© Rootsville.eu

Whitney Shay feat Laua Chavez & Katrina Pejak (US)
Blues & Rhyhtm 'n Blues
Blues Promotion Dongen (NL) - 16-04-2023

report & photo credits: Rootsville

info artiest: Whitney Shay
info club: Blues Promotion Dongen

© Rootsville 2023


Over een zonnige zomerdag kunnen we het niet hebben want onze trip naar het Noord-Brabantse Dongen in Nederland verliep vrij grijs en eentonig. Gelukkig wachtte ons daar een zonnige verschijning uit San Diego die luisterde naar de naam 'Whitney Shay'. Het was voor deze rhythm 'n blues sensatie dat we richting 'Blues Promotion Dongen' reden en alvast niet voor de jaarmarkt die ons dan nog eens deden zoeken naar een parkingplaats. Het waren Peter Nooten en Kars van Nus die ons ginds hartelijk kwamen te verwelkomen en meteen vonden we nog twee 'Belgskes' om een Amstel pils mee te verorberen.

Whitney Shay was er in het gezelschap van gitaarbeest Laura Chavez die tevens ook uit San Diego Cal. afkomstig is. U zei jaarmarkt? Jazeker en daardoor was er bij 'Blues Promotion Dongen' dus echt sprake van een 2+1 promotie en mochten we zo nog een jonge dame extra op het podium verwachten in de persoon van Katrina Pejak, alsof Ruf's 'Blues Caravan' hier present tekenden.

Na een korte transformatie van Kars als 'Master of Cermony' kunnen we er in in een volle zaal 'De Gouden Leeuw' aan beginnen en zijn is het de ritme sectie die eerst op het podium komt. Onmiddellijk gevolgd door de talentrijke Servische Katrina Pejak. We kennen Katrina van toen ze in 2019 bij 'Ruf Records' haar prachtige album 'Road That Cross' uitbracht.

Een begenadigd zangtalent maar nog meer een master on the black & white keys en dat zullen we hier vannamiddag geweten hebben. Het is Katrina die er mag aan beginnen met haar 'Turtle Blues' en 'Hard Money' en daarmee ook het rumoer onmiddellijk kwam te dempen. Prachtig hoe ze zich kan inleven in haar 'blues'. Na nog een tweede nummer is het moment dan aangebroken om de rhythm 'n blues wervelwind Whitney Shay op de bandstand te verwelkomen waarop al dadelijk enkele mannelijke bezoekers een stapje voorwaarts deden.

Whitney Shay staat bekend als een wervelwind van blues 'n soul en dat zou ze hier in 'Dongen' eens gaan bewijzen. Met 'Creeping Up On You' en Etta James haar floorfiller 'Tough Lover' uit 1956 werd de toon hier meteen gezet en wisten we dat we een ouderwetse mix van blues en soul zouden te horen krijgen. Dit allemaal geruggesteund door de sublieme gitaar rifjes van Laura Chavez haar afgeleefde 'Strat' op nummers als Otis Redding's 'Tell Me The Truth' en rock 'n soul op 'P.S. it's Not About You'.

Onwaarschijnlijk waar 'Whitney Shay' haar energie blijft halen zolas 'Don't You Fool Me No More' uit haar tweede album 'A Woman Rules The World' en het is Whitney die hier bij 'Blues Promotion Dongen' de wet dicteert. Zeker bij de coul down op de soul ballad 'I Love You More Than You Ever Know'. Eentje uit 1968 van 'Blood, Sweat and Tears' maar met nog meer soul in de versie van 'Donny Hathaway'.

We krijgen hier op vraag van Whitney zelfs een algemene sing-a-long hier in 'De Gouden Leeuw' op het nummer 'Strange Things Happens Everyday' en zo wordt het zelfs een beetje spijtig dat er een deel 1 en een deel 2 . Voor de meeste bezoekers een welgekomen moment om buiten even stoom af te laten.

Gelukkig werd het maar een kleine break en konden de dames hier meteen terug hun dancin' moves etaleren op songs als 'The Harder You Kick' en 'Boy Sit Down' uit haar album 'Stand Up!'. Ook Laura Chavez haar outstanding gitaarsolo's zijn nooit ver weg zoals op 'Getting In My Way'. Op 'Someone You Never Got To Know' kan Katrina Pejak dan weer haar skills ontplooien

Ook de titeltracks uit haar albums 2 en 3 krijgen hier de nodige aandacht en met 'Get Down With It' lijkt het erop of deze dancin' party afgelopen is. Geen nood in hun bagage zitten nog 'Turn Me On' en 'I'm Gonna Let Him Ride' en zo rijden wij dan terug richting België. Bedankt aan 'Blues Promotion Dongen' om deze drie leading ladies naar hier te halen, we hebben genoten!. De volgende Blues Promotion is er op zondag 7 mei met The Jimi 'primetime' Smith & Bob Corritore Bluesband (US).