© Rootsville.eu

Ghalia Volt (B/US)
Blues
Crossroads Café Antwerpen
(29-01-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Crossroads Café
info artist: Ghalia Volt


© Rootsville 2023


Op een koude zondagnamiddag richting het 'Crossroads Café' te Antwerpen en dit alles om een concert bij te gaan wonen van 'Ghalia Volt'. De transit richting havenstad valt op zich nog mee, parking vinden is dan weer een ander paar mouwen en er was toch geen openbaar vervoer beschikbaar vanuit (Ge)Varenwinkel zeker. Ik zou toch 'O' zo graag eens willen dat Mevr. Peeters haar privé chauffeur eens inruilt om mee met ons de hort op te trekken en daardoor zo maar in de realiteit komt te belanden. Een eindresultaat met als resultaat hare zondag naar de knoppen!

Het was nog gewoon 'Ghalia Vauthier' toen ze als Busker in de straten van onze hoofdstad haar ding begon te doen en zo in de nacht de Brusselse bluesclubs kwam af te schuimen. In 2011 was er het ontstaan van 'Ghalia & The Napthalines' die dan verder evolueerden naar 'Ghalia & Voodoo Casino', toen nog een pure roots en rock 'n roll band, waarmee ze in 2017 het album "Have You Seen My Woman' uitbracht.

Een jaartje eerder leerde ik Ghalia kennen tijdens een concert met Johnny Mastro & Mama's Boys' en duurde zo niet lang meer of ze zette nogmaals een stapje hoger door op tour te gaan met diezelfde Johnny Mastro. In 2017 bracht ze dan ook nog haar eerste album 'Let The Demons Out" 'bij 'Ruf Records' uit met als band diezelfde Mama' Boys. Vanaf toen was ze vertrokken en dat mag je ook letterlijk nemen want zo werd haar tweede thuis plots zo maar de 'Big Easy' en trok ze richting New Orleans.

Een bezige bij als ze is bracht ze in 2019 haar album 'Mississippi Blend' uit met als special guests niemand minder dan Cedric Burnside, Watermelon Slim, Lightnin' Malcolm en Cody Dickinson. Helaas werden we later getroffen door Corona en zo kende dit album in 2022 een nieuwe release. Datzelfde jaar ook dat ze aantrad met de befaamde 'Blues Caravan' aan de zijde van Katie Henry en Will Jacobs. Middenin Corona werd ze zo ook Ghalia Volt en stond ze ook plots op eigen benen met in tussentijd in 2012 het uitbrengen van het album 'One Woman Band' onder de naam Ghalia Volt.

Vandaag is ze met haar Europese tour gewoon in Antwerpen in het 'Café Crossroads'. Met nog verdere passages in Brussel, Modave en Lessines. Op het pinksterweekend staat ze ook op de affiche van 'Blues Peer'.

Naar Antwerpen dus en dit bracht een ware volkstoeloop aan blues liefhebbers op de been en zo liep deze juke joint aan de Paardenmarkt. Huisfotograaf Michel en zijn madam Lea die zijn hier gewoon een deel van het meubelair bij Jan en Phaedra. Ook heel wat muzikanten die kwamen af te zakken op deze vooravond met uiteraard ook Big Dave en diene zijne 'Mike' stond al klaar. Zo kregen we het gezelschap van Paul (Goorblues) en Chris van Swing die in alle eerlijkheid van Berchoem is. Ghalia Volt kwam dan weer in gezelschap van haar band met uiteraard bassist Dean Zucchero, drummer Bryan Shaw en Phil Breen op de keys...maar ook met 'Lil' Richie', she can't leave home without this little one. De familie volgde later en zo kon haast de deur op slot.

Ze begonnen er meteen aan met stevige slide en bij het tweede nummer viel meteen op dat tijdens 'Gypsy Lady' Phil als keyboardspeler een hele meerwaarde is en voelden we ons zo al meteen in 'Bourbon Street'. Met Ghalia weet je dat in hoofdzaak niets dan originals worden gespeeld zoals heel wat nummers uit het album 'Mississippi Blend'. Een cover daaruit is 'Wade in the Water', een spiritual die reeds werd uitgebracht door de 'Fisk Jubilee Singers' in 1901. Hier meteen de 'Crossroads' al onder stoom wat tot gevolg gaf, een snaar naar de verdoemenis.

Uit het album 'One Woman Band' kregen we 'It Ain't Good'. Met 'Drag Me Down' en het ophitsende 'HipCut Boogie' komt het eerste gedeelte tot een einde met de woorden 'If You Don't Like Rock 'n Roll, You Got a Whole in Your Soul. Voor de meeste aanwezigen ook tijd om op adem te komen en een luchtje te gaan scheppen. Voor ons tijd voor een babbel met Ghalia.

Jan van de 'Crossroads' had ondertussen het statief voor de special guest al klaar gezet maar dat was voor later. Met 'Shake That Boogie' was de hele keet hier meteen weer mee en zo kregen we ook nog 'Hoodoo Evil Man', one from the beginning...

Een wakkere aanwezige stond vol bewondering te kijken naar Ghalia's hoofddeksel, wij luisterden vol aandacht naar haar 'blues'. Een zeldzame cover dan maar met het mooie 'In The Pines' AKA 'My Girl' AKA 'Where Did You Sleep Last Night', een American Folksong dat in de bekendheid werd gebracht door bluesman 'Lead Belly'. Hier denderde deze bluestrain maar verder met zo ook de uitstekende ritme sectie met Dean Zucchero en drummer Bryan Shaw.

Rock 'n Roll is back in da house met 'Squeeze' uit het album 'Mississippi Blend' en net voor het aantreden van 'Big Dave' kregen we nog 'You Gotta Move' mee van 'Mississippi Fred MacDonald' en zo is het terug ol'school. Tijd dus voor de special guest Dave Reniers aka 'Big Dave'. Tijd zo ook voor een shuffle van Ike Turner met 'Just One More Time', een nummer dat bij Ghalia ook is terug te vinden op haar album 'One Woman Band' en met Monster Mike Welch op gitaar.

Met 'Big Dave' erbij voelen we zo ook het einde naderen maar niet vooraleer het dak er hier afgaat met het explosieve rhythm 'n blues chartbuster 'Number 9'. Daverend applaus is het gevolg en uiteraard een roep tot meer.

Dat meer kregen we dan met '4AM Fried Chicken' een relaas over het genoegen om in 'New Orleans' uit te kunnen gaan. Tijd ook zo om de 'Crossroads Go-Go Girls' hun skills te laten tonen en zo kunnen wij tevreden 's nachts in de stroaten verdwalen.

ter verduidelijking, deze waren niet de Go-Go Girls