© Rootsville.eu

Vega Strauss Band (B)
Blues
Move2Blues (Muzecafé)
Zolder (09-03-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Move2Blues
info band:
Vega-Strauss Band

© Rootsville 2023


Enkele jaren geleden besloten Tony Vega en Kai Strauss de handen in elkaar te slaan en ontstond zo deze 'Vega-Strauss Band' met een mix van Texas- en Chicago Blues en een band die dus ook in 2023 nog te bewonderen is. We konden deze alliantie in primeur meemaken tijdens een concert in 2018 bij 'KTBA' in Vlierden (NL), en nu op deze donderdag 9 maart zo ook bij 'Move2Blues' en dit is ondertussen reeds het 3de concert hier op hun nieuwe locatie in het 'Muzecafé' te Zolder. Vandaag de dag 'Home of the Blues'.

Tony Vega is een Amerikaanse blueszanger en gitarist afkomstig uit Houston TX. Zijn speelstijl komt overeen met die van de broertjes Vaughan maar ook met deze van de Fabulous Thunderbirds. Voor zijn concerten op Europese bodem ging hij samen werken met Kai Strauss die sinds zijn werk bij 'Memo Gonzalez' zijn plaatsje onder eigen naam al een hele tijd heeft verzekerd. De rest van de band bestaat uit Henrik Poulson (bass) en Mads 'Tiny' Andersen (drums) en beiden zijn afkomstig van het land met, probably the best beer in the world, Denemarken.

Wanneer deze 'Vega/Strauss Band' er aan beginnen met het instrumentale 'Hot Tomato' van Freddie King ben ik meteen mee vanaf 'minute one'. Aangename Texas shuffle die het Muzecafé hier in een juke joint komen te veranderen. Met als 'Blues Comes Walking' verzeilen we zelfs enigszins in Louisiana. Knap ook van 'Move2Blues' dat ze deze band nu eens als eerste op hun 'European Tour' konden boeken en voor Tony Vega was België zelfs een primeur.

Met hun nummers als 'One's Too Many' en 'Devil's Daughter' weten zowel Tony Vega als Kai Strauss hun momenten uit te kiezen en vinden beiden een perfecte balans tussen de Texas en Chicago stijl en heeft Kai er zelfs een 'walk in the bar' voor over.

Met Lowell Fulson's 'Feel So Bad' wordt er door Kai dan een welgekomen rustpauze ingelast en kreeg het verschil tussen Texas en Chicago nog een grotere kloof. Beiden, zowel Tony Vega als Kai Strauss zijn wel uitstekende guitarslingers.

De ritme sectie uit het land van de 'Kleine Zeemeermin' met Henrik Poulson (bass) en Mads 'Tiny' Andersen (drums) komen ons te bevestigen dat daarginds in het noorden nog goede muzikanten beschikbaar zijn. Met eentje van Howlin' Wolf en 'Squeeze Me' brengt Kai Strauss dan weer enkele covers waardoor de bluesliefhebbers hier aanwezig zich kunnen vereenzelvigen, incluis de Go-Go Girls op het (groot) verdiep.

Rock the Place dan met 'Ooh Baby' van Kim Wilson en zijn Fabulous Thunderbirds, ja ook hier kregen we een indruk hoe de Texas feestjes door Memo Gonzalez werden ingeleid en daar weten Kai Strauss en ondergetekende dan weer van mee te spreken uit de 'Borderline Era'. Rock the Place ook hier in de 'Muze'. Fun alom en gelukkig hadden we een 'Chauffeur Blues' meegebracht uit het 'Magazin Dangereux'. Ook één van de steunpilaren van 'be-Mine Blues' zag zich verzekerd van een vriendin als Chinese vrijwilliger, Garçon, nog ne Koolputter please.

Na enkele Texas Shuffles nam Kai weerom het woord met 'Ride With Me' uit zijn nieuwste album 'Night Shift'. We krijgen dan ook weer een echt Little Milton bluesje op ons bord vanavond. 'Trick & Treat' is dan weer eentje voor Tony Vega waar hij toch ook een beetje soul feeling komt in te steken net als op 'Moody Park'. Ze gaan er hier uit vanavond met 'Jimmy Lee' en dit is hoe Texas rock 'n roll hoor te klinken vraag dat maar aan de danseressen daarboven.

We kregen nog enkele toegiften en zo begonnen deze 'Vega-Strauss Band eraan met 'Drinkin' Beer'. Opdracht volbracht...

ook zij waren hier vanavond...