© Rootsville.eu

Van Dijck Inc. (D/NL)
Blues
SR&BC Stekene
(03-03-2023)
reporter Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: SR&BC

© Rootsville 2023


Eerste vrijdag van de maand en dan is het tijd om af te zakken naar Willy’s Place in Stekene want dan organiseert de Stekense Rhythm & Blues Club hun maandelijks optreden. Altijd leuk toeven daar en vandaag hadden ze een Duits-Nederlandse band op bezoek met Van Dyck Inc.

De bandleden ontmoetten elkaar meer dan dertig jaar geleden voor het eerst. Twee Hamburgse gitaristen verschenen als gasten bij een sessie in een Bremense blueskroeg en ontmoetten een Nederlandse zanger die op zoek was naar nieuwe contacten in Duitsland. Dertig jaar, talloze optredens en vele cd's later zijn de muzikanten uit de oorspronkelijke bezettingen van deze bands herenigd om met al hun ervaring hun eigen muziekstijl op het podium te brengen. Buiten de gebaande bluesbaan levert de band een stilistisch zelfverzekerde en natuurlijke mix van shuffle, swing, second line en ballads, waarvoor het woord 'Americana' is uitgevonden.

Ze brengen vooral originele nummers, maar ook arrangementen van hun favoriete songs, zoals Van Morrison, Ry Cooder, John Hiatt of Little Feat. De band bestaat uit zanger Jan Rietdijk, gitarist Werner Willms, Axel Rosen aan de mondharmonica, Dietmar Könken aan de keys, Dieter Winge aan de bas en drummer Torsten Bellstedt.

De juke joint in Stekene was aangenaam gevuld. Van Dyck Inc is niet de gekendste naam maar toch hadden de muziekliefhebbers hun weg gevonden naar Willy’s Place. Stipt op 21 uur gaf MC van dienst, Marc, het startschot van deze muzikale avond.

Met ‘Tore Up’, ‘I Hear You Knocking’ en het swingende ‘Let’s Have A Ball’ werd de juiste toon gezet voor deze avond. Een mix van swingende West Coast blues en Americana gebracht door een bende “veteranen”, behalve de drummer misschien die gemakkelijk zoon van één van de ouderen kon zijn.

Het viel mij onmiddellijk op deze jongens duidelijk weten waar ze mee bezig zijn. Goede muzikanten , met een rustige maar strakke ritmesectie, een zeer goede Willms aan de gitaar en een Rosen die zijn snerpende harmonica zeer goed beheerst. Jan Rietdijk is zeer goed bij stem , een stem die perfect pas bij het genre dat hier aan de man wordt gebracht. Het mocht dan iets rustiger en we kregen met ‘Into The Mystic’ een mooie ballad. Hierna ging het tempo terug de hoogte in met ‘Crazy’bout Automobil’ van Ry Cooder en eentje van de hand van Little Feat met het leuke ‘ Dixie Chicken’. ‘You’re That Someone’ en ‘Rocky Raccoon’ sloten het eerste gedeelte af.

Eerste conclusie was dat we hier te maken hebben met zeer goede muzikanten en dat alle puzzelstukjes passen, maar naar mijn gevoel, iets te gewoontjes bij momenten. Ik bedoel dat het vonkje er net niet was, maar dat kon in deel twee misschien wel komen.

Na een drankje en hier en daar een babbeltje maakten wij ons op voor deel twee, dat begon met het geweldige ‘Southern Soul Stew’ en werd gevolgd door het al even fijne ‘Dear Sweet Goodness’ en ‘Sweet Serenity’. En kijk, daar was het vonkje dat ontbrak in het begin van de avond. Steviger, swingerder en ze overstegen de middelmaat met verve. ‘’Feels Like Rain’ was an weer een heel mooie ballad en een knap rustpunt in een set dat bulkte van energie.

De mannen bleven op hetzelfde muzikaal niveau spelen en serveerden ons ‘Downtown’, ‘It Ain’t Easy’ of ‘On The Top Of The Mountain’. Axel Rosen wisselde geregeld tussen de chromatische en de diatonische harmonica en Werner Willms haalde geregeld de slide boven zoals bij ‘Talke To Me Baby’ van Elmore James en kon hij zich lekker laten gaan bij de afsluiter van de avond, een schitterende bewerking van Muddy Waters’ ‘Can’t Be Satisfied’. Toppie als je het mij vraagt.

Deze gasten hadden op een klein uur het niveau van hun optreden geweldig omhoog getrokken. Gelukkig vertrokken ze niet zonder ons wat bissers mee te geven met dijken van klassiekers:  ‘Baby Please Don’t Go’ van Big Joe Williams  en ‘Everyday I Had The Blues’ van Memphis Slim. Bij deze was het doek dan ook gevallen over een zeer fijn optreden, eerlijk? Ik had er duidelijk van genoten. CU next time !!!

Marcel