© Rootsville.eu

Jansen & de Vries (NL/B)
Blues
Missy Sippy Gent
(28-02-2023)
reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photogrphy


info club: Missy Sippy

© Rootsville 2023


Het was al een tijd geleden dat ik nog wat live muziek kon meepikken en het begon serieus te kriebelen. Weekje zonder en dit terwijl collega Freddy van hot naar her sprong en de ene gig na de ander kon meepikken. Redelijk povertjes bij ons in de regio op dat gebied. Gelukkig was daar de Missy Sippy als redder in nood, met op deze laatste dag van februari een fijne gig op het programma te zetten met het Belgisch-Nederlands duo Jansen & de Vries.

Wijlen dus weg richting Gent !

Jansen & de Vries is een elektrisch/semi-akoestisch roots duo waarvan de stijl geworteld is in de muziek afkomstig uit het Memphis en Chicago van de jaren ‘40 en ‘50. De elektrische en akoestische gitaar zijn voor rekening van Mr. de Vries, afkomstig uit het Belgische Essen. Mr. Jansen, afkomstig uit Amsterdam,  hanteert de bluesharp en is de zanger van het duo.

Met het gebruik van vintage-apparatuur wordt er gestreefd naar een compacte, dynamische sound die deze muziek weer spontaan en fris laat klinken. De passie die het duo heeft voor de muziek zorgt er voor dat er een energieke en aanstekelijke performance ontstaat. Naast blues worden er ook muzikale uitstapjes gemaakt richting andere muzikale genres uit deze vroege elektrische periode.

Dit zou echt mijn ding moeten zijn want we konden ons verwachten aan muziek in de trent van Jimmy Reed, Papa Lightfoot,Little Walter,Muddy Waters,Joe Hill Louis, Sonny Boy Williamson of nog Robert Nighthawk. Ik keek er dus echt naar uit.

Eerste vaststelling is ,dat er, in tegenstelling tot anders, maar bitter weinig volk was komen opdagen en dat was jammer. Enfin, zoals altijd kregen de afwezigen ongelijk, want er werd ons een heel fijn concert voorgeschoteld.

Ons duo begon met ‘Juke’ een knap instrumentaaltje, waar beide heren onmiddellijk hun kunnen konden tentoon spreiden. Met ‘High And Lonesome’ kregen we er eentje van Jimmy Reed, met ‘Keep It To Yourself’ kwam Sonny Boy Williamson aka Rice Miller aan bod en ‘44’ was er dan weer eentje van Little Brother Montgomery. De jongens kennen dus duidelijk hun klassiekers. Ondertussen konden we wel genieten van het stevige harpwerk van Mijnheer Jansen die zowel de chromatische als de diatonische versie meer dan onder de knie heeft. Mijnheer de Vries daarentegen blinkt uit in het fingerpicken en , hoewel hij elektrisch speelt, houdt hij de volumeknop op stil en klinkt zijn gitaar heel ingetogen en overstemt niets van de zang. Duidelijk goed op elkaar ingewerkt deze twee heren.

Er werd verder gespeeld met klassiekers als ‘Goodmorning Little Schoolgirl’ en ‘Kansas City’. Mijnheer de Vries kon hierna laten horen dat hij ook goed bij stem is en trakteerde ons op het knappe ‘Tennessee Stud’ van Jimmy Driftwood, waarbij een flesje water diende als percussie en Jansen stevig in de handen klapte en met de voeten stampte. Very nice.

Stilaan zat de eerste set er bijna op en werd er afgesloten met ‘My Babe’ en ‘Off The Wall’. Het duo beloofde snel terug te komen en liet ons weten dat het tweede deel nog beter zou zijn. Nou, daar was ik dan wel benieuwd naar, want deel één was al top.

Met ‘Thats’ It’ een pittig nummertje en ‘Shake That Boogie’ werd deel twee gestart en enkele die hards waagden zich aan wat danspasjes. Ondanks het weinige publiek zat de sfeer er wel goed in. Moeilijk te zeggen welke van de twee delen het beste was eigenlijk, voor mij waren beiden van zeer degelijke kwaliteit. Muzikaal heel sterk ook met songs als ‘Anna Lee’, ‘Work That Stuff’ of ‘Boogie Twist’, het was genieten geblazen en het duo hield de boel stevig in handen. Stilaan kwam het einde van dit fijne optreden in zicht, echter niet zonder nog een aantal fijne songs over ons heen te krijgen zoals het aangename ‘Blue Midnight’, ‘Crawling King Snake’ welgekend van onder andere John Lee Hooker, maar dat waarschijnlijk al dateert uit de jaren 20 van vorige eeuw en mocht ‘Mean Old Train’ de avond afsluiten.

Spijtig genoeg geen bissers deze keer. Jammer voor deze jongens want ze hadden het best wel verdiend. Zeker en vast genoten van deze fijne muziekavond met twee heren die duidelijk weten waar Abraham de mosterd  vandaan haalt. Twee zeer goede muzikanten die we graag wat meer in onze contreien zouden zien eigenlijk.

Marcel