© Rootsville.eu

Shovelin' Stone (US)
Rootstown Barn
Gasthuisschuur Aarschot - 19-04-2023

report & photo credits: Freddie

info artiest: Shovel!n' Stone
info club: Gasthuisschuur

© Rootsville 2023


De roots van deze 4-koppige band 'Shovelin' Stone' is ontstaan in de Rocky Mountains van Colorado. De band bestaat uit Makenzie Willox op vocals en gitaar, Zak Thrall op banjo, gitaar en vocals, bassist Russick Smith en Bett Throgmorton aan de drums. Een gedeelde passie voor ouderwetse bluegrass is wat Makenzie en Zak bij elkaar heeft gebracht, maar het is de onwetende vreugde voor het moment en de obsessie met de complicaties die het leven met zich meebrengt die het duo vooruit blijven helpen. Tijdens hun Belgische tour staan ze vanavond in de 'Rootstown Bar' van de Gasthuisschuur in Aarschot.

Toch aardig wat volk komen opdagen en er waren ze zelfs een paar bij voor wie het de eerste keer was hier in deze 'Rootstown Bar'. 'Shovlin' Stone' brengen een mix van Bluesgrass en Folk maar dan in een ietsje stevigere versie. Soms zou je gaan denken dat er een beetje Southern rock lijkt door te gaan komen.

Hun set bestaat erin zonder een pauze en zo beginnen ze eraan rechtoe, rechtaan met 'Change My Mind' en zo zitten we bij de openingstrack van hun eerste album uit 2019. Makenzie, Zack, Russick en Bett laten het niet aan hun hart komen en de fans aanwezig hebben de smaak dan weer meteen te pakken. Het volgende 'Won't You Tell Me' uit hun laatste album 'Summer Honey' laat er geen twijfel meer over bestaan. ..goei poejer ;-) De eigenschap van banjo en bluesgrass gaan in mijn oren toch een beetje verloren door het stevige ritme dat de band hier komt te laten horen.

Met songs als 'Ain't No Shooting' en 'Wingsong' bleef het tempo razend snel waardoor wij op de hoogte van de Rocky Mountains al vlug zonder adem zouden komen te zitten. 'Shovelin' Stone' daarentegen die zijn het gewend en bliezen zo verder in hun concert. De twee dames die hier John Denver zouden verwachten kwamen zo ook wat bedrogen uit, of kennen ze de Kurt niet?

Russick verwisselde zo zijn elektrische basgitaar voor een mandoline en zo zouden we met 'Now That You're Gone' een echt bluesgrasje krijgen. Huuu bluegrass over cocaine, strange things happens here tonight.

No problemo voor de aanwezigen want het rondspringen op hun nummers resulteerde dan als slotsom in enkele danspasjes. Yep, de jeugd van tegenwordig hebben geen respect meer voor een dans in goede 3/4 maat. Hun volgende nummer 'Note To Self' is er dan eentje uit de sober folk kant incluis mondharmonica alsof Bobn Dylan dit zou geschreven hebben. Met 'Drunk When I Get There' komt Makenzie ergens in een bed te belanden maar gelukkig bestaat er de dag van vandaag zoiets als 'viagra'.

Soms zijn er invloeden van de sound van 'Lynyrd Skynyrd' te horen en dat maakt het dat deze 'Shovelin' Stone' een band is voor een breder publiek dan enkel bluegrass. Tijdens hun passage in Zweden kon het publiek het refrein op 'Same Old Song' meezingen alsof het Zweuds was maar geen nood Russick in het 'Osschot's' klinkt La Da Da Da juist hetzelfde.

Nog even met de hoed rondgaan om de band en de broken glasses te betalen en zo kregen we als toemaatje met 'Find A Way' eentje dat nog moet worden uitgebracht. De toast met 'Here's to Jesus' hadden we toen al achter de hand en diene Jesus...has left the building ;-). Iedereen tevreden en dit op een doordeweekse woensdagavond.

The Shovelin' Girls voelden zich opperbest, alleen was er eentje wat ziekjes ;-)

niet 'Shovelin' Stone' maar Inge in de spotlights.