© Rootsville.eu

Jimmy Rosenberg (NL)
Gypsy Jazz
GC De Wildeman Herent
(14-01-2023)
reporter & photo credits: Freddie

info organisatie:
GC De Wildeman
info artist: Jimmy Rosenberg

© Rootsville 2023


Sinti-gitarist Jimmy Rosenberg was op zaterdagavond 14 januari te gast bij 'GC De Wildeman' te Herent en zo kon 'De Speelplaats' reeds vroeg in 2023 vollopen. Ooit stond hij zowaar op eenzame hoogte en werd hij vergeleken als de enige echte 'Django Reinhardt' van nu. Bij Jimmy Rosenberg werd de jazz manouche er met de paplepel ingegoten en stond als kindsterretje al aan de top. Na vele ups en downs is Jimmy Rosenberg zich al een paar jaar zich terug in de kijker aan het spelen en dus zo ook te gast hier in 'De Wildeman'.

Ooit als wonderkind bestempeld is deze Jimmy Rosenberg familie van het bekende 'Rosenberg Trio'. Na een kleine inleiding door een vriend over het wel en wee van dit natuurtalent is het de beurt aan Jimmy Rosenberg zelf die geflankeerd door sinti-gitarist Faifie Reinhardt op ritme gitaar en Fremdo Rosenberg aan de contrabas onmiddellijk zij vingervlugheid hier in 'De Wildeman' komt te etaleren op zijn handcrafted sinti-gitaar van de hand van gitaarbouwer Adam Berten.

Over het verleden is er al zoveel inkt gevloeid dus hebben we het over het 'nu' en daar stellen we vast dat ook ni deze Jimmy Rosenberg nog steeds op eenzame hoogte komt te staan. Hij kan het nog en hoe! Die gedreven forte en het optimaal ritmisch bespelen van de snaren. Dit is Gipsy Swing pur sang.
 

De wederopstanding van Jimmy Rosenberg voltrok zich in 2019 en nu anno 2023 zit hij terug volledig op toerental. De onwaarschijnlijke improvisaties die uit zijn Sinti-gitaar rollen zijn an een ingekend hoog niveau waardoor je dit enkel als meesterlijk kan bestempelen. Ook nummers als 'Jospeh Jospeh' of 'Sweet Georgia Brown' hebben niets van hun charme ingeboet.

Op een avond als dit mogen pareltjes als 'Nuages' of 'I Can't Give You Anything But Love' niet ontbreken wat Jimmy Rosenberg hier een staande ovatie komt op te leveren en waarmee de quote 'Na regen komt Zonneschijn' onherroeplijk op het voorplan komt te treden. Jimmy Rosenberg, he's back!!!