© Rootsville.eu

BAM! Trio (B)
Jazz (Dinner & Concert)
Playoffs Sports Bar Aarschot
(26-01-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Playoffs Sports Bar
info band: Bam! Trio


© Rootsville 2023


Onlangs werden we door Kurt De Bont van Rootstown getriggerd voor een concert van het Waalse Jazz ensemble 'BAM! Trio. De plaats van locatie de 'Playoffs Sports Bar' te Aarschot. Aangevinkt en omdat een extra concert locatie altijd wel welkom is ging het dus op donderdagavond vanuit Gevarenwinkel richting stad van de 'Kasseistampers'.

De 'Playoffs Sports Bar' te Aarschot kiest voor de formule 'Dinner & Concert' en daarvoor past een jazz trio perfect in het plaatje waar je ook ondergedompeld wordt in de Oosterse keuken. Op donderdagavond 26 januari staat zo het 'BAM! Trio' hier voor de taak om na het etentje te entertainen met een jazz concert. Het 'BAM! Trio' bestaat uit Bastien Jeunieaux op gitaar, Arnaud Cabay aan de drums en Maxime Moyaerts achter het Hammond orgel. De troeven zijn dus in handen van deze 'Playoffs Sports Bar' rest er nu nog het uitspelen van de juiste kaarten.

Ontstaan in 2017 werd in Wallonië dit trio gevormd rond het majestueuze Hammond-orgel. Jazz, grooves, rock, soul en betoverende ballads vormen de grondstof van dit explosieve brouwsel. Een universele cocktail bereid in de robuuste pot van vriendschap. in 2021 brachten ze hun debuutalbum 'One' op de markt. Een album dat begin 2022 werd voorgesteld bij 'Jazz Station' te Brussel en waarmee ze zo ondertussen al vele jazz clubs in ons landje hebben aangedaan.

Bij het betreden van de cafetaria aka 'Playoffs Sports Bar' was de aankleding minimalistisch te noemen. Een ander minpuntje was dat er geen Hammond te bespeuren viel en is dit niet essentieel voor een Hammond Trio? De bijbehorende Leslie die was er wel en moesten de black & white keys van het 'Nord' organ voor de nodige warme grooves zorgen. De 'sound & vision' was in handen van de lokale 'Daniel Elsen' en dit was dan weer een rustpunt. Erger was dat het 'Dinner' voor diegene die hiervoor hadden ingeschreven pas om 09.00PM werd geserveerd en dus het concertje met bijna die kwart uur vertraging zou beginnen...Bam Wham, Thank You Mam!

Na hun opener 'Chant' kwamen we zo al vlug uit bij 'Con Alma' van Dizzy Gillespie, een jazz standard die door hem in 1954 werd gecomponeerd. Het stuk bevat Bebop en Latin ritmes en verscheen voor het eerst op het album 'Afro'. Meteen waren we gerustgesteld dat dit nog jonge jazz trio niet voor de richting 'Free Jazz' hadden gekozen.

Nee, ze hielden het zo voor toegankelijke en voor het publiek de brede vorm van deze tak van muziek. Zelfs hun eigen original 'Lost' van de hand van drummer Arnaud Cabay pastte perfect in het plaatje vanavond. Het feilloos gitaarspel van Bastien Jeunieaux en de heerlijke grooves van de hand van Maxime Moyaerts deden de rest.

In een mix van jazzstandards en bijpassende originals daar kan geen enkele jazz liefhebber aan weerstaan en zo bracht dit trio naast 'Why Don't I' van Sonny Rollins ook een compositie van keyboard speler Maxime Moyaerts en met deze 'Swirl' voelden we ons daardoor ook op een 'Blue Note' avond met Grant Green en Jimmy Smith. Het majestueuze 'B3' namen we er in gedachten zo maar bij. De eigen composities kan je ook terugvinden op hun album 'One' al is dit helaas uitverkocht, maar voor de echte liefhebbers onder ons verschijnt binnenkort ook deze 'One' in een onweerstaanbare vinyl versie.

Met één van de mindere hits van Carlos Jobim krijgen we na het Laton getinte 'Luiza' ook nog de swingende jazz standard 'The Song Is You' van Jerome Kern, een nummer dat bij iedere jazz muzikant en-of crooner wel op de playlist verscheen. Een stuk dat in 1932 werd geschreven voor de musical 'Music in the Air' en het daardoor ook vanavond hier op zijn plaats was.

Van een ensemble dat wel leeftijdsgenoten kunnen zijn van dit 'Bam!Trio' kregen we nog 'Steppin' en...c'était très funky! Helaas betekende dit ook het einde van dit toch wel intieme concert maar werden ze toch aangepord voor een bisser. Voor dit extra nummer diepten ze wat blues uit het arsenaal van Jimmy Smith en onder de aanstekelijke grooves van de klassieker 'High Heel Sneakers' doofden de spots hier langzaam uit in de 'Playoffs Sports Bar' te Aarschot. Dit Bam! Trio is een absolute aanrader...ook zonder Hammond ;-)