© Rootsville.eu

Cisco Herzhaft & Tom De Wulf (F/B)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven
(23-01-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater
info artist: Cisco Herzhaft

© Rootsville 2023


Eerste maal in 2023 richting Leuven waar 'Cisco Herzhaft & Tom De Wulf' op het podium staat in de 'Blauwe Kater'. Een avondje met een mix van blues en ragtime, de favoriete speelstijl van Cisco Herzhaft. Cisco  werd in 1947 geboren in Bouscat, een banlieue van Bordeaux. Hij is een Franse folk- en blueszanger-gitarist bekend om zijn slide-techniek en zijn fingerpickin' spel waarbij hij blues en ragtime moeiteloos in elkaar laat overvloeien.

Doordat hij ook aanwezig was de "American Folk-Blues Festivals" uit de jaren 60, ontmoet Cisco Herzhaft de muzikanten die de blues permanent naar Frankrijk zullen brengen. Zo ontmoet en speelt Cisco Herzhaft dan met niemand minder dan John Lee Hooker waarvan hij zijn eerste lessen van de blues krijgt. 

Csco Herzhaft studeert af aan de universiteit als psycholoog en werkte is die hoedanigheid voor meer dan 10 jaar in een ziekenhuis in Ville-d'Avray. Tegelijkertijd trouwde hij met de folksinger Marie Courcelle en belande zo ook tijdens de 80-tiger jaren in de Franse folkscène waar hij zich toelegde op de traditionele Franse volksliederen. Begin 90-tiger jaren keerde hij muzikaal terug richting blues en nam samen met zijn broer Gerard een naamloos blues album op. Aan het einde van 1993 begon hij met harmonica spelen en bracht het eerste "echte" album uit van de serie Herzhaft Blues "Never Been Pluged". Zijn eerste echte solo blues album "Ghost Cities" verscheen in 2002. Het was alsof hij aan het wachten tot de klok 09.00PM sloeg en zo het podium kwam te betreden.

Met de Delta bluesje 'Cisco Kid' worden de debatten hier vanavond geopend. Ondertussen hoopten we dat smoelschuiver 'Geneviève' nog de gelederen zou komen te versterken maar dat blijkt dan weerom ijdele hoop. Batteur Tom die begon er ook aan met de duidelijke expressie van een echte bluesdrummer en een heerlijke versie van Leadbelly's "Good Morning Blues" en zo bestookte Cisco Herzhaft ons meteen met een paar aangename klassiekers, dit in een onvervalste en meest zuivere fingerpickin' stijl. Knappe gitarist is het minst wat je kan stellen!

De studenten van Leuven kwamen maar mondjesmaat binnen gesijpeld en je kon duidelijk horen dat de blokperiode over was. Als Mississippi boogie kregen we dan 'Love 'n Boogie' op ons bord. Wij genoten ondertussen van een instrumentaal ragtime nummer en om het op zijn zachts uit te drukken, it was a masterpeace. Van ragtime terug naar de Delta met "This Kinda Blues" en zo beleefde mijn blues bro' en ikzelf hier één van de puurste blues avonden in weken. Ook T-Bone Walker's "Mean Old World" deed ons kirren van genot, I got the Blues, hell yeah!

Zo gingen we ook van de Bordeaux streek verder richting 'Deep South' met 'Rock Me...All Night Long' gevolgd door her rumba bluesje 'All My Lovin'. Nog een instrumentaal ragtime nummer alvorens er met de 'Dobro' niemand minder dan Hound Gog in beeld kwam. Ook enkele originals kwamen onze richting uit zoals onder meer 'Candy Blues'. Verder ook nog in ragtime verhulde 'CC Rider' en een indrukwekkende drumsolo op 'Baby, Please Don't Go'.

Fijne ol'school blues maar daar waren de studentjes ditmaal niet voor gekomen. Linker oor luisterend naar de blues en het rechter gevuld met lawaai. Resultaat tenten opgerold en terug richting Gevarenwinkel voor een 'Orval' bij Leentje van de spoorweg.