© Rootsville.eu

Travelin' Blue Kings (B)
Blues
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg
(18-02-2023)
reporter team & photo credits: Rootsville

info club: Hnita Hoeve
info band: Travellin' Blue Kings

info booking band: Big D Bookings

© Rootsville 2023


Op zaterdagavond recht richting 'den berg', Heist-op-den-Berg wel te verstaan en naar de 'Hnita Hoeve' die hier in 2018 als een fenix kwam te herrijzen. In 1955 ontstond in zaal 'Bergola' de 'Heistse Jazz Club' die later in 1959 werd ondergebracht in deze 'Hnita Hoeve'. Een jazzclub met naam en faam opgericht door Juul Anthonissen en waarvan de scepter aan zijn zoon Peter werd doorgegeven na diens dood in 2008.

Ook al speelde de legendarische blueszanger Big Bill Broonzy hier in het verre verleden toch werd 'Jazz' de officiële noemer hier in deze 'Hnita Hoeve'. Niets mis mee uiteraard maar de bebop en cool jazz van toen en de free jazz van nu staan wel mijlenver uit elkaar. In 2022 werd er hier door Steven Troch en Shakedown Tim een hommage gebracht aan Big Bill Broonzy en sindsdien kwam het bluespubliek ook met veel succes deze club te ontdekken. Zo werd er vorige maand nog met 'B.B. & The Blues Shacks' hier één van de betere concerten gegeven van het nog prille jaar, eentje dat nog lang in ons geheugen geprint zal blijven. Vandaag zijn we hier voor een Belgische topband, de 'Travellin' Blue Kings'.

In 2018 ontstond het idee bij enkele blues muzikanten uit andere bands om een nieuwe band op te richten. Deze klasbakken waren Jimmy Hontolé, Patrick Cuyvers, Winne Penninck en Marc Gijbels en schreven in het verleden al heel wat geschiedenis in onze Belgische bluesscène als ex-leden van Howlin Bill, Fried Bourbon, Liberators en Rhythm Bombs. Zij verwelkomden zo ook de Nederlandse harper en bluesshouter Stephan Hermsen van 'The Electrophinics' en de start was meer dan belovend, dit met zelfs internationaal succes en zo zijn we vanaf 'minute one' al fan. Helaas kwam er in 2020 Corona en werd het voor Stephan moeilijk om steeds de verplaatsing richting België te maken.

Als vervanger werd toen JB Biesmans aangetrokken. Een naam als een klok die met 'Blues Lee' en de jazz formatie 'The Big Four' ook al zijn stuk geschiedenis wist te schrijven. Ondertussen hebben deze 'Travellin' Blue Kings' reeds twee full albums uitgebracht met zo hun debuutalbum 'Wired Up' in 2019. Vorig jaar brachten ze de opvolger 'Bended The Rules' op de markt en een mix van deze albums met ook een zeldzame cover krijgen we vanavond te horen.

Het hoeft gezegd dat deze 'Hnita Hoeve' zoveel uitstraling heeft dat een nieuwe lichting 'blues' liefhebbers de weg reeds hierheen hebben gevonden, we noemen ze dan maar 'music lovers' tout court. Zelfs Bart, de gitarist van 'Wild Deuces' en zijn madam vinden het hier top in Heist-op-den-Berg en zijn hier uiteraard ook als fan van Jimmy Hontolé. 'Guitar players Love' zeker.

We zien ook weerkerende gezichten en ja...dat voelen ze hier aan hun hartje. De crew van de 'Hnita Hoeve' die voelen dat dan ook weer aan de omzet van 'Orval'. Zo konden we samen met Gevarenwinkel en 'PC' Cuyvers al vlug de stock hiervan reduceren en kwamen we in de mood door de opwarmer van dienst de spinner, onze 'kleine', de Joris. Volledig ge-Orvalised waren we zo klaar voor alweer een top optreden hier in de 'Hnita Hoeve'.

ready for the blues!

We weten in bluesland nog steeds niet door welke bliksem deze 'Travellin' Blue Kings' werden getroffen omdat ze vorig jaar niet als laureaat uit de 'Belgian Blues Challenge' waren gekomen maar geen nood, 'Twin Peaks' heb ik ook nooit begrepen. De 'TBK' die begonnen er dan weer aan met 'You're A Wonderful One' en daarmee richten ze zich tot de aanwezigen vanavond. Opmerkelijk was ook dat JB zich voor deze mooie club ook een beetje had aangekleed en verscheen zo dus volledig 'dressed up' incluis plastron.

Meteen al een cool down met 'Never Never Land' en die heerlijke saxofoon klanken. PC stemt zijn stembanden met een mmm mmm als backing vocals. Een zekerheid bij deze 'TBK' is dat er meer dan voldoende diversiteit in hun 'blues' zit en zo belanden we bij 'Too Many People', de opener van hun laatste album 'Bending The Blues' en een bewijs van de knappe samenwerking tussen, Hontelé, Biesmans en Cuyvers. 'PC' liet dan weer horen dat ook het 'scatten' geen geheimen kende voor hem, we zijn tenslotte in een jazzclub vanavond.

De meesterlijke samenhang tussen de kwalitatief volle gitaar solo's van Jimmy Hontolé, de warme grooves van PC en zijn 'beast' en de opzwepende klanken van JB's saxofoon werken helend voor een muziekliefhebber. Is het nu blues, jazz of roots want het samenbrengen van de muziekliefhebbers allerlei is voor de crew van de 'Hnita Hoeve' zoiets als het vinden van de heilige graal. 'Demonsgewijs' helpen nummers als het swingende 'Do It Baby' daar wel bij.

Met 'Wire Up' komen we uit bij een instrumentaal nummer dat in de begindagen van deze band werd gecomponeerd door Jimmy Hontelé waarna soul toch een beetje de overhand neemt op 'What Needed Doin' Done'. Jimmy en 'PC' houden het op een conversatie tussen de 'Strat' en 'Hammond' met daarin een knap stukje Ronnie Earl gevoel.

De bouwstenen van al dit moois is natuurlijk de ritme sectie van deze 'TBK' met aan de basgitaar Winne Penninck en als beatfarmer, drummer Marc Gijbels. Even Jimmy aan het woord laten en dus gaan we met 'Let's Roll' van 'The Paladins' naar één van de zeldzame covers die ze hier ten beste geven. 'Hold Your Horses' is dan weer van de hand van Biesmans maar helaas ook het einde van deel 1. Het beste hieraan is dat er ook nog een tweede deel komt maar eerst de dorstige laven. Wij moesten dan weer verplicht omschakelen van Orval naar Westmalle Tripel, onze 'doktoor' zal er niet blij mee zijn.

Drums à Go Go betekende dat deel 2 ging beginnen en dat deden deze 'TBK' dan met het prachtige 'If Only...I Could'. Nog maar net het swingende 'Into The Night' verteerd of er kwam met 'I Smell Trouble' al meteen een beklijvend bluesje op ons af. De tweede van de drie covers vanavond dat we als bluesje het best kennen in de uitvoering van Buddy Guy, om het bij blues grootheden te houden, maar in 1957 werd geschreven door Dob Robey voor de 'Bobby 'Blue' Band en dat is dan weer soulblues. Gelukkig bestaat er de dag van vandaag ook de versie van 'I Smell Trouble' van deze 'TBK' en krijgen we een sterk staaltje Hammond en Fender Stratocaster met op het einde een formidabele outswinging saxofoon als kers op de taart. Klasse!

Saving the best for last...ja daar kunnen die van de 'Travellin' Blue Kings' ook wel wat van maar helaas weten we dat bij het brengen van deze Stax gevoelige floorfiller 'A Stiffer Drink' ook het einde nadert en zo is de tijd hier weer voorbij gevlogen. Tijd ook voor de laatste cover van de avond en als ze 'The Paladins' kunnen brengen dus zo ook zeker 'The Blasters' en met hun 'So Long Baby Goodbye' gaat het dak er hier af. Mission accomplished, of toch dan weer niet want ook al is Garry al een tijdje niet meer onder ons toch scandeerden de aanwezigen zijn naam. Het antwoord van deze 'TBK' was overduidelijk...'I Don't Wanna Stop' en wie wel?

Onze volgende afspraak hier in de 'Hnita Hoeve' komt er al met rasse schreden aan met een dubbel weekend. Op vrijdag 3 maart is er het fingerpicking geweld van de nieuwe Ierse god in wording, Dom Martin en de dag erna laten we ons onderdompelen in de 60-ties soul van Alexis Evans, en ja, ook jullie zijn van harte welkom hier.