© Rootsville.eu

The Joshua-Kirri Experience
Diamonds & Pearls
De Loods Aarchot (De Knoet) - 26-03-2023

reporter & photo credits: Freddie

info club: De Loods
info band: The Joshua-Kirri Experience

© Rootsville 2013


In 'De Loods' aan de oevers van 'De Demer' zijn ze sinds enige tijd terug opgestart met het geven van concerten. Helaas konden we onze kalenders nog niet op elkaar afstemmen maar op zondag 26 maart zou daar dan verandering in komen. Daags na een festival is het wel altijd wat moeilijker om fris en monter te komen opdagen maar we moesten en zouden den Thesse en Jokke Knoet wat steun gaan bieden. Samen met een delegatie van 'Gevarenwinkel' tekenden we zo present voor een optreden van 'The Joshua-Kirri Experience'.

Wie zijn nu dit duo 'The Joshua-Kirri Experience'? De 'Kirri' (Valvekens) kennen we allemaal wel en wordt hier beschouwd als een 'Local Hero'. Voor 'The Joshua' werd het voor de meesten hier een stap in het duister. Misschien wel een brother from another mother. Dus werd surfen op de snelweg van het internet geen al te overbodige luxe. Gelukkig heb ik ergens in Rillaar een hulplijn voor dit alles en zo kwamen we te weten dat het gaat over Joshua Vercammen en dus niet over die bomen in de 'Mojavo Desert'. Hun doel? Niet het brengen van de 'Sonates van Bach' maar de aanwezigen plezieren op een aangename sing-a-long namiddag. Voor die sing-a-long, daar slaagden ze in, voor Bach dan weer niet ;-).

Hun doel was het publiek te entertainen met hits uit voorbije era's als de 60-ties, 70-ties en 80-ties, dit zonder al teveel franjes. Kirri gewoon op akoestische gitaar en zang, Joshua op zang en allerhande percussie shakers. Aan 'Chinese vrijwilligers' als backing vocals voor dit alles geen gebrek en zo was 'De Loods' dan weer aangenaam vol gelopen.

Ze begonnen er aan met die grote hit van 'Stealers Wheel' en zo zat de sfeer met 'Stuck In The Middle With You' dan meteen juist. Dit begin kende zo een vervolg met 'Looking Out My Back Door' van 'Creedence Clearwwater Revival', eentje uit die immense selectie van hun 'Best Of'. We waren nog wat doelloos aan het rondkijken wie er nog allemaal aanwezig was en plots...There she was just walkin' down the street, Singin', 'Do Wah Diddy', Diddy, Dum Diddy Do' die hit uit 1964 van 'Manfred Mann'. Iemand die we eerder dit jaar nog 'Live' aan het werk zagen en om dit mee te kelen hadden we zelfs geen 'autocue' nodig.

We kregen dan verder nog hits als 'Keep On Running' van 'The Spencer Davis Group', het mooie 'You've Got To Hide Your Love Away' uit 1965 van de 'Fab Four'. Ook voor soul hadden Kirri en Joshua een oor zoals Sam Cooke's 'Twisting The Night Away', lean up, lean back! Van Albert Hammond kregen we ook nog diens 'Free Electric Band' maar dan akoestisch hé.

De ondertitel van hun show is 'Diamonds and Pearls' en zo komen we dan alle logica volgend uit bij Kirri en zijn 'Diamonds' met Neil Diamond's 'Love On The Rocks'. Even iets totaal anders dan met de klassieker 'The Guitar Man' uit 1972 van 'Bread'. Kreeg ook nog aandacht 'Show Me The Way' van Peter Frampton en zo was het dan van 'Take Five' van Dave Brubeck. Neeje, dit nummer brachten ze niet maar het gaf aan dat het tijd was voor de koffie.

Het tweede gedeelte begonnen ze eraan met 'I Can See You' waarna de 'Bee Gees' werden aangekondigd. Niet Barry, Robin en Maurice uiteraard maar hun chartbuster 'To Love Somebody' uit 1967. Persoonlijk vond ik dit zeer gewaagd om hieraan te beginnen maar gelukkig was daar het 'Loods Vrijwilligers Koor' om het op te vangen.

De Kirri bracht toen 'Peggy Sue' van Buddy Holly uit 1957 en oeps, dit was er eentje uit de 50-ties. Verder van het schema afwijkend bracht Kirri dan nog zijn protest song 'A Better Day' en bracht Joshua nog een nummer en verhaal over zijn momentum voor het dierenwelzijn. Jim Croce kende ook een moment met een ode aan diens 'Bad Bad Leroy Brown' en zo werd deze 'The Joshua-Kirri Experience' the baddest men in the whole damn town.

Toen Kirri begon met een Latin rifje dacht ik meteen aan het Cubaanse 'Quantanamera' maar werd ik op het verkeerde been gezet en bracht Joshua dan 'Come A Little Bit Closer' van Jay and The Americans', gelukkig hier vandaag in de versie van Min (Willy)DeVille en daar houden we dan weer meer van. In het nummer kregen we ook bruggetjes naar 'La Bamba' en 'Twist and Shout'.

We weten met z'n allen dat Bob Dylan een begenadigd songsmid was en zo keerden ze terug naar Manfred Mann met 'Mighty Quinn' en hoor ik daar nu niet iedereen zingen van come all without, come all within. You'll not see nothing like the mighty Quinn. Back to soul dan met 'Will You Still Love Me Tomorrow' uit 1961 van 'The Shirelles'. De vraag is kan een laidback sunday afternoon dan verder zonder eentje van Cash? Nee, zeker niet en dus kregen we 'Ring Of Fire'. Ook al waren er geen trompetten toch losten die van 'Loods Vrijwilligers Koor' dit euvel bijzonder goed op.

Van Jimmy Cliff brachten ze dan 'The Harder They Come' maar helaas zonder reggea vibes waarna er met 'Footloose' een stukje nostalgische filmmuziek op ons af kwam. Tijd om het koor nog eens voltallig aan het werk te zetten en dit gebeurde met 'Delilah' die mega hit van Tom Jones uit 1968 en mompelde ik toen van I saw the light on the night that I passed by her window.

De heren hadden nog een andere booking op hun agenda staan en dus zaten we zo meteen bij de afsluiter 'I'm A Believer'. Jokke Knoet wilde maar al te graag hun programma naar de verdoemenis helpen en ging toen vlug met 'den hoed' rond om toch nog even een vervolg hieraan te kunnen breien. Dat kregen we dan ook met Chip Taylor's 'Angel In The Morning', welk in 1968 een wereldhit werd voor Marrilee Rush en in 1981 nog eens werd overgedaan door Juice Newton.

Disco gaat er ook altijd wel in en van 'Shirley and Company 'kregen we dan uit 1975 de meestamper 'Shame Shame Shame' en dacht Kirri toen van take it to the bridge met 'Rock Me Baby'. Als allerlaatse statement hier in 'De Loods' was er nog 'When You're In Love With A Beautiful Woman' van 'Dr. Hook and The Medecine Show' uit 1975. Ik schreef het gisteren al en doe het vandaag opnieuw, het is gedaan, ge moogt naar huis gaan en dat is dan van onze Urbain.