© Rootsville.eu

McKinley James (US)
Blues - Roots - Soul
Dax Café Turnhout (19-02-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: McKinley James
info club: Dax Café

booking band: Tom Brando

© Rootsville 2023


Het was voor mezelf even alle hens om in de drukke kalender van het weekend een gaatje te vinden om richting 'Dax Café' in Turnhout te rijden. Op de affiche de revelatie van vorig festival seizoen op Gevarenwinkel met niemand minder dan 'McKinley James'. Het 'Dax café' ligt nog steeds in de Warandestraat op het nummer 29, het vinden op het 'www' dat is anno 2023 dan weer andere koek. Een café dat in alle eerlijkheid niet veel nood heeft aan reclame want het is er veelal volle bak. We kregen zelfs versterking uit onze groep van 'Blues Buddies' en zelf incluis de ambetantste fotograaf van Turnhout en omstreken.

McKinley James was in de zomer van '22' een openbaring en daar was gans 'Gevarenwinkel' het met me over eens. Als voorprogramma zag ik McKinley, vader Jason Smay en Hammond speler Austin John daarna als voorprogramma voor 'The Mavericks' alleen...alleen was het geluid daar niet zo best en zo zie je maar dat ook met de klank het een vallen of opstaan is. Collega Marcel tekende vrijdag nog present voor deze McKinley James bij 'Pasta & Blues' te Zottegem maar ik zou het me niet vergeven indien ik hem nu niet zou kunnen zien. Akkoord op 'Goezot in 't Hofke' dit jaar zal hij alom aanwezig zijn maar dat is pas in juni.

Helaas was sinds zijn passage op de 'Rockin' Jamboree' in Torremolinos het Hammond orgel niet meer mee maar er werd me verzekerd dat dit euvel niet zou worden opgemerkt, en gelijk hadden ze. Gisteren zaten we nog met de groep nog in de 'Hnita Hoeve' en vandaag zou het dan weer gans andere koek gaan worden met dit aanstormend talent dat luistert naar de naam McKinley James.

McKinley was hier om zijn eerste Europese tour van 2023 af te sluiten en dat zouden we geweten hebben. We vroegen muziek en kregen rock 'n roll, soul en een grote dosis blues. Pure Gold he is. Openen doet hij met zijn goudkleurige Hollow Body Gibson en kregen we al meteen een hoge dosis rock 'n rol met nummers als 'I Can't Live Without You' en 'Stuck in The Middle'.

Het plezier en de genialiteit druipt er zo vanaf bij deze 'youngster' wat zo ook overgebracht wordt op de nu al dolle en dansende menigte. Zelfs het basgeluid weet hij met zijn duim te creëren en dus krijgen we samen mat Jason aan de drums hier een vol geluid te horen.

Het werd hier een lange set puur genieten van deze 'McKinley James' die zonder al teveel poespas alle nummers aan elkaar kwam te rijgen. Nummers zoals het soulvole 'Wait and See' en het ook met soul geïntrigeerde slowbluesje 'Till It's Gone'. Met songs als 'Cleas Skies (Since You've Been Gone' en 'Right On Time' weet hij iedereen van welke muziekstrekking ook te verzoenen en krijgen we een groot happy gevoel.

Voor zijn terugkomst in juni zou er gegarandeerd nieuw materiaal worden meegebracht en van één van die nieuwe nummers krijgen we met 'Just A Little Bit' hier vanavond alvast een voorsmaakje. Ons oordeel is dan ook laat maar komen die handel. Van een lowdown shuffle over pure rock 'n roll, van een Gibson over een sun-bursted Epiphone met daarop spelend straight blues, het maakt McKinley James allemaal niets uit en wij, wij kunnen hier met z'n allen enkel genieten.

Na de blues op 'Highway 49' werd het dan weer tijd voor een tearjerker pur sang met 'Lonely Without You'. Mooi is ook 'Spare Change Blues', te verkrijgen op het 'Live' album dat was meegereisd, waarna het dak er hier af ging op de floorfiller 'Got A Hold On Me' en dat kan je dan weer terugvinden op het album 'Still Standing By' uit 2021. We vroegen om een bisnummer, we kregen er vier met als eerste 'Whole Lotta Boogie'.

Het is algemeen geweten dat Dave Gonzalez va 'The Paladins' grote fan is van deze McKinley James maar eerlijk, wij zijn nog grotere hier in Turnhout vanavond en zo kwam dan ook het point final met 'Daddy Yar' van die Californische Paladins. Wij besloten in groep te vertrekken richting 'De Kazerne' waar een uurtje later het 'Don Diego Trio' hun laatste gig van deze tour gaan spelen. Controle door 'Goezot' want het is net dit drietal die de sensationele Tammi Savoy zal begeleiden op 'Goezot in 't Hofke'...NIET TE MISSEN en dit op 2,3 en 4 juni Be There!

ook aanwezig hier in Turnhout