© Rootsville.eu

Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden (B)
Bob Dylan Tribute
CC Het Gasthuis Aarschot (01-03-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Stef Kamil Carlens
info club:
CC Het Gasthuis

© Rootsville 2023


Met Bob Dylan hebben we het over één van de grootste songsmids aller tijden.  Op 13 oktober 2016 werd hem de 'Nobelprijs voor Literatuur'  toegekend omdat hij de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid. Geboren als Robert Zimmerman maakt hij samen met o.a. Woody Guthrie en Hank Williams deel uit van het Amerikaanse culturele erfgoed. Bob Dylan schreef meer dan 600 nummers waarvan hij de rechten heeft verkocht aan 'Universal Music'.

De ganse geschiedenis rond Bob Dylan zette Stef Kamil Carlens er toe aan om een 'Ode aan Bob Dylan' tot stand te brengen en tijdens de Corona periode werd er zelfs al een 'Live' dubbel album ingeblikt. Nu is er dan eindelijk de meer intense tour van Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden en daarvoor trokken we naar 'CC Het Gasthuis' in Aarschot.

Het zou nu net niet de avond gaan worden van nummers als 'Blowing in the Wind', 'Masters Of War', 'Don't Think Twice, It's All Right' en 'The Times They Are A-Chaging', zelfs niet van 'Highway 61' zoals meerdere keren werd geroepen vanuit de zaal. Nee, maar misschien ontdekken we mede door 'Stef Kamil Carlens' enkele minder bekendere nummers en kunnen we daardoor ook Bob Dylan herontdekken vanavond.

Het wordt alleszins 'electric' en daarvoor zorgen dan ook 'The Gates of Eden' bestaande uit Geert Hellings, Matt Watts, Simon Pleysier, Thomas De Prins, Mirko Banovic en Sam Gysel, met ook de wonderbaarlijke backing vocals bestaande uit Lize Accoe en Karoline Leki Kamosi. Opener van het concert is 'I and I'. Een nummer uit 1983 welk je terug kan vinden op het album 'Infidels'. Al vlug kregen we 'All Along The Watchtower' uit 1967. Talrijke keer gecoverd maar door de versie van 'Jimi Hendrix Experience' het toch gebracht tot één van zijn 'Greatest Hits'. Het telkens roepen vanuit de zaal voor 'Highway 61' werd zo plots niet meer amusant maar eerder irritant.

We weten ook dat 'Stef Kamil Carlens' zich niet vlug van de wijs laat brengen en dus zo ook niet vanavond. Met een lichte reggea toets kregen we vervolgens 'Dead Man, Dead Man' uit 1981 en meteen ook een 'Shot of Love' aangebracht door Lize Accoe en Karoline Leki Kamosi. Met 'New Pony' uit 1978 geeft Stef Kamil Carlens zo ook een knipoog richting swampy blues.

Bob Dylan schreef in zijn, nu nog steeds lopende, carrière ook heel wat 'Love songs' en eentje daarvan was 'What Was It You Wanted' uit het album 'Oh Mercy'. Een album dat in 1989 werd geproducet door Daniel Lanois. Na 'Isis', met een uit de band springende Geert Hellings, is het de beurt om een oud bluesje uit dat immens arsenaal uit te diepen en dat werd dan 'Can't Wait'.

Nog uit dat album 'Infidels' kregen we het mooie en soulvolle 'Don't Fall Apart on Me Tonight' met weerom een extra eervolle vermelding aan de backing vocals. Mooi, mooi, mooi! en zo doet 'Stef Kamil Carlens' eerlijk gezegd Bob Dylan alle eer aan. Alsof dit nog niet genoeg was krijgen we dat ene nummer waar toch iedere muziekliefhebber voor valt en dat is dan 'Blind Willie McTell' en blijven we zo bij dat album uit 1983 met dit nummer over het zuiden en zijn slavernij.

Terug een beetje meer opwekkende vibes dan op 'Most OF The Time' en zo komen de 90-ties er bijna aan. Heeft Stef Kamil Carlens het al gehad over de 'love songs' van Bob Dylan? 'Never Gonna Be The Same' uit 1985 dan maar. Met 'Shelter from The Storm' komen we zo uit bij Bob Dylan's 15de studioalbum 'Blood on the Tracks' uit 1975. Ik kan het niet genoeg herhalen meer die 'backing vocals', man, man, man, die zijn gewoon outstanding. Zo ook op het prachtige 'Emotionaly Yours'.

Achter Matt Watts stond een niet alledaags instrument tentoon gesteld en het was maar de vraag wanneer zijn skills op deze 'Theremin' zou laten gaan horen. Wel het moment was nu op de tonen van 'Not Dark Yet'. Het samengaan van de vloeiende handbewegingen die dan de mysterieuze klanken teweeg brengen passen uiteraard als gegoten bij dit nummer uit het album 'Time Out Of Mind'. Ook Simon Pleysier bleef al die tijd zittend zijn zonder al teveel emoties maar wel met sublieme rifjes zijn 'Strat' beroeren.

Op 'Political World' wordt er zoals verwacht op dit nummer meer beroering gebracht door de band en op 'The Groom Still Waiting At The Altar' uit 1981 komt de rock een beetje bovendrijven. Uit de periode van Bob Dylan en 'The Band' krijgen we vervolgens 'Most Likely You Go Your Way (and I'll Go Mine) en iedere Dylan adept heeft dit toch in zijn platenkast steken.

Wij voelen wel dat het einde naderend is en dat is ook zo met 'Carribean Wind', The Caribbean winds still blow from Nassau to Mexico...maar hier blaast hij het concert uit vanavond in Aarschot. Een terecht applaus vult dan 'CC Het Gasthuis' en zo komen Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden dan gelukkig nog terug voor een bisser. Het absolute orgelpunt wordt dan het mooie 'Forever Young' een lullaby dat Bob Dylan in 1973 schreef voor zijn zoontje Jesse. Lights On! Met dank aan Stef Kamil Carlens, CC Het Gasthuis maar last but not least ook 'The Gates Of Eden'.