© Rootsville.eu

Ben Poole & Guy Smeets (UK/NL)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven
(27-02-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater
info artist: Ben Poole - Guy Smeets

© Rootsville 2023


Op maandag 27 februari stond er plots een 'Blue Monday Concert' op de kalender van de 'Blauwe Kater' om naar uit te kijken. Een akoestisch duel tussen de twee gitaar maestro's, de Brit Ben Poole en de Nederlander Guy Smeets en dit na hun in 2021 uitgebracht album 'Acoustic Duo Live'. Benieuwd of ditmaal akoestisch en 'Blauwe Kater' in één woord kunnen worden samengevat en dus ging het zo op een blauwe maandag richting Leuven.

Ben Poole verdiende zijn sporen eerst als gitarist bij 'Dani Wilde' maar al vlug wilde deze jonge guitarslinger al veel meer. Net na de Ben Poole Band was geboren bracht hij vrijwel onmiddellijk in 2010 zijn EP 'Everything I Want' uit. In 2012 bracht hij zijn eerste full CD op de markt en na deze 'Let's Go Upstairs' tekende hij een contract bij 'Manhaton Records' met in 2014 er zijn debuut met 'Live At The Royal Albert Hall' en in 2015 stond hij dan op 'Swing Wespelaar'.

Ondertussen werd ook de gitaar al eens geruild voor een keyboard en creëerde zo meer melodie in zijn bluesrock. In 2018 werd voorlopig zijn laatste album 'Anytime You Need Me' uitgebracht bij 'Manhaton', een album dat werd geproducet door Wayne Proctor. Ben bracht sindsdien nog 2 albums uit zonder label waarbij het laatste dateert van 2021 en zo ontstond dan ook de samenwerking met zijn Nederlandse 'guitar brother' Guy Smeets en kreeg dit album de titel 'Acoustic Duo Live' mee, en zo werd dan plots hun regelmatige samenwerking digitaal vastgelegd.

Al van kinds af aan geworteld in de blues en geïnspireerd door de muziek van blues giganten als Stevie Ray Vaughan, is Guy Smeets uitgegroeid tot een alleskunner met een eigen herkenbare sound. Niet alleen als de geëngageerde, charismatische gitarist die de vonken tussen hem en zijn publiek laat vliegen. Ook als componist, songwriter en producer creëert hij overtuigend zijn eigen geluid.

In 2019 kreeg hij de onderscheiding van 'Best Dutch Blues Musician' en heeft hij ook zo zijn eigen sound kunnen ontwikkelen. Optredens met artiesten als Phil Bee waarmee we hem in 2021 zagen op 'Gevarenwinkel' en AJ Plug, zijn muzikale samenwerking met onder anderen André Hazes Jr. en Ben Poole maar ook zijn recente aansluiting bij partyband 'Hard2Get', zetten hem als podium beest meer en meer in de spotlights. Akoestisch of niet toch zal het vuurwerk geven hier in de 'Blauwe Kater'.

Met de opener van hun album 'Let's Go Upstairs' krijgen we ook hier een Flamenco getinte intro van Guy Smeets en schuiven de studenten al meteen wat dichterbij. Hun samenspel op de 'guitarras acusticas' is bijzonder dynamisch te noemen. De klankkleur van Ben Poole kleurt een beetje mistig en dit samen met hun energieke samenspel is blijkbaar de kracht van dit duo.

De ritmische duels overstemmen gelukkig de uitgelaten studenten en dus kunnen we nog genieten van nummers als 'Take It No More' en na een jammende intro ook van 'It Doesn’t Have To Be That Way' en zo krijgen we bijna integraal de opnamen zoals ze zijn gerangschikt op het album 'Acoustic Duo Live'. Met 'Dirty Laundry' halen beiden er eentje bij van de 80-ties en geschreven door Don Henley van de 'Eagles' samen met Danny Kortchmar. Meteen al tijd voor een break en dat is wel heel snel.

Na de pauze is er vooraan hier in de 'Blauwe Kater' geen doorkomen meer aan en moeten we van op afstand luisteren naar nummers als 'Nothing Ever Hurt Like You' en Too Tired', beide terug te vinden op hun album. Tegen het einde kregen we ook die zalige medley met een snuifje Deep Purple en Prince. Uiteraard waren ze hier ook gekomen voor een toegift en zongen ze zo maar recht in het gezicht van de vrouwelijke studenten van 'Feel Like Makin' Love'. Wij houden het dan maar bij dag Ben, dag Guy, Hey Joe...