© Rootsville.eu

Alexis Evans (F)
Soul - Rhythm 'n Blues
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg (04-03-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Alexis Evans
info club:
Hnita Hoeve

© Rootsville 2023


In 2021 maakten we de eerste keer kennis met de soulgrooves van 'Alexis Evans' op het 'Bay-Car Blues' festival in het Franse Grande-Synthe. Vorig jaar deden die van 'Goezot' op hun festival 'Goezot in 't Hofke' hem naar België komen en gelukkig zijn die van 'Hnita Hoeve' hem ook op het spoor gekomen want van deze soul en rhythm 'n blues krijg je nooit genoeg. Het is nog maar pas van gisteren geleden dat we hier aanwezig waren voor de fantastische Belfast Blues van 'Dom Martin' en zo weten Peter en Jan ons een droomweekend aan te bieden.

Als kind ontdekte Alexis Evans Afrikaans-Amerikaanse muziek dankzij zijn vader, een Engelse muzikant. Op zeer jonge leeftijd werd hij natuurlijk verliefd op de gitaar en zang. Als tiener was het in de 'Jam Blues' clubs van Bordeaux dat deze passie zijn drijfveer werd. Op slechts 17-jarige leeftijd begon hij zijn eerste groep "Jumpin' to the Westside". Hij won de prijs voor jong talent 'Cognac Blues Passion' en vloog naar de 'IBC' in Memphis, ook al was hij nog niet oud genoeg om ginds de bars binnen te gaan.

Vandaag stelt hij zijn nieuwe album 'Yours Truly' (2023) voor in de 'Hnita Hoeve' en heeft hij met het zo na 'Girl Bait' (2016) en 'I've Come A Long Way' (2019) al drie albums op zijn conto. Ongeduldig om van zijn Fresh Soul te genieten tekenen we alhier zo terug present. Vandaag 'the place' voor de hippe en swingende blue-eyed soul en funk fanaten onder ons, en zo was deze club dan weer aardig gevuld. 'MC' van de avond was Jan Ursi die met volle tevredenheid weeral nieuwe gezichten hier kwam te ontmoeten.

Opener vanavond werd 'Hornado' waarbij we toch wel even de wenkbrauwen kwamen te fronsen. Gelukkig betrof dit maar een binnenkomer om de sfeer even op te snuiven en zaten we met 'There's Always Someone' terug bij de bekende grooves van deze Fransman. Meteen wordt de club hier ook gevuld met de mooie blue-eyed soul op 'It Matters To Me'.

Op 'Meet Me Halfway' krijgen we dan weer een conversatie tussen Alexis' funky 'Strat' en de immens jazzy trompet klanken van Maxime. Waanzinnig wat hij uit zijn blaasinstrument komt te halen en daar hebben de jazz liefhebbers hier aanwezig ook wel oor naar. Ook op 'Mister Right On Time' komt de funk van deze 'soulboy' bovendrijven en is stilstaan hier in de 'Hnita Hoeve' geen optie meer. Zelfs bij de vrijwilligers achter den tap worden de 'dancing skills' helemaal opgepoetst.

Onmisbaar bij goede soul is zeker ook de organ grooves die hier vanavond worden waargenomen door Robin en zich volledig kan uitleven op de openingstrack van het album 'Close To The Water'. Meer soulvolle beats krijgen we op 'Do Something', een slow nummer waarbij je als je goed luistert ook de relaxte sfeer terug komt te beleven van een Marvin Gaye.

De echte soulfanaten gaan hier meteen ook uit de bol bij het horen van nummers als 'Let Me Tell You Why' en zeker ook op het Stax gevoeilge 'Everything You Heard Is True', beide nummers zijn terug te vinden op het debuutalbum van Alexis Evans 'Girl Bait' en zo is ook het moment aangebroken om een kleine break in te lassen.

Meteen werd ook al de merchandising stand overrompeld en daar waren Alexis en de zijnen nu net niet op voorbereid. Even ook soelaas vinden aan 'den toog' wat de kassa moet hier ook gespijsd worden want hoe kunnen ze al dit moois hier blijven naar toehalen. Vanaf september 2022 hebben we hier nog niets slecht gehoord met als buitenbeentje dit jaar 'BB & The Bluesshacks' en uiteraard gisteren het sublieme pleidooi van 'Dom Martin en zijn Belfast Blues.

Ik was net de 'Hnita Hoeve' aan het vergelijken met de beroemde 'Whiskey A Go Go' in de 'City of Angels' toen we terug naar de club werden gelokt door Alexis Evans en zijn band op de tonen van 'What Is This Feeling', eentje dat lichtjes is geïnfiltreerd mer Carribean vibes. Om dan toch de vergelijking te maken met Jonny Rivers @ The Whiskey A Go Go kwam ook Alexis Evans aandraven met de woorden 'Lights Out'.

Na 'Another Round On Me' kregen we op 'Sensational Side' de outsanding sax grooves van Arnold, that's wat's soul is all about. Eentje dat we zonder meer zullen terugvinden op het volgende album.

Vanaf dan zouden heel wat beelden ons in het geheugen voorbijgaan van oude soullegendes zoals Otis Redding op de mooie titeltrack van dit album 'Yours Truly'. 'Let Them Loose' begon dan eerder wat psychedelisch om zo verder uit te deinen in de soul van James Brown, incluis de funk. Helaas zou dit ook het einde betekenen van het concert al werd er door drummer Eric al meteen terug aan gezet voor 'The Only Apple'.

Uiteraard kon een 'encore' niet uitblijven en wat we toen te horen kregen was een heus soul & funk feestje in een medley met de soul van Archie Bell & The Drells tot de uitbundigheid van een James Brown en kon het dak eraf...Oh my soul! Een passage van Alexis Evans die de soul liefhebbers hier aanwezig niet vlug zullen vergeten en zo kwam Alexis Evans bijna zonder LP's te zitten.

Wij gaan nog even verder palaveren op een barkruk om daarna onze tenten hier op te breken aan de 'Hnita Hoeve' na een mooie 2-daagse en zo terug richting 'Gevarenwinkel' te trekken met onderweg nog een klein oponthoud voor een 'BOB' controle. Gelukkig werd Orval vanavond vervangen door Spa Blauw ;-)