© Rootsville.eu

Özgür Hazar's Blues Syndicate
Blues
be-Mine Blues (Muzecafé) Zolder - 12-03-2023

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Özgür Hazar's Blues Syndicate
info club: be-Mine Blues

© Rootsville 2013


Het is weer van oktober vorig jaar geleden dat deze 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' de 'Belgian Blues Challenge' kwamen te winnen en zo dit jaar op het eerste weekend van juni de Belgische kleuren mogen gaan verdedigen op de 'European Blues Challenge' in Chorzow (Polen). Mijn eerste kennismaking met deze uit Istanbul (Turkije) komende bluesgitarist was in 2020 bij het uitbrengen van hun debuutalbum 'Sad & Blue', en daardoor reisden we nu ook af richting 'Muzecafé' te Zolder. Maar uiteraard ook met een warm hart voor de kompels van 'be-Mine Blues'. Nu ook al melden dat op 27 oktober hier in een zaal van 'CC Muze' de benefiet 'Alive for Bas' zal plaatsvinden met daarop drie top bands. Dus nu al de datum aanvinken. Wordt vervolgd...

Özgür Hazar is afkomstig uit Istanbul maar heeft sinds 2018 zijn hart verpand aan Leuven. Of dit door het lekkere bier van de stad komt is niet geweten. Özgür wordt beïnvloed door de Texas blues van een Stevie Ray Vaughan maar is ook een liefhebber van Jimi Hendrix, B.B. King en andere blues legendes.

Samen met frontman Özgür Hazar vormen ook Pieter Akkermans op keys, Geert Zonderman op bass en Vincent Caers op drums dit 'Blues Syndicate'. Doorheen hun geschiedenis is ook Arianne 'Yaya' als additional vocals zich komen aansluiten bij de band. Als 'MC' voor het gebeuren is er ook nog steeds Roeland Bierkens.

Met hun opener 'Baby Blue' zitten we ook meteen bij hun album uit 2020. Daarna veranderd de klankkleur van Özgür's 'Strat' van Texas richting gitaar blues van Robert Cray die door zijn speelstijl in de 80-ties ook een breder publiek kwam te bereiken. Met 'Sweet Little Angel' belanden we dan toch terug bij 'SRV', iets wat uiteraard op bijval kon rekenen hier in het 'Muzecafé'.

De 'Texas Shuffle' is hot vanavond en dus ook 'Mary Had A Little Lamb', eentje waarop Vincent Caers zich komt te etaleren als strakke drummer van dit collectief en een nummer dat richting Pasen niet mocht ontbreken, trouwens de 'Brave Joenges' uit het Brusselse hebben daar een sappige cover van als 'Het Lieke van Marieke'. De uitstekende ondersteuning door de rest van dit 'Blues Syndicate' kan niet genoeg in de spotlight worden gezet. Tijd dan om 'Arianne' haar ding te laten doen bij 'Özgür Hazar's Blues Syndicate'. Of ze een vaste partijkaart heeft weet ik niet maar het concert wordt vanaf dan iets totally different wat misschien te maken heeft met Yaya's opleiding, en zo was ook de menigte daardoor ook meteen 'On Fire'.

Met haar tweede nummer van vanavond begeeft Arianne zich meteen op glad ijs want als die hard van Etta James ben ik steeds bijzonder kritisch wanneer één iemand anders 'I'd Rather Go Blind' komt te brengen...buiten de 'A acapella' versie van Ruben Bertrands dan ;-). Meteen blijft 'Yaya' ook nog in de Chess Era met Little Walter's 'My Babe' en ik geloof nooit dat Little Walter ooit zo uitbundig zijn nummer ooit heeft gebracht.

Het theatrale daar ben ik geen voorstander van ook niet wanneer ze teruggrijpt naar het 'twelve-bar' bluesje 'Hound Dog' dat in de 1952 werd geschreven door de Rhythm 'n Blues bandleiders Jerry Leiber en Mike Stoller. 'Big Mama Thornton' nam dit nummer hetzelfde jaar op en helaas was dit destijds in 1953 haar enige hit notering. Zoals het toen ook de mode was kwam Elvis het nummer een paar jaartjes later te 'pikken' om er dan ook een hit mee te hebben. Shame on you Presley. Het eerste gedeelte loopt dan op zijn einde al kan je dit vandaag de dag nog moeilijk een rookpauze gaan noemen, je zou zo maar een GAS boete kunnen riskeren.

'Özgür Hazar's Blues Syndicate' begonnen er terug aan met een 'Couldn't Stand the Weather' uit de 'Double Trouble' periode van Özgür's idaaol Stevie Ray Vaughan. Een beetje funk mag dan ook weer zeker wanneer Özgür er een stkje komt mee te scatten en Geert zich aan eijn beste kant komt laten te horen als slappin' bassman. Vervolgens krijgen we ook nog een prachtige versie van 'Little Wing' en daar werd het hier stil van.

Dat dit 'Blues Sundicate' ook nog over een ruwe diamant beschikt kwamen we vorig jaar te weten en we waren uiteraard benieuwd of Geert Zonderman deze stunt nog eens kon herhalen. En ja hoor, bij het spelen van de blues standard 'Hoochie Coochie Man', geschreven door Willie Dixon kwam door de Go Go Gilrs op het verdiep dit bijna naar beneden. Yep, 'Mr. Bassman' kan het nog steeds.

Ze brachten ons nog 'Paying The Cost To Be The Boss' van good ol' B.B. King' en kon ook Arianne nog eens in de huis kruipen van van Ruth Brown met 'This Little Gini Is Gone'. De bissers houden we voor bekeken want zaterdag was het weer een 'zware' avond mede door de schuld van die van 'be-Mine Blues'. Voor de liefhebbers van Ruth Brown, nog dit...tijdens 'Goezot' komt Tammi Savoy dit pareltje brengen. Wij gaan nu twee dagen op retraite naar de 'Abdij van Gevarenwinkel' om zo ook het podium klaar te stomen voor 'David Ronaldo & The Dice' en vele anderen (programma). Goed om weten is wie er voor te vinden is om eens een avondje lekker te genieten buiten de blues, hier in 'CC Muze' is er op 16,17,18,19 en 20 juni een voorstelling van 'Circus Ronaldo' NIET TE MISSEN. CU.

Aan 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' nog dit, 'break a leg' in Polen en hopelijk bouwen we later op donderdag 22 juni dan een feestje in de 'Hnita Hoeve' te Heist-op-den-Berg.