© Rootsville.eu

Hideaway (B)
Blues & co
Move2Blues (Muzecafé)
Zolder (09-02-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Move2Blues
info band: Hideaway

© Rootsville 2023


1960, dat was het jaar dat Freddie King samen met pianist Sonny Thompson de instrumentale hit 'Hideaway' (Hide Away) componeerden. Een nummer met vele elementen van andere blues nummers in verweven en zo uitgroeide tot een 'standard' waardoor vandaag de dag dit nummer nog bij vele muzikanten op de playlist staat.

In 1986 vonden Johan Guidee, Jean-Marie Herman en Hennie Monbalieu dat het tijd werd om uit de restanten van de in 1985 gestopte band 'The Exciters' een nieuwe band uit de grond te stampen en vonden ze zo met Ralph Bonte ook een nieuwe frontman. Met 'Hideaway' als groepsnaam, en met als understatement rocking your blues away, kreeg deze groep met Brugse roots al meteen de nodige aandacht. Anno 2023, staan ze bijna 24 jaar na hun eerste aantreden bij deze club zo op 09 februari terug op de affiche van 'Move2Blues'.

De band bestaat uit Ralph Bonte (zang en gitaar), Jean-Marie Herman (gitaar), Johan Guidee (drums), Geeraard De Groote (sax), Patrick Cuyvers (Hammond, accordeon) en Erik Vandekerckhove (bas). In hun repertoire ontdek je buiten blues en rock 'n roll alvast ook soul, een beetje rock, een snuifje gospel en een blend van Louisiana rhythm 'n blues. Met vorige maand voor de organisatie van 'Move2Blues' de verhuizing van Hasselt naar Zolder nog fris in het geheugen weten we nu al op voorhand dat het ook vandaag 'koekenbak' zal zijn, en dus 'A Good Day For The Blues'!

Het podium stond proppen vol en toen de muzikanten er nog bij kwamen kon het feestje hier beginnen en openden met hun lijflied 'The House Is Rocking' en zateN we zo meteen midden in de Texas blues. Opvallend dat de sfeer hier al van het begin opperbest was en zo liet een vol Muzecafé zich lustig meedeinen op nummers als 'Bye Bye Baby, So Long' en het funky 'If You Don't Know What Love Is'. Er was niet enkel de liefde voor muziek maar ook het bier werd aan de 'Gevarenwinkel' stammtisch' gretig omarmd.

De mix van Hammond grooves, gitaar rifjes en die mellow saxofoon, ja dat klonk als muziek in onze oren en werd er danig meegeklapt op 'My Blues'. Iedereen ook mee dus bij het tedere gevoel op Delbert McClinton's 'When Rita Leaves', met PC uiteraard op de accordeon om die Texas sfeer nog een extra tintje te geven. Moest Ralph Bonte nu Delbert zijn en dit concert op Amerikaanse bodem zou plaatsvinden vlogen de 'BH's' in alle maten nu richting podium. Rita van Hookrock die bleef er onbewogen bij.

'I Would'nt Lay My Guitar Down' van Eddie Clearwater was voor Ralph dan weer een understatement en met 'Good Stuff' van Guy Forsyth kon je de professionaliteit van deze 'Hideaway' er hier zo zien van afdruipen. Moeilijk te vatten dat dit Belgisch is. Met "Mr Booz' en Het West Coast bluesje 'Jumpin' From 6 to 6' voelden we de bui al hangen. Het eerste gedeelte liep op z'n einde maar niet zonder nog eens alles te geven op nummers als 'Don't Put The Blame On Me' en de minimale striptease van Geeraard op 'Belly Button Boogie', eentje waar toch ook wat ska rifjes in verborgen zitten dank zij Geeraard's saxofoon. Tijd om een luchtje te scheppen...

Ook met de opener van het tweede gedeelte wilde deze 'Hidaway' al iets meteen duidelijk maken en dat was...'Breaking Up The House'. Die' biersteker' van het Muzecafé zal het allemaal wel graag zien gebeuren, maar dit alles kan alleen maar tot stand worden gebracht door de bluesliefhebbers, uitstekende bands, en de kwaliteit volle 'sound & vision' van Rocco.

Met 'I'm Getting Old' wil Ralph Bonte niet zeggen over zijn leeftijd maar is het moment aangebroken voor aan wat sublieme 'legacy songs' uit het verleden te beginnen met uiteraard dat 'private party' gevoel op Bobby Bland's 'Members Only'. Kan het nog mooier hoor ik al zeggen?

Wel ja hoor want op de Afrikaans-Amerikaanse protest song 'I Shall Not Be Moved' was iedereen hier mee. Zo heeft iedereen hier wel een voorkeur uit de playlist van 'Hideaway' en dus ook ondergetekende en zo is mijn favorietje de 19de-eeuwse ballad en traditional 'Careless Love', hoe mooi is dat!

Helaas moeten we hier vanavond eindigen met een torenhoog cliché en dat is dat het er hier bijna op zit voor 'Hideaway' maar niet zonder nog eens richting Louisiana weer te keren en zo het spreekwoordelijke dak er hier af moet in Zolder. Hopelijk moeten we nu niet te lang meer wachten om met Ralph, Jean-Marie, Eric, Johan, Patrick en Geeraard nog eens te genieten van wat ze allemaal in huis hebben...en dat is veel! Met dank aan 'Move2Blues'.

ook deze waren present vanavond...

sfeer zegt meer dan duizend woorden...

er zijn nog echte hé!

Iets wat wij al lang wisten, Blues dat maakt dorstig..

CU!

De volgende 'Move2Blues' is er op donderdag 09 maart met de 'Vega-Straus Band'. Kan je zo lang niet wachten? Zondag 12 februari is er hier met 'be-MINE Blues' een nieuwe 'Sunday Evening Blues' met David Ronaldo, Kathleen Vandenhoudt en Charly Verbinnen.