© Rootsville.eu

The BluesBones (B)
CD Release Party
GC Den Breughel Haacht - 08-04-2023

reporter & photo credits: Freddie

info band: The BluesBones
info club: GC Den Breughel

© Rootsville 2023


Een nieuw album uitbrengen daar komt dan ook weer de verplichting bij kijken van een 'Release Show' en dit was ook voor onze trots in bluesrock land niet anders. 'The BluesBones' hadden voor hun nieuwste album 'Unchained' verzamelen geblazen in het 'GC Den Breughel' te Haacht, dit onder de supervisie van 'Swing Wespelaar'. Op deze zaterdagavond waren zo Nico De Cock, Stef Paglia, Edwin Risbourg, Geert Boeckx en Jens Roelandt op hun paasbest afgezakt richting Haacht. 'The BluesBones' ontstonden in 2012 uit de restanten van 'Blues Conspiracy' een band waaruit Nico De Cock en de toen op 18 jaar ontbolsterende Stef Paglia de overblijvers zijn.

De enige concurrentie die ze op deze avond hadden waren 'The Easter Bunnies' die zowat in iedere nog toegankelijke kerk de resurrection uit de geschiedenis van dat Liturgisch jaar zouden vieren. 'Unchained' versus 'Resurrection', wij wisten het wel net als de vele volgelingen van 'The BluesBones' en zakte zo massaal af richting Haacht, looking for the heart of saturday night. Tegen de klok van 08.30PM waren het niet de klokken maar de gitaren, Hammond, drums, basgitaar en uiteraard Nico's howlin' voice die hier de toon zouden zetten.

Het was 'Anna Lee' die de geplogenheid als 'MC' op zich nam en dit met als tegenpool in de lokale kerk een buitenlandse affiche met daarop de Rwandees 'Théogéne Havugimana'. Anna maande iedereen aan om binnen te komen en zo was dit gemeenschapscentrum aangenaam gevuld met bluesrock en andere muziekliefhebbers. Trouwens ik denk dat Nico meer nummers kan brengen dan diene Théogéne.

Op hun nieuwste album 'Unchained' staan acht nummers plus een reprise en dit is uiteraard niet genoeg om een avondje mee te rocken. Dus hadden deze 'BluesBones' besloten om hun playlist in te delen met telkens een ouder nummer en eentje uit het nieuwe arsenaal. Opener van de avond werd dan het toepasselijke 'Saved By The Blues', tevens ook de titeltrack uit hun gelijknamige album uit 2015.

Met 'Changes' uit hun nieuweling wordt het al meteen wat steviger en kan zo ook Stef Paglia zijn skills ontwikkelen op zijn elektrische pareltjes. Alsof we hier met z'n allen zaten op te wachten verkondigde Nico toen de geneugtes van het samenzijn met 'Find Me A Woman', een nummer dat je ook kan terugvinden op hun 'Saved By The Blues' meer ook op het album 'Double Live' dat in 2016 werd uitgegeven en waarop Stef dan weer slide komt te spelen.

'Chaing Gang' is dan weer de opener van dat nieuwe album waarvoor de fans hier zijn. Een nummer dat de legacy van de Amerikaanse burgeroorlog als leidraad heeft. Something Old, something new maar gelukkig niet something borrowed krijgen we dan met 'Voodoo Guitar' uit het gelijknamige en debuut album van 2012.

Op het album 'Unchained' krijgen we als vierde track 'Time To Learn' en laten laat dit vijftal hier vanavond horen dat ze in alle eerlijkheid van niemand nog iets hoeven te leren. Nog twee songs te gaan voor de koffie en zo komen we uit bij 'She Got The Devil In Her' en zie ik links en rechts toch een hoofd de andere richting uitdraaien. Ook eentje dat is terug te vinden op hun album 'Voodoo Guitar', hun eerst geborene. Als afsluiter voor de toog wordt heropend is er nog het nieuwe 'The Road Ahead' en zo kijken we allen vooruit wat deel 2 zal brengen.

Nu het tweede werk van barmhartigheid aan de verplichtingen heeft voldaan en alle dorstige zijn gelaafd staan 'The BluesBones' reeds klaar voor hun tweede set van vanavond. Toen ze in 2015 het album 'Saved By The Blues' uitbrachten was dit ook het moment om de bezetting nieuw bloed toe te voegen en eentje daarvan was master on the black and white keys Edwin Risbourg. Sinds toen heeft hij ook meer dan zijn voetdruk achter gelaten bij deze band en maakt hij ook deel uit van het duo 'Big D & Captain Keys'.

Ook als duo met Nico De Cock brengen ze een debuutalbum uit en daar verwijzen we u graag terug naar die 'release party' op 7 juni in de heilige kapel van de 'Hnita Hoeve' in Heist-op-den-Berg. Vanavond staan nu terug 'The BluesBones' in de spotlights en beginnen ze er terug aan met het toepasselijke 'Moving On' uit hun zevende en nieuwste album 'Unchained'.

'The End' is ook dat iconische nummer van 'The Doors' maar vanavond het nummer van de hand van Nico De Cock en Stef Paglia dat beiden kwamen te schrijven voor hun vijfde album 'Chasing Shadows' uit 2018 waarmee ze de overstap maakten richting het Belgische blueslabel 'Naked' waar ook deze 'Unchained' werd uitgebracht. Knap toch dat deze 'The BluesBones' zo een selectie uit hun albums komen te brengen. en zo komen we terug bij dat nieuwe met 'The Tale Of Big Tim Brady' en hierbij hoort ook een gepast verhaal.

Back to the old days dan met 'No Good For Me' uit het 'Double Live' album en 'The Witchdoctor' en daarvoor moeten we dan terug naar het album 'Voodoo Guitar' uit 2012. Het volgende nieuwe nummer is er eentje met een geschiedenis aan verbonden want op 'I Cry' herdenken ze hier het heengaan van hun voormalige drummer Koen Mertens die tussen 2016 en 2018 de ritmes aangaf bij deze band en helaas op 22 februari 2022 op 48 jarige leeftijd kwam te overlijden. Dat dit op respectvol applaus werd onthaald hoef ik niet te vertellen.

Voor diegene die dan toch nog single zijn vandaag de dag brengen ze dan 'Romance For Rent' uit 'Chasing Shadows' van 2018 en geschreven door Edwin, Nico, Stef en bassist Geert. En ik dank niet dat ze durven liegen op deze heilige dagen. Als laatste nummer uit 'Unchained' is er dan nog 'Talking To The Lord' en yep, een gepaste afsluiter voor Pasen.

Sinds het ontstaan van 'Devil's Bride' is en blijft dit nummer de absolute afsluiter op een concert van 'The BluesBones'. Het gedeelte 'Encores' moet dan nog komen maar ik neem zo al afscheid van die van 'be-Mine Blues' waar vorig jaar op hun festival deze 'The BluesBones' de algemene headliners waren. De paashaas diene zat in de 'Sint Remigius Kerk' van Haacht te luisteren naar de 'Matthaüs Passion' van diene songwriter uit de 18de eeuw, Johan Sebastian Bach. Ook 'The BluesBones' hebben een pedagogisch karakter en zijn door hun songs allen professoren in de opvoedkunde en zegenen hun fans nu eens niet met 'Urbi et Orbi' maar met lekkere bluesrock.

Wie dit heeft gemist, geen nood want de concertagenda van 'The BluesBones' is nog goed gevuld.

de bouwstenen van 'The BluesBones'...
i papi Stef I en Nico I


en dan... boom boom out go the lights