© Rootsville.eu

The Don Diego Trio (I)
Roots
Schuurke Gijmel (Langdorp)
(13-01-2023)
reporter & photo credits: VH


© Rootsville 2023


Diego Garcia, geboren in 1975, begon op zeer jonge leeftijd klassieke gitaar te spelen in 1986, en ging toen, zoals al zijn leeftijdsgenoten opgroeiden in de vroege jaren 90, verder met rock en daarna blues. In 1994 richtte hij de 'Adels' op, eerst als een powertrio gericht op een rockin' Texas blues-geluid, daarna, door de jaren heen, in een neo-rockabilly-formule die in heel Europa bekend en gewaardeerd werd.

'Don' Diego Geraci besloot, na 20 jaar onafgebroken activiteit bij de Adels, om zijn eigen trio samen te stellen, waar de verschillende muzikale invloeden, die zijn stijl hebben gekenmerkt, kunnen samen smelten tot een unieke show. Zo ontmoeten rockabilly, country, western swing, blues en rock and roll de typische 'Gusto Italiano' van de 45-jarige gitarist uit Sicilië. Na een zeer intense tour staat hij hier vanavond in het '' Schuurke' in de Gijmel. Dit Don Diego Trio bestaat naast Don Diego Geraci (guitaar en vocals) ook nog uit, Andy (drums) en Gulio (double bass), de familienamen daar ga ik me nu niet aan verbranden.


Met dit trio bewandelen we zo wat alles wat met roots muziek heeft te maken maar in het eerste gedeelte werd dit voornamelijk eigen werk in het genre van country rock 'n roll. Het tempo ligt waanzinnig hoog en brengt een perfecte blend van rockabilly, country en rock 'n roll zoals met de nummers 'Truck Drivin' Night' en het met Twang gespeende 'Honky Tonk Mind' of 'Hee Haw'. Een certitude is dat de fun gegarandeerd blijft. Met 'I Wrote You A Letter' mag ook bassist Julio aan het woord komen waarna hetzelfde moment de gloire er is voor drummer Andy. Bij hem wordt het een ietsje meer optimistischer want de klassieker 'Tequila' van 'The Champs" telt nu niet bepaald veel woorden...Tequila!

Ook onze eigenste Hans 'Cash' Peeters komt hier eentje meezingen en zo belanden we dan gegarandeerd bij Johnny Cash. Ook de Telecaster liefhebbers krijgen hier vanavond waar voor hun geld en zo belanden we uiteindelijk terug bij country met Waylon Jennings zijn 'Stop The World (and let me of)'. Vervolgens een paar nummers met det demonische cijfer 6 erin zoals 'Sixteen Chickens' 

Die van Gevarenwinkel kregen zo plots een order van maar liefst 20 tickets voor hun festival in augustus en in de eerste plaats voor de 'Beatles' op donderdag. Probleem?...er zijn er nog geen. Met Bill Healy's 'Rock-A-Beatin' Boogie' zaten die van het 'Don Diego Trio meteen terug op volle toeren. Het niets betekende 'Be Be Bong Bong' of zoiets werd dan afgewisseld met "Meaningful Love' en dat was het tijd voor een alweer verrassend show element.

Drummer Andy liet zich verleiden tot een gedeeltelijke striptease. Niet om de aanwezige dames te plezieren maar om Red Foley's 'Chattanoogie Shoe Shine Boy' een extra cachet te geven. Een nummer dat in 1950 geschreven werd door het duo  Harry Stone and Jack Stapp. Het tap geklap op de benen dat klinkt als tapdansen werd hier vervangen door de blote bast van Andy of zoals onze West-Vlaamse kleinkunstenaar Vermandere zou zeggen, gewoon op de blote buk. Hilariteit alom hier in het 't Schuurke.