en geluid. Dus aan de mensen van 'Move2Blues', cheer up en niet voor de pin up club maar voor jullie maandelijks portie blues iets waar ze reeds de voorbije twee decennia garant voor stonden. Nog even een dankwoordje van Mr. Move2Blues himself en we waren er klaar voor...

De eerste band voor 2023 en de nieuwe thuis zijn niemand minder dan 'The 'Original' Strikes'. We hebben het hier over Pieter van der Pluym aka Big Pete (zang/harmonica), Jody van Ooijen (drums), Roelof Klijn (bas) en Sjors Nederlof (gitaar) die na jaren hun eigen weg te hebben afgelegd terug zijn samen gekomen om hun rauwe harmonica blues te brengen en zo ook wel 'Lester Butler' terug in beeld brengen. In 2004 brachten 'The Strikes' onder aanvoering van frontman en wizzard on the harmonica 'Big Pete' met hun album 'Bathroom Acoustics' het tot de Europese top. Hun blues is rauw en puur en niet zelden vergezeld van een psychedelisch tintje.


foto Big Pete © Rootsville

Met hun opener 'Keep It To Yourself' van Willam Clarck is het meteen duidelijk, dit zijn "The Stikes" zoals we ze kenden. Het afwisselend power blazen op de "Mississippi saxofoon" van Pieter van de Pluym aka Big Pete afwisselend met doordringende gitaarsolo's van Sjors Nederlof maakt dat dit een moment is of ze nooit zijn weggeweest. Met een imponerende 'Got Love If You Want It' uit 1957 van Slim Harpo voel je de vibes tot helemaal achteraan in de zaal.

Tijd voor nog wat meer pit en zo krijgen we het met zout & peper gespeende 'Don't Start Crying' en wordt stilstaan geen optie meer. Ook op 'Come on in This House' stijgt de temperatuur hier in het 'Muzecafé' aanzienlijk en krijgen we harp blues van de bovenste plank. 'Way Down South' en 'Hipshake' en zo meteen gaat het dak er hier af. ondertussen zijn ze hier al zonder onze geliefde 'Stella' komen te vallen.


foto Sjors Nederlof © Rootsville

Met 'This Time No Lies' zitten de heren hier al over het uur en krijgen we een korte pauze. Ook hierna worden we hier met z'n allen al vlug terug gehypnotiseerd door de rauwe harp grooves van Big Pete en de onwaarschijnlijk straffe rifjes van Sjors Nederlof. Boogie's als deze gaan voor de echte liefhebbers hier aanwezig nooit vervelen en zo wordt met 'Oh Baby' hier in het volle 'Muzecafé' haast iedereen gek. We kunnen zo stellen dat 'Move2Blues' de start hier niet heeft gemist in Zolder.


foto Roelof Klijn © Rootsville

Feit is dat deze 'Orginal Strikes' er met even veel plezier spelen als van toen ze zijn begonnen. Het kot daverde op zijn grondvesten in die mate zelfs dat stringbender Stijn Bervoets helemaal vanuit Beverlo vol bewondering kwam kijken. Na 'Devil Woman' kwamen we uit bij het ijzersterke 'So Low Down' van de betreurde Lester Butler waar het hier toch een beetje allemaal om draait en de talrijke blues fans tot een Delirium komt te drijven.

Hierna krijgen we met 'Love Her With A Feeling' een rustmoment voor Big Pete maar zeker niet voor Sjors die hier zijn zoveelste indrukwekkende solo uit zijn six strings komt te toveren met uiteraard het daarbij horende overdonderende applaus.


foto Jody van Ooijen © Rootsville

We zitten helaas ook aan het einde van dit indrukwekkende concert van deze 'The Original Strikes' en op 'Wish You Would' is het de beurt aan Jody van Ooijen om hier een drumsolo uit de mouw te schudden die nog lang zal blijven nazinderen. Blues die nooit of te nimmer zal vervelen en die voor het eerste concert van 2023 de drempel van de fans hier in het 'Muzefacé' volledig had weggevaagd. 'Dr. Blues' uit Gevarenwinkel was zo in uiterste extase en dus kwamen Big Pete, Jody van Ooijen, Roelof Klijn en Sjors Nederlof met plezier terug voor nog een toegift. 'Shake Your Hips' allemaal dan maar voor een laatste keer...


en zij waren er ook...