© Rootsville.eu

Crony & Chum (B)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven
(13-02-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater
info artist: Crony & Chum

© Rootsville 2023


De eerste maal dat ik 'Crony & Chum' ging bekijken was het nog een energiek duo dat bestond uit broer en zus Sarah en Niel Verdeyen. Toen, dat was vorig jaar en besloot ik van they've got a strange effect on me, and I like it. Sterk eigen werk in een mix van bekende en minder bekende covers welke destijds nog hier en daar moesten worden gefinetuned. Soms ook nam de fun een beetje teveel de bovenhand op de ernst, maar het DNA was er. 

Nu een jaartje later is er heel wat gebeurt in het leven van Sarah en Niels en staan ze op het podium van de 'Blauwe Kater' te Leuven Vooreerst is Niels een heel stuk zelf zekerder geworden maar de grootse verandering misschien is wel de omvorming tot een vier-koppige band met toevoeging van en ritme sectie bestaande uit bassist Gilles Markvoort en aan de drums Jorgen Marcelis. Of het nu beter is dan als duo?, dat gaan we vanavond hier ervaren.

Ook bij frontvrouw Sarah is er het laatste jaar veel veranderd in haar leven want naast een tweede passage op 'The Voice' is ze recent ook mama geworden van een jonge zoon en dat schept dan weer andere verantwoordelijkheden. Misschien heeft ze tijdens haar zwangerschap zich teveel moeten inhouden en moest dit er vanavond dan weer allemaal uit.

Hun muzikale strekking die is gelukkig nog hetzelfde gebleven waarbij blues en country nog steeds in een vernieuwend en jeugdiger jasje wordt gestoken. Getuige ook de opkomst van hun groot aantal jonge fans die zo ook vanavond dan weer misschien de 'Blauwe Kater' komen te ontdekken. Na een klein gesprek met hun (road)manager kwam ik te weten dat ze ook de studio zijn ingetrokken om er zo hun digitale afdruk na te laten. 'Studio Fandango' is zo the place to be en dat schept dan weer positieve perspectieven voor deze 'Crony & Chum'.

Niels komt zichzelf nog steeds te begeleiden op zijn Epiphone versie van 'Lucille' en beroert hij nog steed relax zijn strings. In tegenstelling tot het duo berperkt Sarah zich nu tot de vocals en tamboerijn. Een 'spring in 't veld' is ze nog steeds gebleven al zie ik liever een beetje meer ernst in het brengen van sommige nummers. Nummers die soms ook een donkere zijde hebben zoals 'Mean Old Devil', 'Devil Wear's A Suit and A Tie' van de Canadese singer-songwriter Colter Wall en eigen werk als 'The Valley Of Death' en zo hoop ik dat deze 'Crony & Chum' toch niet 'murder ballads' als herkenningspunt gaan nemen.

Openen doen ze vanavond met de original 'Eye on Eye' en is het Niels die hier het woord neemt. Hun evenwicht tussen eigen werk en bekende maar ook minder bekende nummers blijkt ook nu nog perfect uitgebalanceerd te zijn. Zo komen we dan al bij het bekendere werk zoals de country-folk song 'Will The Cicle Be Unbroken' dat reeds werd gecomponeerd in 1907, bij ons voor velen bekend uit de film 'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen uit 2012.

Ook uit diezelfde film maar reeds bekend sinds 1858 is het Gospel/Folk nummer 'The Wayfaring Stranger'. Hier vanavond door Sarah en Niels 'a capella' gebracht wat dan weer een beetje verloren gaat in een luidruchtige kater en dat is uiteraard een beetje spijtig. Om in het rijtje van blues en country te blijven brengen ze vervolgens de iconische traditional 'In The Pines' aka 'Where Did You Sleep Last Night' aka 'Black Girl'. In 1995 een hit notering voor Nirvana maar in de blues-scène met regelmaat te horen mede door 'Lead Belly' die het in 1944 opnam.

Na eigen werk als "Sweet Revenche" en "Red Wire" komen we terug uit bij een original met als titel " The Humming", ontstaan uit wat gemummel en uitgegroeid tot een volwaardig nummer. Met '7 Nation Army' van 'The White Stripes' verdwalen ze even van hun ingeslagen weg al was er als duo reeds de vergelijking met deze band. Een vergelijking als duo was er destijds met het Britse duo 'Le Chat Noir', al weet ik niet of deze nog bestaan. De tijd gaat snel en zo ook hier in Leuven.

Mag het ook even om de uitstekende sfeer hier nog een trapje hoger te plaatsen. Yep, dat doen deze 'Crony & Chum' dan weer met Bill Withers zijn million selling hit 'Ain't No Sunshine'. Nog zo een ongelooflijke chartbuster was 'Sixteen Tons' van Merle Travis maar omdat de koolmijnen hier al lang tot het verleden behoren gaan ze naar het einde met 'Trip To Ireland' en neemt Niel ons op zijn beste Iers mee naar het groene eiland. Voor deze 'Crony & Chum' is Tienen niet zo ver maar wij moeten nog langs onze thuisbasis in (Ge)Varenwinkel en stelplaats 't Schuurke'.

Keep up the good work zou ik zo zeggen maar ditmaal zonder al teveel onderbrekingen. 'Crony & Chum' zijn nog steeds beste maatjes en dat kan ook niet anders als broer en zus en hun verbondenheid met de muziek.