© Rootsville.eu

Leander Vandereecken & Olivier Vander Bauwede (B)
Blues
Missy Sippy Gent
(24-01-2023)
reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photogrphy


info club: Missy Sippy

© Rootsville 2023


Het is niet enkel in de Banana Peel dat ze serieus actief zijn, maar ook in de Missy Sippy blijven ze alvast niet bij de pakken zitten, waardoor ik dus geregeld beide clubs dien te bezoeken , gezien de kwaliteit van de aangeboden optredens.

Vanavond stond het duo Leander Vandereecken en Olivier Vander Bauwede op het Gentse menu en daar wilde ik in iedere geval bij zijn. Ik herinner mij een memorabel optreden in 2021 tijdens de “Missy Sippy Sessions”, zo eentje dat aan de ribben bleef plakken. Wat eigenlijk niet moeilijk is als je zo twee getalenteerde muzikanten op je podium krijgt.

Beide heren maken deel uit van de fameuze Missy Sippy All Stars, Leander Vandereecken is het manusje-doe-al bij Murder In Mississippi en MC bij de folk en americana jams. Olivier is dan weer het mondharmonica wonder ons welgekend van bij Guy Verlinde maar de man kan al evenzeer overweg met de gitaar. Ik vermoedde dat wij een mix gingen krijgen van folk, americana en blues, en mijn vermoeden bleek te kloppen.

Het was warm en gezellig in de Missy Sippy en het publiek had alweer de weg gevonden naar deze fijne joint, en ze zouden aan het einde van de avond meer dan gelijk krijgen want we zouden alweer getuige worden van een schitterende gig. Maar laten wij niet op de zaken vooruit lopen nietwaar en  beginnen bij het begin.

Het duo ging perfect op tijd van start met het knappe ‘Anything Love’ dat werd gevolgd door een eigen nummer van de hand van Leander ‘Key West Back Stroll’. Twee nummers ver slechts en iedereen was al onder de indruk van de muzikale kwaliteiten van beide heren. Laat ons zeggen dat de ‘habitués’ daar al lang van op de hoogte waren, edoch deze jongens blijven toch steeds verbazen. Met ‘Tom Paine’s Bones’ kregen we er eentje van Graham Moore en met ‘Ride Trough The Rain’ liet Olivier horen dat hij, behalve een fenomenale mondharmonicaspeler ook fijne songs kan schrijven.

 ‘Hills Of Mexico’ bracht ons midden in de Appalachen en met ‘Age Of Sleep’ bracht Leander alweer een eigen geschreven nummer aan de man. Een anti-oorlog song dat ondertussen meer dan actueel is met de oorlog in Oekraïne. De eerste set werd afgesloten met ‘Whiskey Eases’. Het was alweer genieten geblazen geweest. Een duo dat elkaar perfect weet te vinden, twee schitterende muzikanten en de speciale stem van Leander die alles aan elkaar bindt. Super !

Na een korte pauze maakten wij ons op voor deel twee, dat in gang werd geschoten met het gekende ‘Stewball’, een song over een racepaard uit de 18de eeuw dat door tal van muzikanten werd bezongen, onder andere ook door de grote Woodie Guthrie, en alweer schitterend aan de man gebracht door ons duo. Bij ‘2:19’ kregen onze jongens het bezoek van een andere Missy Sippy All Star, met name Tom Eylenbosch, die zich gewillig achter de buffetpiano installeerde en duchtig op de toetsen begon te tokkelen. Bij deze was het bewijs weer geleverd dat er héél wat talent schuilt in de Missy Sippy.

En de mannen staken er nog een tandje bij met ‘To Love Me Or Die’ van C.W. Stoneking, een pareltje, op de voet gevolgd door het fijne ‘Dodo Blues’.

Toen sprak Leander de woorden die niemand eigenlijk graag hoort, namelijk dat het einde van het optreden in zicht was. Gelukkige kregen we nog wat respijt met wat uptempo songs als ‘Central Time/ I Got Mine’ waarbij duchtig werd meegezongen en in de handen geklapt, het aanstekelijke ‘Scratching Circles’ en de absolute afsluiter van de avond ‘Judith’, knappe song alweer en van de hand van Leander.

Bij deze was het doek gevallen over deze fijne avond. 'Time flies when you’re having fun’. Het was precies veel te snel voorbijgegaan, jammer…ook geen bissers voor de jongens en dat vond ik extra jammer, want ze hadden het meer dan verdiend.

Enfin, niet getreurd , want we waren alweer getuige geweest van een optreden met een serieus gouden randje aan en dat was het belangrijkste. Bij deze, dikke merci Leander en Olivier voor de meer dan fijne avond.

Marcel