© Rootsville.eu

David Ronaldo & The Dice (B)
Blues
CC Palethe Pelt
(28-02-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info club: CC Palethe
info artist: David Ronaldo

© Rootsville 2023


Als je een nieuw album op de markt brengt valt dat uiteraard samen met de verplichting om ermee naar buiten te komen. Precies een maand geleden was er de voorstelling van 'Tunes For A Dime' van 'David Ronaldo & The Dice'. Vandaag staan ze bij Tom in 'CC Palethe' te Pelt en dat zullen ze hier geweten hebben. David Ronaldo en zijn dobbelsteentjes hoeven niet eens een nieuw album uit te brengen om met een volle concertagenda te kunnen prijken. Het verschil met vorig jaar is dat ze nu ook een extra backing vocal in huis hebben.

We waren er met Rootsville uiteraard bij de voorstelling aanwezig maar teveel bekende gezichten aldaar gaf als resultaat teveel 'toogwerk' vandaar dat we hier in 'CC Palethe' aanwezig zijn, maar uiteraard ook voor de klank en belichting want die is hier altijd picobello. David Ronaldo & The Dice bestaat nog steeds uit David Ronaldo, dit versterkt met zijn twee uitstekende wingmen Charly Verbinnen en Dirk Lekenne. Daarbij uiteraard ook nog een ritme sectie met percussionist Marco Epis en bassist Tim Van Passel...en doemme we zouden die extra backing vocal nog vergeten en dat is Lesley Verbeeck.

Het was de cultuurfunctionaris Tom Coppers die vanavond, net als andere avonden, de taak als 'master of cermony' op zich nam en dit reeds gedurende de laatste twintig jaar en wat ons betreft mag hij er gerust nog een extra twintig bij doen. De juiste man op de juiste plaats. We zijn hier uiteraard, net als het alweer volgelopen 'CC Palethe', ook voor de muziek en dus...

Ladies and Gents, without further ADO, David Ronaldo & The Dice

Opener vanavond is 'Wasted My Life (Till I Met You)' en een klein stemmetje kwam ons te vertellen dat we zeker onze avond niet zouden weggooien en we hier in 'CC Palethe' een topavond zouden gaan beleven. Vervolgens krijgen we bij David Ronaldo de obligate omschakeling naar zijn maagdelijke 'Gretsch White Falcon' en stuurden zijn 'Dice' de mooie titeltrack van het laatste album 'Tunes For A Dime' de zaal in. Nu al kregen we de vraag van onwetenden of die Amerikanen waren en antwoorden we in koor van, nee deze zijn veel beter.

Het getuigt van uitzonderlijke klasse hoe de band op elkaar zijn ingespeeld, iedere noot, iedere beat is perfect uitgebalanceerd en daar heeft diene van hierboven op 'God Doesn't Care' nu eens niets mee te maken. Het zijn gewoon klasbakken en je voelt zo ook dat het uitstekend werk van de technici aan de tafel deze band nog naar een hoger niveau komt te tillen. Ook het obligate 'Gunslinger', de ode aan Ronaldo's vader mag niet ontbreken op dit concert.

Onwaarschijnlijk hoe de deze drie guitarslingers tot één geheel weten te komen, een samenspel dat het ganse concert geen moment gaat vervelen. Wanneer op het nummer 'Fix It' de slide van Dirk Lekenne en de banjo van Charly Verbinnen in duel gaan kan je weerom spreken van een bijzondere climax.

Zelfs het bespelen van de 'pedal steel' past perfect in het plaatje van hun 'Southern Rock'. Op een 'lazy sunday' schreef David Ronaldo het mooie 'Laidback & Easy', een nummer waarbij je ongemerkt zou achterover kunnen leunen hier in de met pakkende sfeer gevulde 'CC Palethe'. Helaas worden we hierna bruusk wakker geschud met de doordringend beats van 'Substance Boogie'.

Voor de twee afsluiters van het eerste gedeelte nemen David Ronaldo & The Dice toevlucht tot 2 heel mooie covers. Vooreerst is er de answering song 'The Times Haven't Change At All' van onze eigenste maar helaas overleden P. Van Sant als antwoord op Bob Dylan's 'The Times They Are A-Changing' uit 1964 en als absoluut nieuw hoogtepunt 'Soulshine' in de versie van 'The Allman Brothers'. Past perfect in het plaatje maar nu eerst even naar adem happen en konden die van de merchandising aan het werk worden gezet.

Het trommelgeroffel en doordringende bassgrooves betekenen dat Marco Epis en bassist Tim Van Passel ook klaar zijn om het tweede gedeelte aan te vatten en voelen we ons weerom allemaal 'Free' hier vanavond. Na 'Midnight Sun' uit het album 'Shoot Them With Words' uit 2021 pakken 'David Ronaldo & The Dice' hier vanavond uit met een hoge dosis nostalgie. Van 'The Band' brengen ze uit 1968 'The Weight' en bracht plots ook Lesley Verbeeck een kort maar krachtig intermezzo en zo werd Fanny plots iemand anders.

De uitstekende ritme sectie die bleven er onverstoord bij en kwamen David Ronaldo zo foutloos doorheen het concert te leiden. Na het indrukwekkende 'World's End Blues' kregen we met 'Refugee Blues' een bluesrockje om u tegen te zeggen en zo werden de harten van de gitaarliefhebbers hier in Limburg ook weer veroverd. 'Short Fuse' bracht ons dan weer een bruggetje richting Funk maar op 'Whipping Post' voelen de die-hards van deze band de bui al hangen.

Uiteraard vragen naast de talrijke fans van 'David Ronaldo & The Dice' ook de abonnement houders van deze 'CC' voor een bisser en zo kregen we er meteen twee. Eerst kregen we een ode en dikke merci aan David Crosby voor het schrijven van 'Almost Cut My Hair' uit het album 'Dèja Vu' van Crosby, Stills, Nash & Young uit 1971 en met 'Down By The River' gingen we zelfs nog een paaar jaar meer terug in de tijd en kregen we een Neil Young uit de 'Crazy Horse' periode.

Vanavond werd hier bewezen wat de fans al lang wisten en dat is dat 'David Ronaldo & The Dice' thuis horen op een groot podium de kleine kroegen zijn ontgroeid en dat besefte ook 'El Presidente' van 'Gevarenwinkel', behalve dan in die adembenemende versie van 'Almost Unplugged'. Nogmaals ons diepste respect voor de mensen aan de knoppen en voor hun kunde. We zijn er mee weg...morgen de 'Bob Dylan Tribute' van 'Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden' in 'Het Gasthuis' te Aarschot. Vrijdag is het de beurt aan de nieuwe Rory Gallagher, 'Dom Martin' en zaterdag de soul van Alexis Evans, beiden in de Hnita Hoeve in Heist-op-den-Berg.