© Rootsville.eu

David Ronaldo & The Dice (Almost Unplugged) (B)
Wim's Birthday Bash
't Schuurke Gijmel (Langdorp)
(24-03-2023)
reporter & photo credits :Freddie


info artist: David Ronaldo & The Dice

© Rootsville 2023


Het zou een memorabele avond worden hier vanavond in 't Schuurke' in de Gijmel. Vooreerst was er hier de 'Birthday Bash' van Wim Hendrickx en die had voor zijn feestje niemand minder dan de Belgische trots op gebied van 'Southern Rock' naar hier gehaald, en dat zijn uiteraard 'David Ronaldo é The Dice'. Weliswaar in 'Almost Unplugged' versie maar hey, that's the way we like it!

Verder op in de provincie strijden de 'old warriors' van 'FC Varenwinkel' voor de 'Beker van België' in hun categorie en zo zou het later dan wel eens dubbel feest kunnen worden.

Ik weet niet of ik 'David Ronaldo & The Dice' überhaupt nog moet komen voor te stellen. Twee maand geleden bracht deze band hun 3de album 'Tunes Fo A Dime' uit en zit deze formatie nog volop in de release tour. Dit alles en de populariteit van het feestvarken en deze band zorgen ervoor dat het café boesjevol komt te zitten. Wanneer alle wensen en kussen achter de rug zijn is het tijd om er hier aan te beginnen en maken David Ronaldo, Charly Verbinnen, Dirk Lekenne, Marco Epis en als backing vocals Lesley Verbeeck zich klaar om zichzelf in de strijd te gooien. Een eerste schokgolf maakt zich meester van deze keet.

Beginnen, niet met een original, maar met een vette cover doet meteen iedereen aandachtig zijn neus richting podium wijzen. 'Voodoo Chile' van legende Jimi Hendrix doet de seismograaf hier meteen trillen en is iedereen hier verder gewaarschuwd. Met 'Wasted My Life (Till I Met You)' krijgen we hier meteen een liefdesverklaring maar tevens ook de openingstrack van hun nieuwe album. Die van 'Gevarenwinkel' hadden al een stapje vooruit gezet want 'David Ronaldo & The Dice' staan dit jaar op het grote podium van dit festival.

Ook het volgende 'Price On My Head' gaat over een vrouw, met name een ex uit Duitsland, toch ons Ursula niet zeker? Het knappe 'Midnight Sun' komt uit het album 'Shoot Them With Words' uit 2021 waarna David zijn communie-zieltje blootlegt aan 'Il Papa' met 'God Does'nt Care'.

Geflankeerd door zijn twee wingmen Charly Verbinnen en Dirk Lekenne lijkt het allemaal 'a peace of Cake' wat ze hier komen te brengen, zo ook bij de titeltrack van het nieuwe album. Deze guitarslingers rijgen hier zo maar uit de losse pols rifjes aan elkaar die je niet voor mogelijk komt te houden. Voeg daarbij nog de sublimiteit van Marco Epis op de percussie en je kan enkel besluiten dat dit een top band is.

Sinds de voorstelling van hun laatste album zijn deze dobbelstenen ook nog eens versterkt met een backing vocals en Lelsey zal later wel iedereen van hun stoel komen te blazen. Nu eerst nog 'Gypsy Woman' en P.Van Sant answering song aan Bob Dylan met het mooie 'The Times Haven't Change At All'. Dit is Belgisch hoor! Krijgen we nog het fenomenale 'Soulshine' en zo zijn de 'Allman Brothers' dan ook weer dichtbij en trillen de meters steeds maar heviger op, de uit voorzorg geplaatste, seismograaf steeds heviger. Als afsluiter van het eerste gedeelte brengen ze ter ere van deze 'Wim's Birthday Bash' ook nog Neil Young's 'Cortez The Killer'..tjaka!

'Deel 2' wordt aangevat met 'Deeper Well' waarna we David's ode aan zijn vader 'de' Ronaldo krijgen met 'Gunslinger. We hadden iets vermeld over Lesley als backing vocals wel met het iconische nummer 'The Weight' van de al even iconische 'The Band' staat ze zo meteen in de spotlights.

Na 'Laidback & Easy' brengen 'David Ronaldo & The Dice' ook ode aan David Crosby met 'Almost Cut My Hair' uit het onevenaarbare 'Déjà Vu' uit alweer 1970 en krijgt Steve Earle ook zijn momentum met 'Copperhead Road' uit 1988 en met 'Whipping Post' deinen ze hier ondertussen richting einde voor deze prachtige dag voor de Wim.

Net als 'everywhere' bestaan ook hier de geplogenheden om een 'encore' te brengen. Zo krijgen we Rory Gallaher's 'Going To My Hometown' en ja zo helde de schaal van Richter meteen over naar de '7' als een 'lucky Dice'. Nog eentje van Neil Young om dan af te sluiten en dat werd dan 'Down By The River' uit de 'Crazy Horse' periode van 1966.

Hier weten we ondertussen dat 'FC Varenwinkel' de beker heeft binnen gehaald door een overwinning tegen 'Racing Meldert' met 3-1. Voor de fans van 'David Ronaldo & The Dice' hopelijk afspraak op 'Gevarenwinkel' en aan de Wim nog eens 'Happy Birthday', het was de moeite, vraag dat maar aan Richter ;-)