© Rootsville.eu

Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers (SL)
Blues - Roots
Banana Peel Ruiselede
(17-04-2023)
reporter Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: Banana Peel
info band: Bai Kamara Jr.

© Rootsville 2023


Na een week op mijn lauweren te hebben gerust werd het stilaan tijd om terug over te gaan tot muzikale actie. Gelukkig is daar op maandag de Banana Peel, oudste bluesjoint van het land , met een schitterende programmatie. Ook vandaag was het alweer kwaliteit troef met de komst van Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers.

Bai Kamara moet ooit eens het beste bewaard geheim van ons land zijn geweest, tot zijn komst op de corona-editie van Duvel Blues in 2021, waar hij, na een wel heel straffe prestatie, vriend en vijand met openmond achterliet. Een wervelwind was er niets tegen. Het jaar nadien deed hij dit opnieuw op Hookrock en ik was er dus van overtuigd dat hij bij deze, ook de Banana peel zou doen ontploffen.

Geboren in Sierra Leona en opgegroeid in Groot-Brittannië, streek Bai Kamara dertig jaar geleden in Brussel neer. Na enkele soloalbums te hebben uitgebracht, richtte hij in 2013 de band Bai Kamara and The Voodoo Sniffers op. Na zijn eerste werk: “Salone” heeft hij onlangs zijn twee schijf  “Travellin Medecine Man” uitgebracht, een pareltje mag wel gezegd worden. Zijn stem is warm en funky en hij weet zich dan ook te omringen met muzikanten van wereldklasse, zoals vanavond met Tom Breadslee op gitaar, Patrick Dorcean aan de drums, Julien Tassin op gitaar en Zonathan Dembélé aan de bas. Bai is natuurlijk niet zo heel bekend bij het algemene bluespubliek, dus de joint was niet uitverkocht, maar toch was de zaak toch goed gevuld en de aanwezigen hadden alweer overschot van gelijk.

Als hij iets na 20.00 uur het podium betreedt en solo aanvalt met ‘That's What I Think Of You’, één van zijn eerste composities, lijkt Bai Kamara Jr. een beetje gespannen. Niet makkelijk om als artiest soms een zittend publiek in te schatten.  Het feit dat hij in de loop van de volgende twee nummers geleidelijk het gezelschap krijgt van de vier leden van de Voodoo Sniffers, met wie hij duidelijk een sterke vriendschapsband heeft, zal Bai gelukkig opvrolijken en meer en meer loskomen.

Binnen de Voodoo Sniffers vinden we briljante muzikanten, die zowaar drie continenten bestrijken. Na de rustige ‘The Power That Govern Us’ en ‘Good Good Man’ is het met het sublieme ‘Homecoming’ uit “Salone”, dat de avond zal ontvlammen, nog voordat deze eerste set - die Bai ons aankondigde als "kalm en rustig behalve misschien aan het einde ..." - volledig elektrisch wordt verder gezet met ‘Bridges You Burn’, ‘Ennemies’ en ‘Lady Boss’en vooral een zeer stevige ‘Substitute’, song dat uitblinkt in sensualiteit en kracht. De combinatie van de twee gitaren van Julien, in vrij traditionele bluesstijl met prachtige gitaarsolo’s en Tom is het echte pluspunt van de vertolking van de songs, die opeens veel energieker worden: kijk maar eens hoe de afroblues van ‘Lover oh Lover’ die deze eerste set op schitterende wijze komt afsluiten.

De tweede set is van een ander kaliber, waarbij Bai en zijn band de gashendel opentrekken. Veel steviger, veel intenser en dit te beginnen met ‘Trouble’ en ‘I Ain’ Lying’. ‘It Ain’t Easy’ vertraagt ​​het tempo een beetje, maar spreekt een politieke boodschap uit die tijdens een razende refrein wordt geroepen. Julien Tassin zet alles in vuur en vlam met een gloeiende solo. Wauw! En het gaat verder met ‘Lightnin’ en ‘Cold Cold Love’ .

"This is where the party begins", roept Bai plots en inderdaad met ‘Cry Baby’ bereiken we een  hoogtepunt van de avond. De pure rocker ‘Miranda Blue’ blaas ons van de sokken, ‘I Don't Roll With Snakes’ is kolossaal, met alle vuurkracht van de band, maar jammer genoeg gaan we stilaan richting einde met  ‘Shake It Shake It Shake It’. Daverende applaus voor deze geweldige prestatie en natuurlijk mocht en vooral moest hier een kort vervolgd aan gebreid worden en dat deden Bai en zijn boys zonder morren met ‘Fortune’, waar Tom Beardslee zittend op zijn knieën zijn solo de zaal inslingert  en waar ‘Grown Man’ uiteindelijk het einde betekent van deze, en ik val waarschijnlijk in herhaling, schitterende avond.

Bai Kamara Jr. straalt als een licht in het donker, deze man heeft naast een meesterlijke en fluwelen stem ook vriendelijkheid en vrijgevigheid ten over en geeft alles wat in zijn lijf zit wanneer hij op het podium staat. Kortom het was weer genieten geblazen daar in Ruiselede en dit is de volgende pluim op de al goed gevulde hoed van de organisatie.

Volgende afspraak daar is volgende maandag want dan krijgen ze Kai Straus en zijn Electric Blues All Stars op bezoek.

Marcel