© Rootsville.eu

Lead Riders (B)
Country - Americana
De Geensmolen Drieslinter - 20-04-2023

report & photo credits: Freddie

info artiest: Lead Riders
info club: De Geensmolen

© Rootsville 2023


Vanavond richting 'De Geensmolen' in Drieslinter. Maar een steenworp van bij mij thuis maar toch hebben we besloten om met 'de bus' te rijden en dat zegt voor insiders genoeg. Op de affiche country en americana van de 'Lead Riders', een duo niet afkomstig van Texas maar gewoon met roots in 'Antwaerpe'. Eerst nog even een tussenstop in 'La Casa Breugelkiekske' hier in de buurt voor een warming up alvorens naar de muzikale 'molen' van Anouschka te trekken, oftewel Anke Vranken zoals de uitbaatster in de volksmond noemt.

Voor mijn compagnon de route is 'De Geensmolen' een primeur, de 'Lead Riders' is er eentje voor ons allemaal, ook voor 'Breugelkiekse'. We hadden zo graag het in de 'Sum Bar' meegemaakt maar de volgelingen van Armand Pien brengen er niets van terecht. Het zal weer de fout van de opwarming zijn. Bij het aankomen van 'De Geensmolen' waren zoals verwacht alle plaatsjes reeds ingenomen. Zelfs Els en Half Blind Willie zaten reeds in hun hoekske.

Nog even een babbel met de 'Lead Riders' en zo komen we het te weten dat het hier gaat over Jake The Snake (vocals, harp, guitar) en Stef Guild (vocals, guitar). De dresscode waren cowboy boots, een geruit shirt, een Rangerville westernhoed of een truckers cap. Het wordt zeker en vast niet de country van de 'Cowboy Junkies' maar eerder de nummers om rond het kampvuur te brengen van songwriters als John Prine, Colter Wall, Ryan Bingham, Charley Crockett, en Chris Stapleton al zal een Cash'ke er ook nog wel afkunnen. Anke en haar crew stonden klaar voor een 'Line dance' maar daar was hoegenaamd geen plaats meer voor, dat zal een buiten evenement gaan worden.

Openen doen deze 'Lead Riders' hier vanavond met 'Saskatchewan in 1881' van Colter Wall en verlaten we deze Canadese provincie zo voor 'Southside To Heaven' van Ryan Bingham. Na 'Election Day' waar we hier in België met z'n allen naar uitkijken in 2024 gaat het zo naar het ontroerende 'I'm So Lonesome I Could Cry' van Hank williams Sr. Iemand die op 29-jarige leeftijd kwam te overlijden maar desalniettemin een legacy aan nummers naliet. Opeens hoorden we het tergend geluid van poing en ging er een snaar naar de verdoemenis. Bob, een nieuwe gitaar en drie Jukp'kes als het kan.

Tijdens het beluisteren van 'Good Run of Bad Luck' kwamen deze 'Lead Riders' zo uit bij eentje van Danny Vera. Eerlijk nog liever een good ol' barn fight maar omdat diens 'Roller Coaster' wel mooi om naar te luisteren is doen we dit dan maar. 'Welcome To Hard Times' is er dan eentje van Charley Crockett en neeje niet de broer van 'Davy Crockett y Los Pirates del Mississippi'. Er werd vervolgens Chris Stapleton aangekondigd en iedereen hoopte uiteraard op diens 'Tennessee Whisky' maar nope, het werd gewoon een simple song. Mooi is altijd wel 'Evangelina' maar niet deze van Louis Neefs maar in de versie van Colter Wall. Ook het einde van het eerste gedeelte en dus tijd om 'Jolly Jumper' van wat haver te voorzien.

Iedere aanwezige vond het tot hiertoe piccobello en keken we zo dus al uit naar het 2de gedeelte van de avond. Stiekem was ik al eens gaan gluren op de playlist en jawel hoor Johnny Cash komt eraan. Na 'Nellie Kane' en 'Blues' was het animo momentum dan aangebroken met 'Filsom Prison Blues' en 'Ring Of Fire'. Talloze keren al gehoord maar het blijft voor interactie zorgen met het publiek. Zo heb ik als tip nog voor deze 'Lead Riders' het nummer 'Low Down & Dirty' van Dafni maar dat zal voor de masterclass 'Line Dance' worden.

Na het nummer van John Prine dat ook iedereen wel kent schakelen deze cowboy's over richting blues. Vooreerst krijgen we Jimmy Reed's 'Baby What You Want Me To Do' om daarna de sfeer er in te houden met 'The Devil Wears A Suit and Tie' van de godfather of the blues, Robert Johnson. Hier werden vanavond geen zielen verkocht maar alleen lekker bier en Gin'nekes. Als bisser mocht dan Bob ook eens komen meedoen op 'Red Right Hand' van Nick Cave en toens werd het hier stil op de prairie.

Straffe gast diene Bob want hij zingt over een rechter hand en toont zijn linker ;-) We kregen nog een les in jazz improvisatie van een andere tooghanger en trokken dan maar naar dat 'Little House on the Prairie. CU

Groetjes uit 'De Geensmolen' van de Siskes, Breugelkiekske, Beau en Pastis ;-)