© Rootsville.eu

Robert Jon & The Wreck (US)
Meghan Parnell & Dave Barnes (Bywater Call)(Can)

Het Depot Leuven (21-02-2023)

reporter & photo credits: Rootsville Team

info artiest: Robert Jon & The Wreck - Bywater Call
info club:
Het Depot
booking bands: Teenage Head Music

© Rootsville 2023


Een gezamenlijke tour met de Southern Rock uit Orange County Californië en de Southern soul uit Toronto Canada. Wie weet is de samenwerking tussen 'Robert Jon & The Wreck' met Meghan Parnell en Dave Barnes van 'Bywater Call' voorbije lente niet ontstaan op 'Moulin Blues'?

'Robert Jon & The Wreck' passeerden al meerdere malen op het 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival'. 'Bywater Call' zag ik voor het eerst in februari 2020 en werden we meteen van onze sokken geblazen en toen...toen kwam Corona en moesten we tot 2022 wachten om ze op de festivals te kunnen zien want toen stonden de twee bands op de affiche van 'Moulin Blues'. Beiden zijn dit jaar verenigd in 1 tour en voor een concert ervan trok ik richting concertzaal 'Het Depot' in Leuven.

'Robert Jon & The Wreck' en 'Bywater Call' worden tot de beste bands van de laatste deccenia gerekend, Meghan Parnell en Dave Barnes dat zijn gewoon 'Bywater Call'. Het enige dat we misschien zullen missen is een blazerssectie maar het dynamische aspect van deze twee concerten hier in de zaal zal ongetwijfeld voor vuurwerk gaan zorgen.

De met zwarte laarzen en lederen biker jacket getooid, stampend en met tamboerijn zwaaiend is Meghan Parnell, leading lady van de 7-koppige band 'Bywater Call', aan haar zijde diegene die haar komt te begeleiden op akoestische gitaar is Dave Barnes.

Met opener eentje uit het eerste album en het nieuwe nummer 'Sweet Love' is 'Het Depot' meteen mee dat we hier de akoestische versie van 'Bywater Call' krijgen vanavond. Het volgende 'Left Behind' kan je terug vinden op het vorig jaar uitgegeven album 'Remain' en wordt hun Southern soul een beetje vermengd met de zuiderse rock uit Toronto.

De verantwoordelijke aan de lichten was al volledig in rockstemming en wist niet meteen dat dit een akoestisch en intiemere set betrof. Tijd voor Meghan en Dave om een ode aan de blues te brengen en daarvoor belanden ze ook bij 'Robert Johnson'. Een voorganger van de club '27' nog voor er daar daadwerkelijk sprake van was. Het eerste van de twee bluesjes die ze gaan brengen is 'Rollin' & Tumblin' een blues standard die in 1929 werd opgenomen door Hambone Willie Newbern en meteen ook als klassieker wordt beschouwd. In dit bluezy intermezzo krijgen we ook 'Come On In My Kitchen' van de enige echte Robert Johnson. Nummers, beiden gedragen door de akoestische slide van Dave Barnes.

Met 'Silver Lining' uit hun debuutalbum kregen we ook een bescheiden sing-a-long door de toch ook aanwezige fans van 'Bywater Call'. Als afsluiter van dit mini concert was er nog 'Bring Me Down' uit datzelfde album en zo beloofde Meghan dan ook dat ze in de herfst van dit jaar met volledige band zullen terugkeren naar België, en zo kan Manny Montana van 'Teenage Head Music' al aan de slag. Wij maken ons nu op voor Robert Jon & The Wreck.

Eerst vlug nog even de gigantische backdrop banner in beeld brengen alvorens hij denkelijk door de helse belichting niet meer zal kunnen gezien worden. Daarna was het de beurt aan Robert Jon, Henry 'James' Schneekluth (lead guitar), Andrew Espantman (drums), Warren Murrel (bass) en keyboard speler van dienst Jake Abernathie.

Zonder al teveel poespas komen Robert Jon en zijn Wreck op en beginnen er meteen aan met 'Pain No More' en voor zij die deze 'Robert Jon & The Wreck voor staan voor diegene (?) weten nu onmiddellijk waar ze voor staan. Gitaarrifjes die al snijdend uit de boxen galmen, een doordringende ritme sectie bijgestaan door een donderend keybord. Met het daarop volgende 'Do You Remember' is de samenzang met de fans meteen een feit.

Meteen ook krijgen we een nieuw, nog uit te brengen nummer te horen en met deze 'Come At Me' kunnen we nu al niet meer wachten op het volgende album. De 'die hards' die weten het wel en dat is dat Henry James met zijn mooie 'Epiphone Firebird Vintage' met regelmaat op het voorplan treed en zo ook bij de nummers als 'She's A Fighter' en 'Ride Into The Light'.

Met al talrijke albums op hun conto kan je hier vanavond misschien zo ook wel spreken van een 'Best Of'. Zo ook bij het horen van 'Waiting For Your Man' en 'High Time'. De aanwezigen hier in 'Het Depot' die lusten er wel pap van en genieten met volle teugen van deze rockers uit Californië. 'Robert Jon & The Wreck' weten dit alles perfect in balans te houden, zo ook met 'Gold' en zo zitten we bij het album 'Last Night On The Highway' uit 2020.

Met 'Shine A Light On Me Brother' van het gelijknamige album uit 2021 voelen we helaas het einde naderen en zo gaat het als fun en muziek zich vinden op een avond als deze. 'Cold Night' voelt dan niet zo koud aan als afscheid wetende dat er ook nog een encore zal volgen. Voor diegene die hier nog niet genoeg van krijgen, wel voor die is er morgen nog de 'Spirit of 66' in Verviers voor een denderende reprise van dit alles. En zo te zien is café 'De Garde' in de Gijmel en (Ge)Varenwinkel ook een beetje 'Robert Jon & The Wreck' grondgebied hier vanavond.