© Rootsville.eu

Jim Bows & The Flycatchers (CH)
Almost Unplugged
't Verlof Aarschot
(15-04-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info club: 't Verlof
info band: Jim Bows & The Flycatchers
info booking: Rootstown


© Rootsville 2023


Akoestische folk, blues en Bluegrass uit de Zwitserse Alpen, het is eens iets anders en daarvoor moeten we op zaterdagavond richting 't Verlof' in Aarschot. Met een verleden als de 'Elf Uren Mis' is en blijft muziek hier een certitude. Onze vorige ontmoeting hier in deze zaak was er eentje met 'David Ronaldo & The Dice' die toen in putteke winter hier zorgden voor een 'sold out'.

Vandaag op de affiche staan vader Jim Bows en zijn twee zonen aka Jim Bows & The Flycathers. Helemaal vanuit het land van "Gruyère" en "Toblerone" hebben ze eerst de 4478 hoogtemeters van de "Matterhorn" moeten overwinnen om hier tenslotte in de heuvels van het Hagelandse Aarschot te belanden. Naast Jim Bows zijn er de zonen Bensch en Josh die als vliegenvangers de Aarschotse muziekliefhebbers moeten zien vast te kleven in dit gezellig zaaltje.

Aan onze 'stammtisch' was het een verbroedering tussen 'Art & Roots in The Woods' en 'Gevarenwinkel' en dit onder de muzikale know how van 'David Ronaldo'. Rootstowner Kurt zag met plezier het volk toestromen en zo konden velen in het bijzijn van een 'Erdinger Weissbier' meteen genieten van hun opener, het bleusy 'Give Ma A Bible' Dit zomaar uit de losse pols onder de schaduw van de 'Onze-Lieve-Vrouw Kerk'

Hun muziek is zeer toegankelijk te noemen en zelfs hier in het Hageland hebben ze na een paar jaar al vaste fans. Ze brengen een mix van blues, folk en bluegrass en op een kleine uitzondering na zijn het ook nog originals. Hun 'It's Not About The Money' begint met een a capella samenzang van dit trio maar evolueert naar een nummer vol passie en kan je dan weer onderbrengen bij de algemene noemer van Zwitserse Americana. Bench wisselt om de haverklap tussen zijn instrumenten, een akoestische gitaar, een resonator, een mandoline en zelfs een metalen cigarbox. Josh houdt het veiliger bij zijn basgitaar.

We krijgen ook enkele nummers zuivere redneck bluegrass en zo zoeken 'Jim Bows & The Flycatchers' voor 'The Heart of Saturday Night' hier gewoon in Aarschot. Eén van de weinige covers die we vanavond voorgeschoteld krijgen is een traditional uit de 18 eeuw van toen de muzikanten nog troubadours waren en dit nummer heeft als titel 'Billy in the Lowground'. Of dit toen al in de bluegrass charts stond in niet geweten.

Even dan een cool down moet ook kunnen met hun visie van een Zwitserse ballad als 'Someone Try To Explain' of de zoektocht naar het grote 'waarom'. Even tussendoor ook een country tune met 'Ballad Of A Broken Man' en Bench met wat slide op zijn resonator. Zelfs hun vraag om een sing-a-long werd hier positief beantwoord en zo stond Lesley te springen om mee te doen op hun 'Under The Cajun Moon' met geweldige La-La-La in Aarschot.

Voor de pauze kregen we nog wat instrumentale bluegrass op het bord en met 'The Ragged River' kon je zelfs spreken van een Square Dance. Voor hun 'I Need Love' werd er dan beroep gedaan op de klanken van de cigarbox. Pauze en zo kreeg onze Wim en David bijna een delirium bij het horen van 'Heart Of Gold' van Neil Young.

De tijd ook om de merchandising te laten fungeren en voor Josh en Bench werd het zelfs een foto-moment voor de cabine van een skilift die hier zo maar in het zaaltje zijn rustoord had gevonden.

Ook het tweede gedeelte verliep smoothly met hun diverse stijlen van Americana en konden we verder genieten en laten Jim Bows & The Flycathers zelfs horen dat ze ook de skills van 'Irish Folk' volledig onder de knie hebben. Instrumentale nummers als 'Cuando Terminara' en 'Mother Knows Best' gaan er hier in als zoete koek. Met 'Moonshine Whiskey' verhuizen we zo maar van de Apalachen richting Demerstad en hebben we zomaar kunnen genieten van bijna twee uur uitstekende Americana op zijn best. Zelfs "Bonnie & Clyde' waren aanwezig ;-)