© Rootsville.eu

Voodoo Twinz feat. The Patricks (B)
Blues
Move2Blues (Muzecafé) Zolder - 13-04-2023

reporter & photo credits: Freddie

info club: Move2Blues

© Rootsville 2023


Wat ooit begon als een lucratieve huisband van 'De Blauwe Kater' in Leuven is sinds een paar jaar reeds uitgegroeid tot een volwaardige bluesband. Vanavond staan ze hier in het programma van 'Move2Blues' in het 'Muzecafé' in Zolder. Deze band bestaat uit Jan Jaspers en Gert Servaes, vroeger beiden van "Voodoo Boogie" en vandaag de dag ook de vaandeldragers met de Vlaamse inbreng bij de "Boogie Beast", onze Wallon sympha, Patrick Louis aka Lazy Louis en ook Patrick Indestege. Wie we vanavond in de armen sluiten zijn dus "Voodoo Twinz feat. The Patricks". Met dit kwartet grasduinen we in het arsenaal van onder meer Slim Harpo langsheen Hound Dog Taylor tot zo ook bij Freddie King.

Wij waren er klaar voor, zo ook deze "Voodoo Twinz feat. The Patricks" en als laatste zeker ook de 'stoker' want die hoefde het zwarte goud zo maar uit de kelder te gaan halen en dus zou het een steaming hot optreden worden vanavond. Openen deed dit viertal met 'Ramblin On My Mind' van de 'godfather of the blues' van Robert Johnson maar waar Jan & Co zo een eigen versie hebben van gemaakt. En er boenk oep zouden we zeggen.

'L'Union Fait La Force' is een quote die hier perfect op zijn plaatst was in het aangename 'Muzecafé' waar onze tafel al vlug werd uitgebreid met evenveel Nederlandse vrienden, en hopen we zo dat de frigo's goed gevuld zijn. Als tweede song op de playlist staat er eentje van 'Howling Wolf' en met 'Commit A Crime' uit 1966. De beleving bij deze "Voodoo Twinz feat. The Patricks" is dat ze diep in het arsenaal duiken van de Ol'Chicago blues waarvan we hier met z'n allen destijds fan van zijn geworden...en nog steeds zijn.

Met 'Feel Good Baby' en niet in het minst met Hound Dog Taylor's 'Sadie' voelden we het aan onze genen, there is a party commin' on. Wat de mensen van 'Move2Blues' bijzonder gunstig moet stemmen is dat er alweer nieuwe gezichten aanwezig waren die hun weg voor de eerste keer naar dit 'Muzecafé' hadden gevonden en zo begint de 'MOD' al stilaan in de vergeethoek te verdwijnen.

Die nieuwkomers wisten het misschien nog niet wat wij al een paar decennia weten en dat is dat Patrick Louis ook in het Naamse uit het juiste boogie 'n blues hout is gesneden. Dat ondervinden we dan met 'Goin' Away Baby' van Jimmy Rogers en zeker ook op Slim Harpo's 'Baby rhythm 'n blues hit 'Baby, Scratch My Back'...Aww I'm itchy!

Ooit brachten ze samen in de iconische 'De Blauwe Kater' een nummer dat ik sinds toen niet meer had gehoord. Vanavond dus wel en zo werden de 'The Soul Vendors' vanavond terug de 'The Voodoo Vendors' en werd de ruimte uitzonderlijk gevuld met Ska en Reggea grooves op 'Swing Easy'. Een band die destijds werd gevormd met namen als Alton Ellis, Ken Boothe, Roland Alphonso en Jackie Mittoo en de liefhebbers van deze namen weten welke vibes er nu hier nu rondhingen.

Iedere band wordt ondersteund door de bouwstenen van een ritme sectie en zo kunnen we Gert Servaes en Patrick Indestege hier ook niet genoeg in de bloemetjes zetten. Het tweetal die de ritmes aangeven bij deze "Voodoo Twinz feat. The Patricks". We kregen ook nog She's Gone van Hound Dog Taylor en Little Milton's 'Feel So Bad' alvorens het met Freddie King's 'Going Down' het tijd werd voor een short break.

Diegene die nu er nog geen party gevoel hadden aan overgehouden zouden tijdens 'deel 2' wel vlug anders gaan praten en ook deze band gooide het roer zo volledig om. Vooreerst begonnen ze er nog eerder aan met het slow bluesje 'Driftin' Blues', eentje dat we uiteraard ook kennen van de soulvolle versie van pianist Charles Brown uit 1945. Vanaf dan ging het hier in Zolder total loss en creëerden dit viertal hier zowaar een sing-a-long op een bluesavondje. 'I'm So Glad!!!

Tijd ook voor een Funky intermezzo met onder meer Freddie King's 'Big Legged Woman' en liet Patrick Louis horen dat soul ook in zijn genen zit met 'Tramp'. Zeer aangenaam werd het vervolgens met een cool down met 'The Same Thing' van een toen nog jonge Muddy Water gevolgd door een NOLA momentum en 'Baby Let Me Hold Your Hand' van Professor Longhair, en vanaf toen werd het 'There is a Party goin' on'...

Rock 'n Roll time dan maar en een dosis Chuck Berry met 'Little Queenie' en 'I Got To Find My Baby'. Een volgende sing-a-long zat er aan te komen met eentje dat Willie Dixon in de 'Chess' periode schreef en op 'Wang Dang Doodle' was het dan zover...we can do this all night long. Als absoluut eindpunt was er dan nog een portie rauwe boogie met 'Shake It Baby' van John Lee Hooker en waren het deze "Voodoo Twinz feat. The Patricks" die één voor één een Elvis'ke kwamen te doen en zo de bandstand kwamen te verlaten.

Als laatste waren er dan nog de beklijvende solo's van Patrick Indestege en Gert Servaes al moest diene laatste zijn drumstel laten staan ;-) Dit momentum had zo iets van een Johnny Rivers en zijn 'John Lee Hooker' op 'Whiskey-A-Go Go'. Gelukkig kwamen ze onder luid applaus nog een bisser geven en dat werd dan het intense 'Why Don't We Do It In The Road'...boeken toe en zag ik papa Jaspers met 'terechte' fierheid dan denken van... dat is onze Jan en kunnen die van 'Move2Blues' weerom met opgeheven hoofd naar huis toe onder de tonen van een Wals van Strauss...

Zij waren er ook...